Norsk fly-styrke skal stasjoneres i regionen

Første oppdrag: Frakte vannrenseutstyr for Kirkens Nødhjelp

TIL NORD-IRAK: Et av Forsvarets nye C-130J fotografert ved 335-skvadronens hovedkvarter på Gardermoen flystasjon. Nå skal flyet - og mannskap - på oppdrag i Nord-Irak. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Norsk Hercules til Nord-Irak

Tirsdag flyr et norsk Hercules transportfly fra Gardermoen
mot Nord-Irak. I høst skal en norsk flystyrke stasjoneres i regionen.

Artikkelen er over fem år gammel

Det har gått to uker siden regjeringen fortalte at Norge tilbød FN en C-130J Hercules for å frakte nødhjelp til Nord-Irak.

Nå er oppdraget klart: Tirsdag flyr det norske militærflyet mot Erbil, får VG bekreftet.

Denne første turen er et enkeltoppdrag. Men i løpet av noen få uker skal det norske transportflybidraget stasjoneres fast i regionen, får VG opplyst.

- Deployering av C-130 kan gjennomføres hurtig etter at et oppdrag eventuelt er bestemt. Hva som vil kreves av støttekapasiteter må klargjøres i henhold til oppdragets karakter, skrev forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding for to uker siden.

Hvor stor den norske Irak-styrken blir, er foreløpig ikke kjent. Men for å sende et transportfly ut på oppdrag i en risikosone som dette, krever et betydelig støtteapparat utover de to pilotene og lastemesteren som trengs for å operere flyet.

- Det kan for eksempel være behov for støtte til logistikk, kommando og kontroll, vedlikehold, styrkebeskyttelse eller liaisonfunksjoner, skrev forsvarsministeren i pressemeldingen.

Ikke fast i Nord-Irak

Hverken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet (FD) vil kommentere saken før et pressemøte på Gardermoen ved 13-tiden mandag.

Nøyaktig hvor flyet skal stasjoneres, er ikke klart. Men det blir ikke i Nord-Irak, får VG opplyst.

Flyet skal i løpet av dagen i dag lastes med nødhjelp fra Kirkens Nødhjelp, før det setter kursen fra Gardermoen mot Irak i løpet av tirsdag.

Frakter vannrenseutstyr

- Vi skal sende det vi på nødhjelpsspråket kaller WASH-utstyr til Nord-Irak. Altså vannrenseutstyr, sanitær- og hygieneutstyr. I den første lasten handler det om utstyr som kan hjelpe 10.000 mennesker. Vi sender ikke eget personell med flyet, men vi er allerede til stede på bakken gjennom våre samarbeidspartnere, opplyser Arne Grieg Risnæs i Kirkens Nødhjelp til VG.

- Med den sikkerhetssituasjonen og den nøden som er, er dette en veldig god anledning til å få inn vårt utstyr fra våre beredskapslagre. Det handler om å få inn hjelpen så fort som mulig. Det er nå en helt prekær mangel på drikkevann, og i slike situasjoner kan det by på utfordringer med tanke på spredning av sykdommer. Vi vet ikke per nå om vi kommer til å sende mer. Det vurderes fortløpende i samarbeid med FN.

Har bedt flere om hjelp

USA har bedt flere europeiske land om hjelp til en militæraksjon mot Den islamske staten (IS) Irak. Norge svarte på henvendelsen med at det var uaktuelt å stille med militære bidrag - eller frakte militært utstyr.

Derfor er det trolig dette flyet skal gjøre, nemlig frakte nødhjelp inn til de urolige områdene nord i Irak.

- Det er ikke en aktuell problemstilling å bidra med militære styrker, våpen eller transport av våpen, skrev forsvarsministeren i pressemeldingen.

Men transportflyet som nå skal stasjoneres i nærheten av Irak - og fly oppdrag i de urolige områdene - er i høyeste grad militært.

Større og mer avanserte

Flyene er en del av 335-skvadronen, Forsvarets transportflyskvadron, ved Gardermoen flystasjon.

Norge kjøpte i 2009 og 2010 fire C-130J Hercules transportfly. De erstattet de gamle Hercules-flyene som hadde vært Luftforsvarets arbeidshest siden 1969.

De nye C-130J er litt større en de gamle, og kan romme helikoptre, pansrede kjøretøyer og annen last. De har også bedre motorer, er langt mer avanserte og har bedre egenbeskyttelse. Makskapasitet er cirka 120 passasjerer - eller rett i overkant av 20 tonn med last.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder