Talsmann for palestinsk helsevesen: - Fem måneder gammel baby drept

Totalt er 260 palestinere og to israelere drept

Brende: - Redd bakkeoffensiven tar flere liv: Minst 20 drept etter israelsk bakkeoffensiv

GAZA/OSLO (VG) Torsdag kveld startet Israel en bakkeinvasjonen av Gazastripen. Den første natten ble minst 21 personer drept.

 • Amund Bakke Foss
 • Harald Berg Sævereid
 • Harald Henden

Artikkelen er over fem år gammel

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beordret torsdag kveld militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen. Den israelske regjeringens sikkerhetsråd godkjente bakkeoffensiven samme kveld, opplyser statsministerens kontor i en offisiell uttalelse. Det skjedde etter at et Hamas avviste et egyptisk våpenhvileforslag som Israel hadde godtatt, skriver NTB.

Ifølge den israelske avisen Haaretz sier helsearbeidere i Gaza at minst 20 palestinere ble drept natt til fredag. Samtidig ble én israelsk soldat drept nord på Gazastripen i løpet av natten.

**Av de 20 drepte skal det ifølge talsmann for det palestinske helsevesenet på Gazastripen, Ashraf al-Qudra, ha vært en fem måneder gammel baby som ble drept i et stridsvognangrep mot byen Rafha helt sør på Gaza, melder NTB.

**I morgentimene fredag skal fire medlemmer av samme familie blitt drept i et angrep i Khan Younis, mens to skal ha blitt drept i Beit Hanoun nord på Gazastripen.

Den israelske hæren melder selv på Twitter at de har «nøytralisert 14 terrorister, ødelagt 20 rakettkastere og til sammen slått til mot 103 mål.

Hæren melder også at 50 raketter har blitt skutt mot Israel fra Gaza siden i går kveld. Av disse skal halvparten ha truffet Israel, mens 25 raketter ble stoppet av rakettskjoldet Iron Dome.

- Uakseptabelt

- Det er svært alvorlig at dette skjer ettersom det fortsatt var reelle forhandlinger om våpenvhvile da bakkeoffensiven ble igangsatt, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NTB fredag morgen.

Brende kom torsdag kveld hjem fra Midtøsten etter å ha holdt samtaler med ledere i regionen, inkludert Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Israels bakkeoffensiv er helt uakseptabel, og vi ser alle hjerteskjærende bilder fra Gaza. Jeg er redd denne eskaleringen vil medføre flere tap av sivile liv, sier Brende.

I de siste dagene har flere tusen israelske soldater samlet seg nær grensen til Gaza for å vente på invasjonen. Ifølge The Guardian ble først 48.000 reservister innkalt til tjeneste. Nå er 18.000 flere innkalt, og klare.

Ifølge Netanyahu er formålet med bakkeoffensiven å ødelegge tunnelene som palestinere på Gazastripen har gravd inn mot israelsk territorium.

Det israelske forsvaret varsler på sin side at offensiven vil bli mer omfattende enn dette, og at målet er å knuse Hamas' militære kapasitet.

Israel startet i forrige uke luftoffensiven «Protective Edge», som hittil har krevd rundt 240 palestinske liv. På israelsk side er én person drept.

INVASJON: Røyk fra en bygninger inne på Gazastripen torsdag kveld. Bakkeinvasjonen av den lille, palestinske landstripen har startet. Foto:Lefteris Pitarakis,Ap

LES OGSÅ:Slik beskriver VGs fotograf bombedramaet

Offensiven i gang

Det israelske forsvaret bekrefter at bakkeoffensiven er i gang.

«Etter ti dager med angrep fra Hamas mot land, luft og sjø og gjentatte avvisninger av tilbud om deeskalering av situasjonen, har det israelske forsvaret startet en bakkeoperasjon på Gazastripen», heter det i en pressemelding, ifølge NTB.

«Målet som Israels regjering har definert, er å etablere en virkelighet hvor israelske innbyggere kan leve i sikkerhet uten vedvarende vilkårlig terror, samtidig som Hamas' terrorinfrastruktur skal rammes hardt», skriver forsvaret videre.

Gaza er hermetisk lukket

VG er inne på Gazastripen torsdag kveld. Klokken 21.30 fikk en utenlandsk journalist en telefon fra det israelske forsvaret (IDF).

Beskjeden var klar: Alle journalister måtte komme seg ut av hotellet de er samlet på, Grand Palace Hotel, og flytte over til et annet hotell. IDF vil ha full kontroll på hvor journalistene er, idet invasjonen starter. Ingen har mulighet til å komme seg ut. IDF har hermetisk lukket Gaza.

Evakueringen av hotellet til de rundt 60 journalistene, skjedde like før halv elleve lokal tid. Tidligere i kveld var det tung bombardering av områder rundt Rafah, sør på Gazastripen. Det er der de fleste av tunellene ligger. Denne bombeaksjonen ses nå i sammenheng med den bakkeinvasjonen som er varslet å være i gang.

I øyeblikket høres tunge drønn, noe som tyder på at Israel er i gang med offensiven, som igjen betyr store dødstall blant Gazas beborere. Hittil i natt er det meldt om flere omkomne i bygninger som er angrepet av israelske missiler og granater.

Hamas advarer

Hamas, som har makten på Gazastripen, fordømmer bakkeoffensiven som «dumdristig». Israel vil betale en høy pris, advarer talsmann Sami Abu Zuhri.

– Dette skremmer ikke Hamas' ledere eller det palestinske folk. Vi advarer Netanyahu mot de fryktelige konsekvensene, sier han.

GAZA I KVELD: Bildet er fra nordlige Gaza torsdag kveld. Foto:Lefteris Pitarakis,Ap

Vil ødelegge tunneler

Netanyahu oppgir i sin uttalelse at et mål også er å ødelegge tunneler som palestinere har gravd mot israelsk territorium.

Torsdag morgen skal 13 palestinske krigere ha tatt seg inn i Israel gjennom en tunnel under den sørlige delen av grensen mellom landet og enklaven.

De militante palestinerne var på vei mot en israelsk kibbutz da de ble oppdaget, ifølge det israelske forsvaret. Israelske styrker drepte én av palestinerne før resten flyktet tilbake til Gaza gjennom tunnelen.

Usikkerhet om våpenhvile

Rett før klokken 15.00 torsdag skal Israels utenriksminister Avigdor Lieberman ha uttalt at en ny våpenhvile mellom Israel og Hamas ikke har blitt inngått.

Gjennom dagen har det hersket full forvirring om hvorvidt partene i konflikten har akseptert en ny våpenhvile.

Onsdag kveld ble det klart at Israel sluttet seg til en kort og humanitær våpenhvile, på initiativ fra FN. Hamas aksepterte forslaget noen timer senere.

Kun timer etter at våpenhvilen trådte i kraft klokken 10.00 lokal tid, uttalte det israelske forsvaret (IDF) at tre granater hadde truffet Israel. Ingen ble såret i angrepet som rammet ubebodde områder i Eshkol-regionen sør i landet.

Mer om

 1. Gaza
 2. Midtøsten

Flere artikler

 1. Israel vil trekke bakkestyrkene ut av Gaza

 2. Netanyahu lørdag kveld: - Offensiven fortsetter: Enkelte israelske bakkestyrker trekker seg tilbake fra Gazastripen

 3. Slik kan Gaza-konflikten eskalere

 4. Over 100 drept i blodig søndag i Gaza

 5. Israel forbereder seg på opptrapping

 6. Her begraver de sine barn

Fra andre aviser

 1. Israelske bakkestyrker går inn i Gaza

  Bergens Tidende
 2. Israel vil snart avgjøre om Gaza skal invaderes

  Bergens Tidende
 3. - Vi vil ikke drepe sivile, men ...

  Bergens Tidende
 4. Bakkeoperasjon mot Gaza i gang

  Aftenposten
 5. Brende trapper opp Israel-kritikken

  Aftenposten
 6. Over 500 drept på Gazastripen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder