MISTET KONTAKTEN: Utskytningen av det ubemannede fartøyet Progress M-27M fant sted i Kasakhstan tirsdag. Et døgn senere frykter eksperter at fartøyet styrter inn i jordens atmosfære, Foto:EPA,

Russisk romfartøy styrter mot jorden

Et ubemannet russisk romfartøy som skulle frakte forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS), er ute av kontroll og faller mot jorden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er klart at absolutt ukontrollerbare reaksjoner er i gang, sier en offisiell kilde til AFP.

Bakkekontrollen i Kasakhstan mistet kontakten med fartøyet Progress M-27M rett etter oppskytningen tirsdag. Forsøkene på å gjenopprette radiokontakten har vært mislykkede. Fartøyet frakter 2,7 tonn utstyr og forsyninger.

Det er ikke mulig for forsyningsfartøyet å koble seg til ISS, konstaterte sjefen for det russiske rombyrået Roskosmos, Igor Komarov, onsdag. Han listet opp en lang rekke problemer som har ført til at romkapselen er ute av kontroll.

Ekspertene regner med at fartøyet vil styrte inn i atmosfæren mellom 7. og 11. mai, og Roskosmos sier det vil brenne helt opp før det når bakken.

NASA melder at det ikke er risiko for at de seks astronautene på ISS skal gå tomme for forsyninger selv om Progress ikke kommer fram. Stasjonen får nye forsyninger fra et amerikansk Dragon-fartøy i juni.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder