RAKETTER: Israelske soldater inspiserer våpenlasten som ble funnet etter at marinen stanset et iransk skip. Foto: IDF

Israel stoppet iransk våpenskip

Forsvarstalsmann til VG: Våpnene kom fra Syria

Den israelske marinen har stoppet et skip i Rødehavet som var lastet med iranske raketter. Lasten var ifølge israelske myndigheter på vei til Gazastripen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Tidligere i dag klarte det israelske forsvaret å stanse et forsøk på å smugle en iransk skipslast med avanserte våpen ment for terroristorganisasjoner som opererer fra Gazastripen, heter det i en kunngjøring fra det israelske forsvaret onsdag.

Etter det VG får opplyst skal våpnene opprinnelig komme fra det borgerkrigsherjede Syria. Ifølge det israelske forsvaret ble våpenlasten fløyet fra Syria til Iran. Deretter ble de sendt videre til Irak der de ble pakket inn i sementsekker, før de ble seilt videre fra Persiabukta og rundt den arabiske halvøy med kurs for en havneby i Sudan.

Fortsetter gjennomsøkning

VÅPENLAST: Så langt er det funnet ti raketter av denne typen ombord i det iranske skipet. Foto: IDF

Forsvarstalsmann Peter Lerner opplyste på en telefonkonferanse med internasjonale medier, blant annet VG, i ettermiddag at det foreløpig er funnet ti raketter M-302. Missilene har en rekkevidde på rundt 200 kilometer, og kan dermed nå mål over det meste av Israel.

Lerner påpeker imidlertid at gjennomsøkningen av skipet ennå ikke er svsluttet.

- Skipet blir nå fraktet inn til Eilat, og er ventet dit om to-tre dager, sier Lerner, som understreker at soldatene fra marinen ikke møtte motstand fra mannskapet da de bordet skipet onsdag morgen.

Han bekrefter at den israelske etterretningstjenesten har fulgt våpenlasten over flere måneder.

Lang reise

Skipet skal ha blitt stanset rundt 1500 kilometer sør for den israelske havnebyen Eilat dagen før det skulle legge til kai i Sudan, men ifølge det israelske forsvaret var rakettenes endelige mål Gazastripen, dit de skulle fraktes via landtransport over Sinai-halvøya.

Bilder VG har fått tilgang til fra det israelske forsvaret viser israelske soldater som inspiserer den omfattende våpenlasten. På et av bildene vises det en forpakning med teksten «made in R. Iran (Republikken Iran).

Ifølge marinen ble skipet, som er registrert i Panama, stanset i internasjonalt farvann. Mannskapet på 17 skal ikke skal ha motsatt seg bordingen. Skipet vil bli brakt til en israelsk havn i løpet av de kommende dagene.

- Vi har utvetydig bevis for at det var raketter om bord på skipet, og vi har bevis for og kan si med visshet at Iran står bak denne operasjonen, sier talsmann for det israelske forsvaret Bjørn Hermann til VG.

Etterretning

Ordren om å borde skipet kom direkte fra Israels forsvarssjef Benny Gantz. Forsvaret bekrefter at operasjonen, som har fått navnet «Full Disclosure» kommer som følge av grundig etterretning.

- Disse våpnene skulle til terrorister i Gaza, som systematisk bruker slike våpen for å ramme den israelske sivilbefolkningen, sier forsvarstalsmann Peter Lerner i en pressemelding.

Statsminister Benjamin Netanyahu roser i en kunngjøring både etterretningstjenesten og operatørene som gjennomførte operasjonen. Samtidig retter han et kraftig angrep mot det iranske regimet.

- Dette er Irans sanne ansikt. Samtidig som de smiler og sier all verdens hyggelige ting fortsetter landet å sende dødelige våpen til terrorister, sier Netanyahu.

Raketter mot Israel

Sist Israel stanset et skip med våpen i lasten var i mars 2011. Også den gang fastslo israelerne at det dreide seg om et iransk skip, og at våpnene skulle til Gaza.

BAKGRUNN: Israelske krigsfly angrep mål i Libanon

De siste månedene har ulike militante grupper i Gaza igjen avfyrt en rekke raketter mot det sørlige Israel. Israel har svart med å bombe det de hevder er treningsområder og målrettede angrep mot lederskikkelser i Hamas og islamsk Jihad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder