DREPT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble brutalt mishandlet og drept i fagenskap. Foto: Privat ,

Familien til IS-gisselet: «Han ble brutalt tatt fra oss»

Etter ti måneder i IS' fangenskap, ble sønnen, broren, onkelen, nevøen og fetteren deres drept. Her er deres siste farvel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Foto: ,

«Vår elskede sønn og min kjære bror, onkel, nevø og fetter Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, født 21. februar 1967, ble brutalt tatt fra oss etter 10 måneder som gissel i Syria, lemlestet og til slutt henrettet av IS, 18. november 2015.»

Slik lyder dødsannonsen som står på trykk i lokalavisene Varden, Telemarksavisa og Porsgrunns Dagblad i dag.

9. september i år ble det kjent at den såkalte islamske staten (IS) hadde tatt norske Grimsgaard-Ofstad (48) og kinesiske Fan Jinghui (50) til fange.

Oversikt: Disse ble IS-gisler

«Jeg greide det endelig»

Nordmannen bodde i Oslo, men var fra Porsgrunn. Han studerte ved NTNU i Trondheim, og har de siste årene engasjert seg i situasjonen i Midtøsten og Syria på sosiale medier.

Grimsgaard-Ofstad beveget seg over den tyrkiske grensen inn til Syria allerede i midten av januar i år. Grimsgaard-Ofstad skal ha reist alene inn i det krigsherjede landet – på eget initiativ.

Han delte sine siste bevegelser med venner og bekjente på Facebook.

«Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Jeg greide det endelig», skrev han 24. januar.

Siden hørte ingen fra ham.

30. januar ble Utenriksdepartementet (UD) her hjemme varslet om at en norsk borger trolig ble holdt til fange i Syria, og det ble satt ned krisestab. Familien til Grimsgaard-Ofstad, som bor i København, Kristiansand og Porsgrunn, ble varslet.

Saken fortsetter under videoen.

Hyppig kontakt mellom UD og IS

I ukene og månedene som fulgte, jobbet norske diplomater på spreng med å forhandle seg frem til en løsning med gisseltagerne. Kommunikasjonen handlet om liv og død.

Terrororganisasjonen fremstilte flere krav om løsepenger på mange millioner amerikanske dollar, og de sendte eposter med bilder og videoopptak til UD der de truet med å skade gisselet.

Les også: – Norge betaler ikke løsepenger

I slutten av juni ble truslene en realitet. IS begynte på dette tidspunktet å sende videoer av Grimsgaard-Ofstad der han fremførte budskap på vegne av kidnapperne. Her skal han ha vært betydelig skadet.

4. november kom det siste bekreftede livstegnet fra 48-åringen, ifølge UD. Så – 18. november, samme dag som familien refererer til i dødsannonsen, publiserer IS propagandamagasinet sitt, der de hevder å ha drept nordmannen.

Statsminister Erna Solberg (H) kaller det for en «avskyelig og barbarisk handling», og utenriksminister Børge Brende (H) forteller at Grimsgaard-Ofstad ble grovt mishandlet.

Familien takket myndighetene

VG har vært i kontakt med et av familiemedlemmene til den 48 år gamle Porsgrunn-mannen. Familien ønsker ikke å uttale seg offentlig på nærværende tidspunkt. Dødsannonsen er deres eneste budskap akkurat nå.

Da henrettelsen ble kjent, kom familien med en uttalelse gjennom UD:

– Norske myndigheter har hele tiden nedlagt et omfattende arbeid for å få Ole Johan frigitt, dessverre uten resultat. Likevel, stor takk for det, og en særlig takk til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste for god omsorg og oppfølging i en, for oss, meget vanskelig og tung tid.

– Vi, hans foreldre og søster, har hele tiden vekslet mellom håp og fortvilelse, som nå er avløst av en dyp sorg, skriver familien videre.

Familien skal ikke være kjent med hvor Grimsgaard-Ofstad er begravet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder