MULIGE ANGREP: Det var på en pressekonferanse natt til fredag at USAs president Barack Obama åpnet for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL, som nå kaller seg Den islamske staten (IS). Foto:Larry Downing,Reuters/NTB scanpix

Ekspert tror på snarlig USA-angrep

Eksperter tror ikke at ekstremister i ISIL blir skremt av USAs varsling om mulige luftangrep i Irak.

 • Monica Bring Estensen
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Denne uken hevdet ekstremister fra den Islamske staten (ISIL) at de har tatt kontroll over 15 byer nord i Irak. Rundt 100.000 mennesker er drevet på flukt. Blant annet er det en kristen minoritetsgruppe som gjemmer seg i fjellene.

Som følge av de seneste bevegelsene til ISIL gikk USAs president, Barack Obama, natt til fredag, ut med en tillatelse til luftangrep mot ISIL-mål i Irak.

Årsaken er at han vil forhindre et mulig folkemord, samt beskytte amerikansk personell som befinner seg på irakisk jord.

Skremmer ikke

– Jeg tror ikke dette vil skremme ISIL til å stoppe sin militære offensiv, sier Kjetil Selvik ved forskningsinstituttet Chr. Michelsen institutt.

– Målet deres er å erobre en stat i disse områdene, og de prøver å gjøre det på måter som gjør det vanskelig for amerikanerne å ramme dem. Typisk lynangrep, der de dukker opp og plutselig raskt forsvinner igjen fra radaren, sier han.

– Tror du det vil skje et luftangrep i nærmeste fremtid?

– Jeg tror det er sannsynlig ja, forteller han.

Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo (UiO) tror heller ikke at Obamas uttalelser fredag vil få noen effekt på ISIL.

– De har jo bare en mulighet, og det er å fortsette offensiven. Drives de tilbake vil grunnlaget for koalisjonene de står i spissen for intern i Irak fort kunne rakne. Den fremgangen de har hatt har basert seg på at de har fremgang og har erobret territorier,

sier Butenschøn.

– Hvor spent er situasjonen etter fredagens utspill?

– Det er en situasjon som er eskalerende, på ett eller annet tidspunkt kan det få dramatiske følger for Irak som stat og hele maktbalansen i regionen, sier Butenschøn.

EKSPERT: Kjetil Selvik ved forskningsinstituttet Chr.Michelsen institutt. Foto:Fafo,

– Jeg mener det er en faktor av borgerkrig i Irak, med det ganske uoversiktlige landskap når det gjelder kollasjoner og grupper. Det er langt på vei en stat som ikke fungerer, det ser vi ved at Den kurdiske militsen synes å være mer effektiv i kampen mot ISIL enn den irakiske regjering. Vest- og Nord-Irak er utenfor regjeringens kontroll. Samtidig ser vi en offensiv fra kreftene om støtter ISIL som regjeringen ikke kan møte på en effektiv måte. Det er dette som tvinger amerikanerne inn på banen, sier Butenschøn.

– Fullskala borgerkrig

– Med mindre de drives tilbake utvikler det seg mot en fullskala borgerkrig. Det er ting som tyder på at de nærmer seg viktige områder rundt Bagdad. Spørsmålet er hvordan amerikanerne, iranerne og omkringliggende makter vil reagere på utviklingen, fortsetter Butenschøn.

– ISIL har angrepet kurdiske styrker nær den kurdiske hovedstaden Erbil og tatt to byer som har sendt tusenvis av mennesker på flukt. Én kristen by og en by for den religiøse minoriteten Yazidi, som umiddelbart utløser at Obama bestemte seg for å handle i frykt for at mange kan bli drept, forteller Kjetil Selvik.

UOVERSIKTELIG: sier Nils A. Butenschøn, Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo (UiO), mener landskapet er uoversiktelig. Foto:Åserud, Lise,NTB scanpix

– Hvilke operasjoner er det trolig USA vil iverksette?

– Det de sier er at de først og fremst vil gi forsyninger av vann og mat for flyktninger som sitter fast i fjellene mot grensen til Syria. Og at de vil tillate militære angrep for å forhindre folkemord eller beskytte amerikanske interesser, slik at han sier at han ikke vil gå til full krig, sier han.

Begrenset militæraksjon

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute, tror en eventuell militæraksjon vil bli begrenset.

– Det handler om å hjelpe de flere tusen kvinner og barn som er fanget i fjellene, sier Hellestveit til NTB.

Medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar i Nord-Irak, som følge av opprørsgruppen ISILs fremmarsj.

– Etter at de trakk seg ut av landet i 2011, føler amerikanerne et spesielt ansvar for

HANDLER OM Å HJELPE: Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute. Foto:Privat,

Irak, men også for den konkrete situasjonen som nå har oppstått, sier Hellestveit.

– I dag handler det utelukkende om en begrenset operasjon for å beskytte minoriteter. Men om det faktisk skjer, vil tiden vise. Hvis man først går inn militært, har man brutt en barriere, sier Cecilie Hellestveit.

ISIL rykker fremover

De væpnede jihadistene i ISIL tok kontroll over en viktig syrisk militærbase i Raqqa-provinsen natt til fredag, ifølge en eksilgruppe.

– ISIL tok kontroll over brigade 93 etter voldsomme kamper og tre selvmordsangrep, sier Rami Abdulrahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, ifølge NTB.

– Situasjonen er spent i Irak. Det har den vært helt siden i sommer, og fra angrepet mot Monsul i juni så har ikke irakiske sikkerhetsstyrker vært i stand til å slå tilbake angrepene. Tvert imot fortsetter ISIL å rykke frem for å ta nye byer. Det er store flyktningstrømmer og flere steder er situasjonen prekær, sier Selvik.

– Har man sett et luftangrep mot mål i Irak før, uten at det har blitt krig?

– Det er allerede krig i Irak, men USA er ikke involvert i krigen. Det har ikke Obama lyst til heller, men han sier at han er villig til å bruke flyvåpenet sitt for å ramme de som han definerer som den verste fienden, opplyser han og forteller at regjeringen i Irak lenge har ønsket bistand fra USA.

Cameron støtter Obama

Statsministeren i Storbritannia David Cameron uttrykte fredag en dyp bekymring for situasjonen i Irak, og samtidig at han støttet USAs president beslutning om å tillate luftangrep mot ekstremister. Det melder nyhetsbyrået AFP.

– Jeg er svært bekymret over den forferdelige situasjonen i Irak og den desperate

STØTTER USA: Statsministeren i Storbritannia David Cameron Foto:PASCAL ROSSIGNOL,Reuters

situasjonen for hundretusener av irakere, uttalte Cameron.

– Jeg fordømmer de barbariske angrepene som blir utført av ISIL, sier han.

– Jeg ønsker president Obamas beslutning velkommen om å akseptere den irakiske regjeringens forespørsel om hjelp og å gjennomføre målrettede amerikanske luftangrep, dersom det er nødvendig, sier han og legger til;

– For å hjelpe irakiske styrker til å kjempe tilbake mot ISIL-terrorister og å frigjøre de sivile som er fanget på Mount Sinjar, uttaler han.

Ifølge nyhetsbyrået AFP utelukker likevel Storbritannia at de vil være en del av den eventuelle intervensjonen.

Les også

 1. ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak

  Ekstremister fra Den islamske staten (ISIL) sier de har tatt kontroll over 15 byer i Nord-Irak.
 2. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

  USAs president vurderer å ty til luftangrep for å hjelpe religiøse minoriteter som er fanget av ISIL på en fjelltopp i…
 3. Obama gir klarsignal for luftangrep i Irak

  NEW YORK (VG) President Barack Obama sier at han har gitt tillatelse til luftangrep mot ISIL-mål i Irak.
 4. Minst 50 drept i kamper i Mosul i Nord-Irak

  Det raser harde kamper mellom irakiske regjeringsstyrker og islamske opprørere i den nordlige byen Mosul i Irak.

Mer om

 1. Irak
 2. USA

Flere artikler

 1. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

 2. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

 3. Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

 4. Obama gir klarsignal for luftangrep i Irak

 5. Slik er kampen mot IS nå

Fra andre aviser

 1. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten
 2. Her treffer USAs bomber ISIL

  Aftenposten
 3. USA har startet luftangrep

  Bergens Tidende
 4. 500 yezidier drept - over 20.000 flyktet ned fra Sinjar

  Bergens Tidende
 5. Nye amerikanske luftangrep mot ISIL fredag kveld

  Aftenposten
 6. Freder ingen i sin kamp for en islamsk stat

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no