VIL TIL SVERIGE: Mandag begynte syriske flyktninger å gå fra Rødby i Danmark og mot Sverige. Annika Holm Nilsen (innfelt) er én av flere danske som har hjulpet flyktninger over grensa det siste døgnet. Foto: Bax Lindhardt , Afp

Annika seilte flyktning til Sverige

– Forferdelig at det er ulovlig å hjelpe mennesker i nød

Annika Holm Nielsen (24) er klar over at det er ulovlig, men seilte likevel med flere venner en flyktning fra Danmark til Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

FRAKTET FLYKTNING TIL SVERIGE: Danske Annika Holm Nielsen seilte i går en flyktning fra Danmark over til Sverige. Foto: Privat ,

– Selvfølgelig er det problematisk å bryte dansk lov, men samtidig mener jeg det er helt forferdelig at det er ulovlig å hjelpe mennesker i nød. Likevel; dersom politiet ønsker å straffe meg, er jeg klar for å ta min straff, sier den danske studenten, Annika Holm Nielsen, til VG på telefon fra København.

Holm Nielsen og hennes venner fikk i går tips om at det ville komme et tog med flyktninger til København. Ifølge Ekstra Bladet forsøkte politiet å tømme toget for flyktninger, men en mannlig flyktning kom seg unna.

LES OGSÅ: Flyktninger vil gå fra Danmark til Sverige

Velkommen på arabisk

Da han kom ut av toget sto Annika Holm Nielsen og hennes venner på togstasjonen med et skilt hvor det sto på arabisk: «Velkommen! Vil du dra til Sverige?»

Han reagerte positivt på skiltet, og Annika Holm Nielsen og vennene forsøkte å få han vekk fra området snarest. Først tok de offentlig transport, før de gikk om bord i seilbåten.

– For meg blir det et moralsk spørsmål. Jeg står ovenfor en utmattet mann, som har en utrolig lang reise bak seg, han har ofret alt for å komme til Sverige, da sier min magefølelse at jeg må hjelpe, sier Holm Nielsen til VG.

Hun er kritisk til de danske myndigheters behandling av asylsøkere og flyktninger. Som medlem i sosialistisk ungdomsfront er hun sterkt engasjert i hvordan man i Europa behandler flyktningene.

– De får det bedre i Sverige, både når det gjelder økonomi og familiegjenforening, mener Holm Nielsen – som sier hun vil frakte flere til Sverige dersom hun får sjansen.

Les også: 300 flyktninger forsvunnet fra Danmark

Skulket jobben

Det er en holdning hun deler med 35 år gamle «Lasse» fra København. Han ønsker å være anonym. Tirsdag valgte barneskolelæreren å skulke jobben for å kjøre en gruppe med syriske flyktninger over til Malmö i Sverige.

Lasse, som bor i et kollektiv i København, forteller at én av de han bor med ble spurt om de kunne huse åtte syriske flyktninger natt til tirsdag. Selv møtte han dem først da han hadde stått opp for å lage kaffe.

– Jeg var usikker, men etter en stund bestemte jeg meg for at jobben kunne klare seg uten meg én dag. Jeg valgte å heller ta meg av den situasjonen som hadde oppstått, sier han til VG.

Flyktninger forteller: Slik var den dramatisk flukten tilEuropa

Det var til sammen åtte menn som fikk husly hos dem den natten. Lasse anslår at de var i 30-40-årene. Etter frokost og noen sigaretter fikk han etter hvert på det rene at de ønsket å ta seg til Sverige.

– Jeg og en av dem jeg bor med ringte en venn som snakket arabisk. Han oversatte for oss, slik at vi fikk vite hvor syrerne ville dra videre, forklarer Lasse.

Videre diskuterte han og kameraten hva som ville være den beste måten å skysse dem videre på. De endte på at det tryggeste ville være å kjøre dem i bil over Øresundbrua, fra København til Malmö.

Les også: Stordalen vil gi 5000 overnattinger til flyktninger

I DANMARK: Syriske flyktninger snakker med en politimann etter å ha ankommet Rødby i Danmark. Foto: Bax Lindhardt , Afp

– Viktig å hjelpe

– Det var en nervøs reise, helt til vi hadde krysset grensen. Da ble stemningen en helt annen. De begynte å snakke, vitse og vise bilder. Det var ganske fint, sier Lasse, som hadde fire av flyktningene med seg i en bil han fikk låne av sin far.

Han forteller at flyktningene ville videre til Finland og Norge, og at han derfor kjørte dem til jernbanestasjonen i Malmö. Det var det en rekke andre som hjalp flyktningene med mat og togbilletter videre.

– Det du gjorde var ulovlig. Hva tenker du om det?

– Man skal hjelpe folk som har det vanskelig. Punktum. Så enkelt er det. Jeg var i en situasjon det jeg måtte gjøre noe, sier han.

Dansk avis: Mann spyttet på flyktninger

Han sier at han og kameratene snakket om hva de risikerte på forhånd. De kom fram til at de, sammenlignet med hva de syriske flyktningene hadde opplevd, ikke hadde noe å være redde for.

– De har reist fra Syria, gjennom Tyrkia, og har blitt banket opp av politi på veien. Sammenlignet med dem, var ikke vi i fare. Vi kunnet fått en bot – det er det hele, forklarer Lasse.

Flyktninger velkommen til Norge: Slik mobiliserte Mona

Bøter eller fengsel

Politiinspektør Kim Kliver hos Sydsjeællands og Lolland-Falsters politi sier til Ekstra Bladet at det er ulovlig å hjelpe flyktninger, som befinner seg ulovlig i landet, videre til Sverige.

– Man risikerer bøter eller i alvorlige tilfeller fengsel, sier Kliver.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

Mistenkt for menneskesmugling

Samtidig som frivillige engasjerer seg i å frakte flyktninger til Sverige, har politiet i Malmö har pågrepet 14 personer – mistenkt for menneskesmugling etter å ha kjørt flyktninger og migranter over Øresundsbroen fra Danmark.

– De har kommet hit i såkalte privatbiler, opplyste Malmö-politiets pressetalsmann Lars Förstell tirsdag.

Til sammen skal rundt 25 personer pluss et ukjent antall barn under 15 år ha blitt brakt over den svensk-danske grensen i biler.

Ifølge politiet handler det både om personer som har gjort det for å tjene penger, og personer som har handlet med et ideelt formål. Juridisk sett er imidlertid begge deler ulovlig.

– De som kjører, blir siktet for lovbrudd, sier Förstell, som føyer til at enkelte av bilene er beslaglagt.

Noen av personene er nå varetektsfengslet, først og fremst de som ikke har fast opphold i Sverige. Menneskene som er smuglet inn, er ikke mistenkt for lovbrudd og kan reise videre, ifølge politiet.

Les også: Så mange får bosette seg i Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder