BRYTER SAMARBEIDET: Statsminister Morgan Tsvangirai og president Robert Mugabe. Foto: AP

Britene åpner for bistand til Zimbabwe

Storbritannia trapper opp bistanden til Zimbabwe og vil i år bidra med drøyt 550 millioner kroner, mer enn noensinne tidligere.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi mener at opprettelsen av en samlingsregjering var et betydelig skritt. Storbritannia håper at dette skal lykkes. Vi holder ikke igjen og vil i år bidra med 100 millioner dollar, opplyser britenes ambassadør i Harare, Mark Canning.

Les også:Mugabe ga EU-delegasjon varm velkomst

- Dette må ikke mislykkes som et resultat av manglende økonomisk støtte, sier Canning.

Les også:Mugabe hardt ut mot vestlige land

Forholdet mellom Storbritannia og Zimbabwe har vært svært anstrengt det siste tiåret. De tidligere kolonimakten har lite til overs for mangeårig diktator Robert Mugabe, som har kjørt landet i grøfta.

Skjør maktdeling

Etter lengre tids tautrekking ble Mugabe høsten 2008 tvunget til å inngå et samarbeid med opposisjonen i Zimbabwe, og opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble utnevnt til statsminister.

Les også:Zimbabwes samlingsregjering tatt i ed

Maktdelingen har vist seg problematisk, men britene vil nå bidra til å løse noen av de enorme problemene det skakkjørte landet står overfor.

Bistanden skal i første rekke brukes til å skaffe rent drikkevann, sanitærtjenester, helsestell og utdanning til Zimbabwes lutfattige befolkning, samt til matvarehjelp, såkorn og kunstgjødsel.

Etterlyser reformer

Vestlige land har vært forsiktige med å gjenoppta bistanden til Zimbabwe, i påvente av at avtalen om maktdeling skal resultere i reformer.

Britene understreker at de inntil videre ikke vil la regjeringen i Harare få direkte hånd om bistanden.

- Det må en betydelig politisk utvikling til før vi øker støtten eller kanaliserer den direkte via regjeringen, sier David Fish i det britiske bistandsdepartementet.

Les også:Mugabe feirer mens folket lider

- Vi forventer respekt for menneskerettighetene og internasjonale forpliktelser, en politikk som tjener befolkningen og som kan sikre åpenhet rundt håndteringen av bistand. Zimbabwe svikter på alle disse tre områdene, sier Fish.

Undergraver

Statsminister Morgan Tsvangirai og hans MDC-parti har fra første stund anklaget Mugabe for å undergrave avtalen om maktdeling, blant annet ved å plassere sine egne folk i sentrale posisjoner.

En av Tsvangirais nærmeste allierte, Roy Bennett, ble onsdag pågrepet og anklaget for terrorisme, til hissige protester og anklager om politisk forfølgelse fra MDC.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder