PÅ BESØK: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, ankommer med Roma med privatfly onsdag kveld.

PÅ BESØK: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, ankommer med Roma med privatfly onsdag kveld. Foto:Kyrre Lien,VG

Nato-Jens advarer mot IS-barbari

Stoltenberg i Roma: – NATO er klare til å støtte Libya

ROMA (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg advarer mot det han kaller «barbarisk vold» fra IS, og fremhever farene knyttet til et «mer aggressivt Russland».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Stoltenberg besøker det viktige NATO-landet Italia, og understreker overfor VG at Italia er spesielt opptatt av «utviklingen i øst, men også i sør».

Med «utviklingen i øst» mener han krigen i Øst-Ukraina og NATOs svært anstrengte forhold til supermakten Russland. Med «utviklingen i sør» mener han fremveksten av Den islamske staten (IS) i Irak og Syria, og terrorgruppens spredning til Nord-Afrika de siste månedene.

Spesielt forhold til Libya

Særlig situasjonen i Libya, der IS halshugget 21 koptiske egyptere nylig, er alvorlig for Italia, grunnet det store antallet flyktninger som kommer sjøveien fra Libya til Italia.

GRUSOMME DRAP: Videoen av IS-sympatiserende terrorister som tar livet av 21 koptisk kristne egyptere på brutalt vis, har understreket den alvorlige situasjonen i landet. Foto:Uncredited,Ap

– Italia tar imot over 200.000 flyktninger derfra, og med ISIL sin etablering i Libya, er det et sensitivt emne. Utviklingen i sør blir derfor særlig viktig under møtene i Italia, mens utviklingen i øst selvsagt står meget høyt på dagsorden, forklarer Stoltenberg.

Etter et møte med den italienske statsministeren Matteo Renzi, understreker Stoltenberg behovet for at Nato står støtt i sin støtte til den lovlig valgte regjeringen i borgerkrigsherjede Libya.

– Vi er særlig bekymret for utviklingen i Libya. Vi berømmer Italia for å ta imot flyktninger derfra. NATO er klare til å støtte Libya med gjenoppbygging, dersom regjeringen der ber oss om det, sier Stoltenberg på et pressemøte i Roma.

– NATO er svært bekymret for utfordringene vi ser i øst med et mer aggressivt Russland, men også for utfordringene i sør: Der vi ser fremveksten av ISIL, barbarisk vold, kaos og uro, sier Stoltenberg.

Tidligere fredag ble IS-bøddelen kjent som «Jihad John», som flere ganger er vist i drapsvideoene til Den islamske staten (IS), navngitt som London-mannen Mohammed Emwazi, melder BBC.

Skal besøke Ukraina

– Når det gjelder Ukraina er det positivt at det ser ut til at forutsetningene for våpenhvilen i stor grad overholdes, men vi advarer sterkt mot brudd på Minsk-avtalen, fortsetter Stoltenberg.

FELLES APPELL: Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, og den italienske statsministeren Matteo Renzi, er begge bekymret for situasjonen i Ukraina og i Libya. Foto:Kyrre Lien,VG

Renzi forbereder statsbesøk både til Ukraina og til Russland om kort tid, og den italienske statsministeren sier til VG at han ønsker at NATO skal ha fokus i begge retninger.

– Alle steder der vold utøves forventer verden et svar fra det internasjonale samfunnet, derfor deler jeg bekymringen til Stoltenberg dersom Minsk-avtalen ikke overholdes, sier Renzi.

– Når det gjelder Libya mener jeg vi må ta en annen tilnærming: Der må vi styrke den valgte regjeringen og skape stabilitet. NATO, under Stoltenbergs lederskap, har en viktig funksjon i begge retninger, sier Renzi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder