GLEMTE BARN: Den sentralafrikanske Republikk er preget av store konflikter mellom muslimer og kristne. Over én million mennesker er tuvnget på flukt. En fersk undersøkelse utført av Redd Barna viser at 2 av 3 barn mellom fem og seksten år har vært vitne til overfall, drap, skuddvekslinger eller angrep med machete. Foto:Patrick Fort,Afp

Redd Barna: 9 av 10 barn i Den sentralafrikanske republikk er redd for å bli drept eller alvorlig skadet

- Det internasjonale samfunnet har sviktet

Over 60 prosent av alle skolebarn i Den sentralafrikanske republikk lider av posttraumatisk stress etter å ha blitt utsatt for eller vitne til ekstrem vold.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Redd Barnas undersøkelse «An evaluation of school-aged children in Bangui/Ouaka» viser hvordan barn i Den sentralafrikanske RepublikL (CAR) har blitt mentalt skadet av den grove volden i landet de siste 2,5 årene.

Den sentralafrikanske republikk har lenge vært preget av den voldelige konflikt mellom Anti-balaka, som har mange kristne medlemmer, og den muslimske opprørsalliansen Seleka.

Kaoset brøt fullt ut i kjølvannet av at Seleka styrtet president François Bozize og satte inn Michel Djotodia i stedet i 2013.

Les også:Rapport fra flyktninghjelpen – Her er det verst for barn

Ekstremt voldelig konflikt

VG har tidligere skrevet om hvordan over 10.000 barn er vervet som barnesoldater i Den sentralafrikanske republikk.

FNs fredsbevarende styrker ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen mot vold og overgrep i april 2014. Etter et halvt år konkluderte FN med at fredsarbeidet ikke fungerte.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har også fastslått at det pågår etnisk rensing av muslimer i landet.

543 barn og 113 foreldre er intervjuet i Redd Barnas undersøkelse, som viser at nesten to av tre barn mellom 5 og 16 år har vært direkte vitne til overfall, drap, skuddvekslinger, eller angrep med machete på nær familie eller bekjente.

43 prosent av barna i undersøkelsen har selv opplevd fysisk mishandling, skuddvekslinger eller dødstrusler.

GENERALSEKRETÆR: Tove R Wang i Redd Barna. Foto: ,

– Krisen i Den sentralafrikanske republikk har pågått i 2,5 år nå, og er ekstremt voldelig. Vi ønsket å se og forstå hvordan denne krigen påvirker barns situasjon, og har derfor fått en psykolog til å se på barnas psykiske helse, og hvordan de reagerer på den krigen de lever midt i, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til VG.

9 av 10 barn har ifølge undersøkelsen vært redd for å bli drept eller alvorlig skadet.

Alvorlige traumer

– Dette er ting som setter spor gjennom hele livet, og Den sentralafrikanske republikk er ikke skodd for å behandle og å ta seg av disse traumene. På et vis er skolen det eneste behandlingstilbudet disse barna får, og da er det viktig at de treffer en lærer som ser dem og som kan la dem bearbeide det de har opplevd, sier Wang.

Redd Barna har i forbindelse med undersøkelsen snakket med flere av barna på skolene om hva de har opplevd.

14 år gamle Kossi går på skole i Bambari i Den sentralafrikanske republikk, som har opplevd konflikten på nært hold:

– Jeg har vært vitne til forferdelige ting. Folk som blir slått og kastet i fengsel, folk som blir drept. Vi mistet mye i et angrepet. Huset vårt brant ned og jeg mistet skolebagen min. Jeg er bekymret for at det skal skje igjen, og har mareritt. Jeg klarer ikke å slutte å tenke på angrepet, sier 14-åringen til Redd Barna.

Tirsdag arrangeres en giverkonferanse i regi av EU i Brussel (ekstern lenke) hvor temaet er de humanitære problemene i Den sentralafrikanske republikk.

HAR MARERITT: 14 år gamle Kossi har opplevd volden i det kriserammede landet på nært hold, og er redd for å bli utsatt for angrep igjen. Foto:REDD BARNA/HEDINN HALLDORSSON,

Glemt krise

– Det internasjonale samfunnet har sviktet barna i Den sentralafrikanske republikk. Bare en femdel av behovet av midlene som trengs til å dekke nødhjelpsbehovet som er beskrevet av FNs Strategic Response Plan har blitt samlet inn. Vi håper konferansen kan bidra til å sette situasjonen mer på dagsorden og gi mer oppmerksomhet og støtte til lokalbefolkningen, sier Wang.

Ifølge Redd Barnas undersøkelse mener over halvparten av alle foreldre at nabolaget deres er svært farlig for barna.

STORT BISTANDSBEHOV: Over en million mennesker er drevet på flukt som følge av konflikten i Den sentralafrikanske Republikk. Her flyktninger ved den katolske misjonen i Boda i mai. Foto: AFP PHOTO / PATRICK FORT Foto: ,

I april i år beskrev FNs flyktningråd krisen i Den sentralafrikanske republikk som den største glemte humanitære krisen i vår tid.

Så mye som 60 prosent av befolkningen i landet har behov for bistand, mens over en million mennesker er drevet på flukt som følge av uroen, ifølge flyktningrådet.

– Vi må forhindre at Den sentralafrikanske republikk blir en glemt krise. Den nåværende finansieringen til humanitær hjelp er ikke tilstrekkelig til å sikre beskyttelse av disse menneskene, eller for å kunne gi et minimum av det som er nødvendig for å møte de enorme humanitære behovene, uttalte FNs humanitære koordinator i CAR, Claire Bourgeois i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder