AUGUST: Norske og kongolesiske etterforskere og rettsmedisnere på likhuset på Ngaeliema sykehuset i august, etter at Tjostolv Moland ble funnet død. Fra venstre politioverbetjent Are Meisler Storvik. Foran i midten står rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen som har utformet den norske obduksjonsrapporten. Foto: HELGE MIKALSEN

Ingen funn av sovemedisin i norsk obduksjon av Moland

VG får opplyst at det ikke skal være noe funn av det beroligende middelet benzodiazepiner i den norske obduksjonen av Tjostolv Moland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Funnet var en av årsakene til at påtalemyndighetene i Kongo denne uken tiltalte Joshua French for drap på Tjostolv Moland.

Den norske blodprøven skal ikke vise noe tegn av stoffet, som en blant annet finner i Valium. Kripos tok med seg prøveresultater hjem og sluttført en fullstendig rapport på lik linje med en ordinær drapssak i Norge. Det er denne obduksjonsrapporten som ikke rimer med opplysningene fra Kongo om benzodiazepiner.

Ingen funn

Det var den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen som utførte obduksjonen for Kripos få dager etter at Tjostolv Moland ble funnet død på fengselcellen i Kongo 18. august.

Nå kommer det frem at det hverken skal være funnet benzodiazepiner eller nedbrytingsstoffet n-desmetyl diasepam, som dannes i etterkant ved bruk av enkelte benzodiazepiner som Valium og Vival.

- Benzodiazepiner er et sløvende virkestoff som brukes i behandling av angst, søvnvansker og epilepsi, sier Bettina Riedel, spesialist i klinisk farmakologi ved Haukeland sykehus.

N-desmetyl diasepam dannes i levren og derfor ikke etter at døden inntreffer.

Sentralt i tiltalen

I tiltalen skriver aktor Homere Bazevidio Kibi at han tiltaler Joshua French for overlagt drap.

«Med vilje og overlegg å ha drept herr Tjostolv Moland med kvelning med tau etter å ha gitt ham et kjemisk middel tilhørende gruppen BENZODIAZEPINER» skriver Kibi i tiltalen.

Benzodiazepiner er et virkestoff som du finner i legemidler som du må ha resept for å få kjøpt i Norge.

Rettsmedisinere uttalte til VG i går at funn av dette stoffet uansett er uinteressant fordi det er såpass vanlig, krever store mengder og fordi det vanskelig kan si noe om selvdrap eller drap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder