DEMONSTRASJON:Flere hundre medlemmer demonstrerte i Kairo den 3. september. Nå har den egyptiske regjeringen besluttet å oppløse Brorskapet. Foto: AFP

- Egypt oppløser Det muslimske brorskap

Egypts regjering har bestemt at Det muslimske brorskap skal oppløses som ikke-statlig organisasjon, ifølge den statseide avisa Al-Akhbar.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Egypts minister for sosial solidaritet har allerede tatt den formelle beslutningen om å oppløse Brorskapet, opplyser ministerens pressetalsmann Hany Mahana til Al-Akhbar.

- Dette vil bli kunngjort på en pressekonferanse i begynnelsen av neste uke, sier han.

Brorskapet registrerte seg som ikke-statlig organisasjon (NGO) i mars i år, men ble grunnlagt allerede i 1928.

Registreringen av bevegelsen, som den avsatte presidenten Mohamed Mursi har sin bakgrunn fra, skjedde som svar på anklager om den ikke hadde noen juridisk status.

Brorskapet ble formelt oppløst av de militære i 1954.

Forfølgelse

Siden kuppet mot Mursi i begynnelsen av juli er tilhengere av Brorskapet blitt svært brutalt behandlet.

I juli oppfordret Det muslimske brorskap til opprør mot de nye makthaverne i Egypt etter at flere ble drept under demonstrasjoner i Kairo.

I forrige uke ble det kjent at Mursi og 14 andre medlemmer av Brorskapet ville bli tiltalt for å ha oppfordret til drap og vold.

Blant de andre som settes under tiltale, er lederfigurene Essam El-Erian og Mohamed El-Beltagy. Mursi er fra før tiltalt for å ha rømt fra fengselet han satt i under revolusjonen mot Hosni Mubarak i 2011.

De nye anklagene er knyttet til en demonstrasjon hvor et titall mennesker ble drept utenfor presidentpalasset i Kairo i fjor.

PROTESTER: Helt siden Mohamed Morsi ble avsatt har det vært store demonstrasjoner mot det Det muslimske brorskap kallet et militærkupp. Foto: AP Photo/NTB Scanpix


Al Jazeera stengt

Denne uka ble det også avsagt dom i sakene mot over 50 islamister som var anklaget for å ha angrepet hæren i havnebyen Suez og for å ha deltatt i protestene etter kuppet mot Mursi. De tiltalte ble dømt til lange fengselsstraffer.

Samtidig har en forvaltningsdomstol i Kairo besluttet at Al Jazeera og tre andre satellittkanaler må stenge sine kontorer i byen. Ifølge domstolen har kanalene kommet med falske og misvisende nyheter som kan bidra til sosial uro.
Onsdag ble situasjonen i landet enda mer spent da en bilbombe rammet bilkortesjen til innenriksminister Mohamed Ibrahim. Han kom uskadd fra hendelsen.

- Det som skjedde i dag, er ikke slutten, men begynnelsen på en ny terrorbølge, advarte Ibrahim etter attentatet.

Ny grunnlov

Egypts nye makthavere hevder de vil gjeninnføre demokrati og holde valg så snart endringer i landets grunnlov er godkjent i en folkeavstemning.

En forsamling med 50 medlemmer skal nå gjennomgå grunnloven. Det er ventet at de vil fjerne en rekke islamske paragrafer som ble innført da Mursi satt ved makten.

Forsamlingen har to måneder på seg til å bli enige om endringene. Bare to av medlemmene er islamister.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder