SJEFSKIFTE: 1.oktober er Jens Stoltenberg sjef i NATO, etter Anders Fogh Rasmussen. Her er de sammen i Oslo i mai 2013. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

NATO-toppmøte starter i dag: Tabbene Jens Stoltenberg må unngå

Kritikken mot Anders Fogh Rasmussen:

Egenrådig «hauk»

Splittende og konfronterende

Prioriterte store medlemsland

Lovet militær støtte til Ukraina

I sommer reiste den avtroppende NATO-sjefen Anders Fogh Rasmussen til Kiev og lovet militær støtte fra NATO til Ukraina i konflikten med Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Slike tabber må Jens Stoltenberg unngå når han blir NATOs generalsekretær 1.oktober, ifølge Karsten Friis, avdelingsleder på NUPI.

Flere ledende NATO-eksperter ber Jens Stoltenberg lære av forgjengerens tabber når han blir NATOs generalsekretær om fire uker.

– Jeg mener at generalsekretæren ikke burde ha reist til Kiev, fordi NATO ikke har noe å følge opp med. Fogh Rasmussens uttalelser i Kiev fremstår som en direkte støtte til Ukrainas forsvar. Men uten direkte virkemidler til å følge opp, fremstår uttalelsen mer som et forsøk på å skyte seg selv i foten, sier Friis til VG.

7. august, på en pressekonferanse i Ukrainas hovedstad, sa Anders Fogh Rasmussen at NATO er rede til å støtte Ukraina mot «russisk aggresjon», og at NATOs støtte ville komme i form av rådgivere og annen assistanse.

NUPI-forskeren stiller spørsmål ved om den avtroppende NATO-sjefen gikk for langt i forhold til NATOs vilje til å følge opp ord med handling.

Overspilte sine kort

Ole Wæver, professor i internasjonal politikk ved Københavns Universitet og Danmarks fremste ekspert på sikkerhetspolitikk, støtter dette synet:

- Fogh Rasmussen og Stoltenberg er begge karismatiske og tydelige ledere. Men Stoltenberg må avlære seg den hjemlige politiske retorikken, og det å se seg selv som «the boss». Oppdraget i NATO går ut på å bygge enighet mellom medlemslandene. Her gjorde Anders Fogh Rasmussen noen åpenbare nybegynnertabber, sier Wæver til VG.

- Fogh overspilte sine kort. Han gikk lengre enn han hadde grunnlag for, legger han til.

Lederstilen

Fogh Rasmussen har fått mye kritikk for sin lederstil.

POLITISK SKIFTE: Avdelingsleder Karsten Friis på NUPI Foto:Nupi,

*** I 2011 avslørte dokumenter fra Wikileaks flere mulige nybegynner-tabber hos den nye generalsekretæren.

Før valget i Afghanistan i 2009 sendte han et bekymringsbrev til president Hamid Karzai om sharia-lovgivning, selv om medlemslandene ville vente til etter valget med å reagere.

*** Han handlet ofte på egen hånd, uten klarsignal fra medlemslandene og deres ambassadører i NATOs råd.

*** Han har også fått kritikk for å være en «hauk» med en splittende og konfronterende linje.

LES MER:Stoltenbergs 10 største utfordringer som NATO-sjef

– Anders Fogh Rasmussen var ikke elsket i starten i Brussel, spesielt ikke av ambassadørene i NATOs permanente råd. De mente at han ofte overkjørte dem, gikk ut før de hadde avstemt en felles holdning, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen, til VG.

Mer sekretær enn general

Hun mener at Stoltenberg ble valgt for hans evne som statsminister til å lage kompromisser:

– Man forventer seg mer en sekretær enn en general, for å si det sånn, sier Bundt.

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier sier at Fogh Rasmussen har dyrket de største NATO-landene, på bekostning av de små:

– Han har forsøkt å ordne saker direkte med Washington, London, Paris og Berlin. Man kan være nødt til å ta snarveier for å få ting raskt ordnet av og til, men han har vært litt for mye solo-kjører. For Stoltenberg kan det være lurt å ha en mer team-inspirert tilnærming til jobben, sier Melby til VG.

Splittende

SPLITTENDE: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. Foto:Nils Bjåland,VG

– Fogh Rasmussen har lagt seg på en splittende og konfronterende linje. Han har gjort såpass mange blundere at han har svekket legitimiteten til generalsekretæren, mener Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– De mange tabbene har gjort på mange måter gjort en vanskelig situasjon langt enklere for Jens Stoltenberg. Han hopper jo ikke akkurat etter Wirkola, sier Harpviken.

Karsten Friis viser til at NATOs sjefs-skifte 1.oktober også er et politisk skifte:

– Under Anders Fogh Rasmussen gikk Danmark med USA i en rekke operasjoner. Det førte ham tett på Bush, mens Stoltenberg har Obamas øre. Jeg tror at Stoltenberg vil moderere NATO utad: Han vil dempe språkbruken, bruke sitt kontaktnett til dialog og forsoning, og i langt større grad jobbe innad med diplomati og konsensus, sier Karsten Friis.

VG-GRAFIKK:Dette er NATOs historie

Jens Stoltenberg reiser til Brussel med et stort norsk team rundt seg. Men det er høyst tvilsomt om Norge vil høste noen ekstra fordeler ut av at NATO-sjefen nå er norsk:

– Det kan ikke Norge regne med. I forhold til det Danmark har ofret av menneskeliv og ressurser med vårt store militære engasjement, kan jeg ikke peke på noe vi har fått tilbake, ut over noe generell goodwill, sier professor Wever ved Københavns Universitet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder