I GATENE: Thailandske soldater på patrulje etter at general Prayut Chan-O-Cha møtte ledere for demonstrantene for og imot regjeringen torsdag. Foto: AFP PHOTO / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Thailands forsvarssjef erklærer militærkupp

Thailands forsvarssjef sier at militæret overtar makten i landet. Militærkuppet ble kunngjort direkte på TV.

Artikkelen er over fem år gammel

Forsvarssjefen, general Prayuth Chan-O-Cha, sier hæren vil gjeninnføre orden og sørge for at det blir iverksatt politiske reformer. Han framholder også at maktovertakelsen ikke vil påvirke Thailands forhold til omverdenen.

- For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, må Den nasjonale fredsbevarende komité, som består av hæren, flyvåpenet og politiet, overta makten 22. mai klokka 16.30, sa forsvarssjefen.

BAKGRUNN: Derfor er det konflikt i Thailand.

KUPPET: Militærsjef Prayut Chan-O-Cha forlater møtesenteret Army Club i Bangkok torsdag. Foto: AFP / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Kuppet ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban ble ført bort av regjeringssoldater fra et møtesenter der det foregikk politiske samtaler. Hundrevis av soldater hadde torsdag ankommet stedet.

Militærkuppet skjer etter måneder med politisk kaos. Kunngjøringen kom samme dag som Prayuth hadde deltatt på et møte der alle fløyene i thailandsk politikk deltok. Møtet var ment som et forsøk på å finne en politisk løsning på konflikten mellom regjeringen og opposisjonen.

BBCs Thailand-korrespondent Jonathan Head, sier at soldatene sperret av området der samtalene mellom demonstrasjonslederne ble holdt på møtenes andre dag.

Suthep har i seks måneder ledet protestene mot regjeringen. Hæren innførte militær unntakstilstand tirsdag, etter at forfatningsdomstolen tidligere i måneden avsatte statsminister Yingluck Shinawatra.

Den siste konflikten har pågått siden november, da Yingluck forsøkte å få gjennom lovgivning som ville gitt amnesti til både tidligere statsminister Thaksin Shinawatra (hennes bror) og Thaugsuban. Sistnevnte ønsket ikke amnesti, men ville heller lede kampen for et folkeråd utpekt ovenfra.

MILITÆRKUPP: Demonstrasjonsleder og leder for Demokratene, Suthep Thaugsuban, er hentet av militæret. Her er han ute i gatene i Bangkok tidligere i uka. Foto: REUTERS

Thaugsuban leder demonstrantene fra Folkets demokratiske reformkomité (PDRC), som har slått leir i gatene i Bangkok. De omfatter også tidligere gulskjorter. Deres motstandere kalles rødskjorter, og støtter Yingluck og Thaksin. De har fram til tilspissingen av konflikten tidligere denne uken holdt seg i utkanten av Bangkok.

Ambassaden: - Unngå folkemengder

Den norske ambassaden i Bangkok la ut oppdatert sikkerhetsinformasjon på nettet da hæren innførte unntakstilstand tidligere i uken. Informasjonen er oppdatert torsdag, samme dag som hæren proklamerte kupp i landet.

Offentlig transport fungerer fortsatt som normalt i den thailandske hovedstaden, og de internasjonale flyplassene har ikke vært berørt.

Ambassaden minner om at det tidligere har vært skyteepisoder og bombeeksplosjoner med skadde og drepte i forbindelse med demonstrasjoner. «Av sikkerhetshensyn bør man holde seg unna store folkeansamlinger og områder der det pågår eller er varslet demonstrasjoner, både på dagtid og etter mørkets frembrudd. Dette gjelder også bevegelige demonstrasjonstog», er anbefalingen på ambassadens nettsider.

I tillegg oppfordres nordmenn i Thailand til å vise aktsomhet, rette seg etter lokale myndigheters anvisninger og holde seg oppdatert via lokale medier som The Nation og Bangkok Post.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke oppdatert sitt offisielle reiseråd, som fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i de sørlige provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Kilder: VG og NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder