Norsk direktør i sikkerhetsselskap pågrepet i Spania

Direktør Martin Waage i det private sikkerhetsselskapet ABP World Group er pågrepet i Alicante i Spania etter anmodning fra italienske myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lars Andersen, ministerråd ved den norske ambassaden i Madrid bekrefter overfor VG at en norsk statsborger er pågrepet av nasjonalt politi i Alicante. Ambassaden vil bistå vedkommende, som har vært i kontakt med sin norske advokat Are Aurlien.

Aurlien bekrefter overfor VG at det er Waages som er tatt.

- Han er pågrepet i forbindelse med en utleveringsbegjæring fra Italia på grunnlag av en hjemhentingsaksjon på et bortført barn. Jeg har ingen flere saksopplysninger, men han får bistand fra en spansk advokat, sier Aurlien.

Advokaten har kontaktet Utenriksdepartementet (UD) og bedt om bistand - deriblant å sørge for legetilsyn av Waage.

- Et kontroversielt marked

- Han er veldig stresset og bekymret, men ut fra det vi er kjent med, så har han ikke begått straffbare handlinger. Han opererer i et kontroversielt marked med hjemhenting av bortførte barn, sier Aurlien.

Waage sa til Dagbladet i november at han meldte seg for norsk politi gjennom advokaten sin.

- Jeg gjør det fordi vi ikke har noe å skjule. Jeg stiller meg til disposisjon dersom de vil snakke med meg, sa han den gang.

- Alltid vanskelig for oss

I mange år har det norske sikkerhetsselskapet ABP World Group reist verden rundt og hentet bortførte barn hjem til Norge - mot norske myndigheters anbefalinger, som mener konsekvensene av slike operasjoner kan være traumatisk for et barn.

Da VG snakket omtalte ABP Group for et år siden, ble Waage spurt hvordan selskapet deres kan avgjøre om barnet har det best hos den parten de bistår.

- Det er alltid vanskelig for oss. Vi kan ikke leke «Gud», men forholder oss til rettslige prosesser og går aldri til aksjon uten at faren eller moren har fått full omsorgsrett av domstolen. Det må være på plass, svarer Waage.

Mange operasjoner

Hvert år gjennomfører agenter fra det private sikkerhetsselskapet om lag 60 operasjoner hvor barn hentes tilbake til hjemlandet over hele verden. 4-6 av disse barna er norske og prisen per oppdrag varierer fra 60.000 kroner til 1,5 million kroner. Totalt har selskapet bestått av ni agenter med bakgrunn fra blant annet forsvaret og politiet.

To nordmenn tilknyttet sikkerhetsgruppen ble i oktober etterlyst for kidnapping og menneskehandel, ifølge italiensk politi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder