Nordmann drept i politiaksjon i Danmark

250 kilo hasj beslaglagt - trolig på vei til Norge

Dansk politi: Flere kan være på frifot

(VG Nett) Her ble mannen (49) fra Arendal skutt fire ganger i brystet og hodet under den dramatiske politiaksjonen på Nord-Jylland.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mannen ble drept i en skuddveksling med den danske versjonen av beredskapstroppen på tettstedet Ålbæk ved 21-tiden søndag kveld.

Skuddvekslingen oppsto etter at en norsk speedbåt, en RIB med 500 hestekrefter, kom seilende inn i den lille båthavnen mellom Frederikshavn og Skagen.

Der sto dansk politi og ventet på båten. Om bord i speedbåten var en 49 år gammel norsk mann.

- Nordmannen trekker et våpen og skyter mot politiet som skyter tilbake. Nordmannen blir truffet fire ganger, blant annet i hodet og brystet. Det får det tragiske utfallet at han mister livet, sier direktør Kirsten Dyrmand Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

DUP er danskenes svar på Spesialenheten for politisaker.

VET DU NOE OM SAKEN?TIPS VGs JOURNALISTER HER .

Politimann såret

Den drepte er en 49 år gammel mann fra Arendal.

- Vi har ikke fått bekreftet identiteten hans endelig, og vi jobber sammen med norsk politi for å få oversendt fingeravtrykk og andre opplysninger som kan kaste lys over saken, sier Dyrmand.

To andre norske menn ble pågrepet på land i småbåtshavnen. Den ene, en 36-åring, ble skutt i brystet, men skal ikke være alvorlig skadet.

En 27-åring, også han fra Sørlandet, kom uskadet fra skuddvekslingen.

Det er kun beslaglagt ett våpen, og det ble funnet om bord i båten hvor 49-åringen ble skutt og drept.

VG får opplyst at en norsk leiebil står parkert på åstedet. Om denne knyttes til saken er ikke kjent.

SPEEDBÅT: Politiet fraktet bort den norske speedbåten fra havnen i Ålbæk mandag morgen. Båten, en RIB, har to motorer med 250 hestekrefter. Foto: Henning Bagger / NTB Scanpix

Skuddvekslingen oppsto da de tre norske mennene oppdaget politiet og forsøkte å flykte fra stedet. To politibetjenter fra innsatsstyrken fulgte etter speedbåten i en båt.

Da de la seg opp på siden av den norske båten og skulle pågripe 49-åringen om bord, skal det ha blitt løsnet skudd mot politiet.

En av politibetjentene i den spesialtrente innsatsstyrken ble alvorlig skadet etter å ha blitt truffet av tre skudd, i henholdsvis armen, lysken og ryggen. Han skal være utenfor livsfare.

Stort narkobeslag

Danske medier skriver at det ble beslaglagt 250 kilo med hasj i politiaksjonen. Dansk politi mener hasjen var på vei til Norge.

VG får opplyst at politiaksjonen var et resultat av et samarbeid mellom norsk og dansk politi, noe som ble bekreftet på pressekonferansen.

- Jeg henviser til dansk politi uansett hvor mange spørsmål du stiller, sier leder Leif Vagle ved avsnitt for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt til VG.

- Kan være flere involverte

De to norske mennene vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Hjørring senere mandag. Politiet varsler at de vil lukke dørene.

Nordmennene er siktet for narkotikaforbrytelser.

- Det er kanskje flere involverte på frifot. Noen må jo ha avlevert hasjen i havnen, sier Claus Hilborg i Nordjyllands politi.

Han opplyser at de forventet en komplisert politiaksjon, og at det var derfor den spesialtrente innsatsstyrken var med.

- Men vi hadde ikke forventet at det ville komme til en skuddveksling, sier Hilborg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder