Canadisk politi: – Kun én involvert i skytingen

Kevin (58) skjøt skytteren - fikk stående applaus i nasjonalforsamlingen

MISTENKT: Sent onsdag kveld skal terrororganisasjonen IS (Islamske Stat) ha publisert dette bildet av den mistenkte for terrorhandlingen i Ottawa, Canada på en sosiale medier-konto. Foto: SKJERMDUMP. Foto: ,

Skytterens mor: – Deler av meg vil hate ham

OTTAWA (VG) Susan Bibeau har mistet sin 32 år gamle sønn, men forteller at det er ofrene for hans handlinger hun sørger over. Les brevet fra skytterens mor og far.

 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fem år gammel

Nyhetsbyrået AP har snakket med moren til Michael Zehaf-Bibeau (32), som i går skjøt og drepte en soldat utenfor parlamentet i Ottawa og som selv ble drept under skyting inne i parlamentsbygget.

– Jeg gråter for ofrene, ikke for min sønn, sier moren Susan Bibeau i en telefonsamtale med AP.

Moren, som jobber i den canadiske immigrasjonsnemnda, gråt i telefonen mens hun snakket, melder nyhetsbyrået.

– Kan du noen gang forklare noe som dette, spurte hun retorisk.

– Vi er lei oss, fortsatte hun.

Senere gikk Susan Bibeau ut med en felles uttalelse publisert via nyhetsbyrået AP fra henne og sønnens far Bulgasem Zehaf.

«Jeg skriver dette notatet på vegne av meg og min ektemann. Det finnes ikke ord som kan beskrive tristheten vi føler nå. Vi er så lei oss for at en mann mistet livet. Han har mistet alt og etterlater seg en familie som ikke kan føle annet enn smerte og sorg. Vi sender våre dypeste kondolanser til dem, selv om ord virker ganske meningsløse. Vi gråter begge for dem. Vi ønsker også å unnskylde for all smerte, redsel og kaos han forårsaket. Vi har ingen forklaring å gi. Jeg er sint på vår sønn. Jeg forstår ikke og deler av meg vil hate ham», skriver moren.

I brevet til media skriver hun også at hun møtte sønnen til lunsj i forrige uke - for første gang på over fem år.

Utelukker flere skyttere

Nasjonalforsamlingen åpnet som vanlig klokken 16 norsk tid (klokken 10 lokal tid) torsdag.

Det startet med at sikkerhetsvakten Kevin Vickers (58) ankom rommet og fikk stående applaus fra nasjonalforsamlingens medlemmer i over et minutt.58-åringen hylles som helt etter at han skjøt og drepte Michael Zehaf-Bibeau, som på det tidspunktet skjøt rundt seg inne i parlamentsbygget. Etterpå ble det holdt et minutts stillhet til minne om den drepte soldaten.

Torsdag konkluderer politiet i Ottawa med at 32-åringen handlet alene i angrepet mot landets nasjonalforsamling.

Det melder den canadiske rikskringkasteren CBC.

Etter at skytingen startet ved 16-tiden norsk tid onsdag, kom det både vitnebeskrivelser at flere gjerningsmenn og skytinger på andre steder i nærheten.

DREPTE SOLDAT: Her fraktes den skutte soldaten til sykehus. Nathan Cirillo (24) døde senere på sykehus. Foto:Michel Comte,Afp

Etter et døgns etterforskning bekrefter politiet nå at det ikke var andre involvert i angrepet som kostet soldaten og småbarnsfaren Nathan Cirillo (24) livet.

Statsminister Stephen Harper la torsdag morgen lokal tid ned blomster på stedet der 24-åringen ble skutt. Videobilder fra CBC viser at politiet legger i bakken en mann som brøt sperringene mens statsministeren hedret soldaten.

Flagg på halv stang

DREPT: Soldaten Nathan Cirillo ble onsdag drept i skyteangrepet i Ottawa i Canada. Foto:PRIVAT,

VG er til stede i den canadiske hovedstaden hvor det i dag flagges på halv stang fra offentlige bygg for å hedre den 24 år gamle soldaten som etterlater seg en fem år gammel sønn.

Politiet stengte i går av store deler av områdene rundt åstedet, og ba folk holde seg innendørs. Da VG var utenfor parlamentet natt til torsdag lokal tid var det nærmest folketomt. Det var også lite trafikk foruten et høyt politinærvær.

De fleste av sperringene er nå opphevet, men torsdag melder politiet at veier fremdeles kommer til å være sperret som følge av etterforskningen. For politiet er en av hovedprioriteringene å snu hver stein i bakgrunnen til 32-åringen i jakt på spor om han er en del av noen gruppe eller hvem som kan ha inspirert ham.

Stemplet som høyrisiko-reisende

32 år gamle Michael Zehaf-Bibeau vokste opp i Montreal i provinsen Quebec, 200 kilometer øst for Ottawa. Han skal nylig ha konvertert til islam, og skal ha vært en gjenganger i moskeen Masjid al-Salaam i Vancouver i provinsen British Colombia på vestkysten av Canada.

Canadiske medier som har sjekket mannens rulleblad melder at han er dømt for 13 ulike forhold siden 2001, blant annet for besittelse og bruk av narkotika, tyveri og vold.

Den canadiske avisen Globe and Mail melder at Zehaf-Bibeau nylig ble stemplet som en høyrisiko-reisende av myndighetene i landet. Det innebar blant annet at hans pass ble inndratt.

Sent onsdag kveld publiserte terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) et bilde av en person de hevder er mannen som nå er mistenkt på sin sosiale medier-konto. Kontoen er nå slettet. Det er foreløpig uklart om 32-åringen er knyttet til terrororganisasjonen.

Les også

 1. Drept soldat etterlater seg sønn (5)

  OTTAWA (VG) Med lys, blomster, flagg og siste hilsener kommer folk til stedet der Nathan Cirillo ble skutt og drept for…
 2. Harper: Canada lar seg ikke skremme

  Canadas statsminister var selv inne i parlamentet da skytingen begynte. Han sier Canada vil øke innsatsen mot terror.
 3. Kevin (58) hylles som helt etter terrorangrepet

  Kevin Vickers (58) skal være mannen som drepte terroristen som kom seg inn i Canadas nasjonalforsamling og begynte…
 4. Nathan Cirillo drept i skyteangrepet

  Nathan Cirillo sto trolig med uladet våpen da han ble skutt og drept ved minnesmerket National War Memorial onsdag…
 5. Michael Zehaf-Bibeau (32) mistenkt etter Canada-angrepet

  Mannen, som er fra Quebec i Canada, skal nylig ha konvertert til islam.
 6. Et angrep på demokratiet

  Terroren i Ottawa er et angrep mot demokratiet. Målene er nasjonale symboler, et krigsminnesmerke og parlamentet.
 7. Norske Olav vitne til skuddramaet: - De skrek «Get down! Get down!»

  NEW YORK/OSLO (VG) Politiet leter etter en eller flere gjerningsmenn etter at flere skudd ble løsnet i…

Mer om

 1. Canada

Flere artikler

 1. Michael Zehaf-Bibeau (32) mistenkt etter Canada-angrepet

 2. Fant e-post fra Ottawa-skytteren på en terrorsiktets PC

 3. Marcus' (5) siste farvel med pappa

 4. Drept soldat etterlater seg sønn (5)

 5. Her hylles skytehelten i nasjonalforsamlingen

 6. Nathan Cirillo drept i skyteangrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder