Den tidligere Røde Khmer-lederen Nuon Chea får opplest dommen mot ham i en rettssal Phnom Penh i Kambodsja torsdag.

Den tidligere Røde Khmer-lederen Nuon Chea får opplest dommen mot ham i en rettssal Phnom Penh i Kambodsja torsdag. Foto:Handout,Reuters

Røde Khmer-ledere dømt til livsvarig fengsel

To tidligere ledere for Røde Khmer-regimet i Kambodsja er dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dommene mot Nuon Chea (88) og Khieu Samphan (83) falt i en FN-støttet domstol i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh torsdag. De to har anket dommen, opplyser deres advokater.

Dommeren sier de er skyldige i «forbrytelser mot menneskeheten, menneskeutryddelse, politisk forfølgelse og andre umenneskelige handlinger».

Nuon Chea var iført sine karakteristiske solbriller og satt i en rullestol mens dommen ble lest opp. Khieu Samphan sto ved hans side.

1,7 millioner henrettet

Røde Khmer-regimet styrte Kambodsja fra 1975 til 1979. I løpet av denne perioden er det anslått at 1,7 millioner mennesker ble henrettet eller døde som følge av sult og ekstremt hardt arbeid mens landets myndigheter forsøkte å virkeliggjøre en kommunistisk utopi.

Nuon Chea, også kjent som «bror nummer to», fungerte som stedfortreder for regimets øverste leder Pol Pot. Khieu Samphan var formelt landets statsoverhode. De to er de første Røde Khmer-lederne som er blitt dømt for forbrytelser de begikk mens de satt med makten.

– Elsker mitt folk

Da de tidligere Røde Khmer-lederne holdt sine sluttinnlegg i rettssaken i fjor høst, bedyret de sin uskyld. De insisterte de på at de ikke hadde ant noe om uhyrlighetene som foregikk mens de var med og styrte landet.

– Jeg elsker mitt folk og hadde ingen grunn til å begå folkemord, hevdet Nuon Chea.

Røde Khmer-regimets øverste leder Pol Pot døde i 1998.

Nuon Chea og Khieu Samphan vil bli sittende i fengsel mens ankene blir behandlet. Rettssaken mot dem har vart i to år. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder