Kripos er blitt kontaktet av italiensk politi

KOM SEG I LAND: 447 båtflyktninger går i land i Augusta på Sicilia. Foto:Gisle Oddstad,VG

Menneskesmuglere med koblinger til Norge

PALERMO/OSLO (VG) Italiensk politi har avdekket at minst en av lederne for et nettverk av menneskesmuglere i Libya, har hatt to kontakter i Norge.

 • Nilas Johnsen
 • Sian O'Hara

Artikkelen er over fem år gammel

VG har fått tilgang til en tiltale signert av statsadvokaten i Palermo, der det vises til samtaler mellom det som angivelig er menneskesmuglere i ulike europeiske land og nettverkstoppene i Libya.

Bakgrunn:FN: 800 døde i båtforliset

Flere av telefonsamtalene omhandler nettverkets kontakter i Norge. Mange av telefonavlyttingene ble gjort i fjor, men politiet mener nettverket fortsatt er aktivt. I følge rapporten har nettverkene vært aktive i en rekke land og har base i Libya, med en 34-åring som opprinnelig er fra Øst-Afrika som ett av overhodene.

Styres fra Libya

Menneskesmuglernes nettverk har hatt tung representasjon i flere italienske byer,

LIVSFARLIG: Illegale immigranter tar seg her i land på Zefyros-stranden på Rhodos.Ferden til Europa koster livet for flere tusen. Foto:LOUKAS MASTIS,EPA

som Palermo, Catania og Agrigento på Sicilia, samt Roma og Milano. Politiet har gjennomført større arrestasjoner den siste uken, men rapporten omtaler også omfattende aktivitet i nordeuropeiske land.

Både Norge og Sverige er blant dem som nevnes hyppig gjennom rapporten, og Sverige har ifølge rapporten et miljø av menneskesmuglere med knutepunkt i Libya.

I tiltalen stå det at den gjelder «handlinger begått i utlandet: Eritrea, Etiopia, Sudan, Libya og andre steder på det afrikanske kontinentet, og Sverige, Tyskland, Norge, Holland, USA og i Italia».

Av de 24 menneskesmuglerne som er listet opp av statsadvokaten i Palermo, er 20 fra samme land i Øst-Afrika. De resterende fire er også fra afrikanske land.

Les også:Ahmad (29): Jeg var på en flyktningebåt i tolv dager

Flere av de 24 befinner seg utenfor rekkevidde for italiensk politi, og da særlig de to som styrer nettverkene fra Libya. Italia og EU har vurdert militæraksjoner mot dem for å stoppe den dødelige menneskesmuglingen over Middelhavet.

Flere i Norge

Minst to personer omtales med fast tilhørighet til Norge, selv om de har hatt telefonsamtaler fra ulike land. Det er beskrevet at den ene foretar pengeinnsamling fra innkommende immigranters familiemedlemmer i Norge.

Den andre har bedt hovedmannen i Libya om økonomisk bistand til næringsvirksomhet i Norge, via telefon. Når han senere får spørsmål fra hovedmannen om hvorfor han ikke har kommet i gang, svarer førstnevnte at det er vanskelig.

Den ene mannen sies også å være en betydelig bidragsyter til transporten av immigranter gjennom Sahara, som ifølge flere beretninger medfører høy dødelighet ettersom personene som smugles stues sammen på små lasteplan uten mat, drikke og beskyttelse mot sola i dagevis.

Kripos er blitt varslet

Norsk politi er blitt varslet om den italienske etterforskningen, bekrefter Kripos:

– Det er riktig vi har mottatt informasjon fra italiensk politi, men vi kan ikke gå nærmere inn på innholdet nå. Av hensyn til vår videre oppfølging kan vi foreløpig heller ikke kommentere hva vi gjør med informasjonen vi nå har mottatt, sier presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen til VG.

– Vi kan ikke dele informasjon om konkrete personer eller nettverk, men generelt sagt kan man legge til grunn at noe av den irregulære migrasjonen inn til Norge skjer gjennom organiserte nettverk, supplerer hennes kollega hos Kripos, Axel Wilhelm Due.

Kripos legger til at norsk politi har etterforsket flere saker som har involvert menneskesmugling.

– Ofte må menneskesmugling sees i sammenheng med annen type kriminalitet, som for eksempel tvangsarbeid (eller annen form for menneskehandel), vinning eller narkotikasalg, sier Nilssen.

– Var i Italia i 2008

VG har kontaktet en av mennene som nevnes i tiltalen, og han bekrefter at både navn, kallenavn og telefonnummer stemmer.

OVERLEVDE: Flykntingfamilier på kaien i Sicilia. Foto:Gisle Oddstad,VG

– Men jeg kjenner ikke ham du snakker om, sier han om den antatte hovedmannen.

De to kommer opprinnelig fra samme land i Øst-Afrika, og mannen i Norge kom til Norge via nettopp først Libya og så Italia, forteller han.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg nevnes av italiensk politi. Kanskje det er fordi jeg har vært der i 2008, før jeg kom hit til Norge året etter, sier mannen til VG.

Betaler dyrt

Menneskesmuglerne krever forholdsvis store summer av immigrantene før og under reisen, står det i tiltalen. Ifølge vise-statsadvokaten i Palermo, Maurizio Scalia, dreier det seg om mange tusen dollar.

– De betaler opptil 5000 dollar for transporten gjennom ørkenen, så omtrent 1500 dollar for båtturen over Middelhavet. I Italia betaler de ytterligere 2-400 euro for tak over hodet og mat, før de må betale 1500 euro for transport videre til en destinasjon i Nord-Europa, sier Scalia når VG møter ham på kontoret i Palermo.

Han mener at menneskesmuglerne opererer i et lukrativt marked, som gir flere fordeler sammenlignet med smugling av for eksempel narkotika.

– Migrantene betaler før og underveis, i motsetning til narkotikasmugling som innebærer større risiko under transport. I tillegg er fortjenesten ikke garantert før narkotikaen er på endedestinasjonen, mens menneskesmuglerne kan tjene på å la folk drukne i Middelhavet, sier han.

Umulig å anslå summer

Scalia forteller også at det er så godt som umulig for politiet å anslå pengesummene som forflyttes mellom menneskesmuglerne.

– De bruker det såkalte hawala-systemet som gjør det veldig vanskelig for oss å spore transaksjonene, sier han.

Det er et system som brukes mye blant innvandrere når penger skal overføres til hjemland uten fungerende bankvesen, og består i hovedsak av at penger overrekkes til betrodde enkeltpersoner som foretar overføringene gjennom en hawala-sentral.

Les også

 1. Derfor ringte VG kommentarfelt-deltakere

  – Kommentarfeltene under artiklene i VG leses av titusenvis av mennesker, og da har du aktivt oppsøkt den offentlige…
 2. Overlevende etter båtforlis: Flere slått i hjel av menneskesmuglere

  Overlevende forteller at flere ble mishandlet, enkelte til døde, mens de ventet på å få gå om bord i båten som sank nord…
 3. Tenåring overlevde da 800 druknet: – Vil til tante i Norge

  CATANIA (VG) En tenåring som overlevde den katastrofale…
 4. Tragedien i Middelhavet: Disse barna nådde land i live

  AUGUSTA, SICILIA (VG) Jublende løfter den syriske pappaen sin lille datter i triumf over å ha kommet i sikkerhet fra…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Svensk avis: Menneskesmuglerne har koblinger til Sverige

 2. Bråstopp i flyktningstrømmen til Italia

 3. Norske flyktningstyrker har tatt minst 28 menneskesmuglere

 4. Aminas datter er gissel hos menneskesmuglerne

 5. Italiensk politi: Båtflyktninger fraktes til Norge

Fra andre aviser

 1. Så mye koster det å bli smuglet til Norge

  Aftenposten
 2. Slik ble menneskesmuglerne avslørt av italiensk politi

  Aftenposten
 3. Fanus overlevde gisseltakere, menneskesmuglere og en drukningskatastrofe

  Bergens Tidende
 4. Menneskesmuglere kobles til Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Fanus (19) ble mishandlet og sendt på en dødsseilas. Smuglerligaen knyttes til Norge.

  Aftenposten
 6. Leger Uten Grenser redder båtflyktninger

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no