New York  Times: Iran sender droner til Irak

Iran har i all hemmelighet begynt å sende overvåkningsdroner og annet militært utstyr til Irak for å bidra i kampen mot de sunnimuslimske opprørerne.

Artikkelen er over seks år gammel

En «liten flåte» Ababil-droner er utplassert på en flyplass i nærheten av Bagdad, skriver New York Times med anonyme amerikanske tjenestemenn som kilder.

Iran har også utplassert en enhet med etterretningsspesialister på flyplassen for å overvåke elektronisk kommunikasjon mellom ISIL-krigere og deres befal.

Ababil-dronene, som er mindre sofistikerte enn lignende amerikanske droner, er utviklet i Iran. De har et vingespenn på tre meter, er ubevæpnet og brukes til overvåking.

Quds-styrkene

Avisa skriver også at et titall iranske offiserer fra de paramilitære Quds-styrkene er sendt til Irak for å bistå regjeringsstyrkene og hjelpe til å mobilisere sjiamuslimer sør i landet. Quds-sjefen, general Qassem Suleimani har vært to ganger i Bagdad den siste tida, ifølge avisa.

Iran har også begynt å sende to fly til Irak daglig, hver med 70 tonn militært utstyr og forsyninger.

– Det er en betydelig mengde materiell. Det er ikke nødvendigvis tungt materiell, men det er heller ikke bare lette håndvåpen og ammunisjon, sier en av kildene til avisa.

Forsvarer grensa

Siden ISIL-styrkene med støtte fra misnøyde irakiske sunnimuslimer de siste ukene tok kontrollen over store deler av Nord-Irak, har Iran utplassert ti divisjoner soldater fra hæren og styrker fra Quds-militsene langs grensa til Irak.

De står klar til innsats om Bagdad eller viktige sjiamuslimske pilegrimssteder i Irak skulle være truet, ifølge New York Times.

USA er ikke imot at Iran støtter opp om Iraks regjering, som de er nær alliert med, men sier at all hjelp bør være ikke-sekterisk ved å presse den irakiske regjeringen til å danne en nasjonal samlingsregjering og ikke fyre enda mer opp under konflikten mellom sjia og sunni.

– Vi mener Iran kan spille en konstruktiv rolle om de sender det samme budskapet til den irakiske regjeringen som vi sender, sa utenriksdepartementets talskvinne Maris Harf onsdag.

Les også

 1. Eksilgruppe: To av Syrias mest ekstreme grupper slår seg sammen: Forsker: Dårlige nyheter for alle andre

  Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget…
 2. Kerry trygler kurderne om å redde Irak

  USAs utenriksminister John Kerry ba tirsdag lederne i den selvstyrte kurdiske regionen om å være med på å redde Irak fra…
 3. Opprørere: Har tatt Iraks største oljeraffineri

  I ti dager har kampene om oljeraffineriet i Baija…

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Kerry advarer naboland: Ligg unna Irak

 2. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 3. USA vurderer droneangrep mot Irak

 4. Irak bekrefter angrep fra Syria

 5. Obama vurderer alle muligheter i Irak

 6. Obama sender militærrådgivere til Irak

Fra andre aviser

 1. Iran sender droner til Irak

  Aftenposten
 2. Iran sender droner til Irak

  Fædrelandsvennen
 3. USA avviser syrisk hjelp i Irak

  Bergens Tidende
 4. - Veldig uoversiktlig situasjon

  Bergens Tidende
 5. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

  Bergens Tidende
 6. - Irakiske soldater omringer Tikrit

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder