Største militærøvelse på to tiår i Sverige

PARIS (VG) Det svenske forsvaret er i gang med sin største
øvelse på over 20 år, rett over Østersjøen fra den pågående russiske militærøvelsen «Zapad».

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

«Aurora -17» er den største militærøvelsen Sverige har gjennomført på 24 år, med 19.000 svenske militære som er i sving gjennom tre uker. Ytterligere 2000 NATO-soldater fra Norge, Danmark. Finland, Estland, Litauen, Frankrike og USA har de siste dagene kommet til Sverige for å bistå.

Øya Gotland er et av fokusområdene, hvor stridsvogner, krigsskip og uniformskledde menn og kvinner har strømmet inn de siste dagene.

Det er også den delen av Sverige som er nærmest den russiske enklaven Kaliningrad, der Russland og Hviterussland parallelt avholder den massive militærøvelsen «Zapad 2017», som den norske etterretningstjenesten mener kan involvere over 100.000 soldater.

– Øvelsen Aurora-17 er helt klart en reaksjon på en mer offensiv russisk militærmakt, og den ganske provokative måten russerne har opptrådt i Norden gjennom de siste 10 årene, sier den svenske lektoren i sikkerhetspolitikk, Tomas Ries, til VG.

Les kommentaren: Opptrapping i Østersjøen

Obligatorisk verneplikt

Nylig gjeninnførte Sverige obligatorisk verneplikt, noe landet ikke har hatt siden 2010. Innføringen er et svar på økt russisk militær aktivitet, fortalte den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist til CNN.

Saken fortsetter etter bildet

RUSTER OPP: Sverige er i gang med å bygge opp forsvaret sitt, etter mange år med hovedfokus på NATO. Øvelsen «Aurora-17», som startet denne uken, er helt sentral i dette arbeidet. FOTO: REUTERS

– Etter den folkerettsstridige russiske annekteringen av Krim og landets økte militære aktivitet mot grensene, har vi en ny sikkerhetssituasjon, sa Hultquist til den amerikanske kanalen i vår.

Store deler av Sveriges fastland vil bli berørt av øvelsene, viser det svenske forsvarsdepartementets oversikt. Fra førstkommende mandag vil sivile svensker måtte forberede seg på trafikkø, støy fra skyting, helikopter og fly, skriver Aftonbladet.

USA har i tillegg satt inn ekstra kampfly for å kontrollere luftrommet over Østersjøen som en respons til russernes Zapad-2017, ifølge NTB. Om en uke starter også NATO-landet Polen sin øvelse «Dragon- 17».

Fikk du med deg? E-tjenesten venter russisk giga-øvelse

Saken fortsetter etter bildet

HJELP FRA USA: Det er første gang amerikanske styrker deltar i en øvelse i Sverige. Her snakker øverstkommanderende i det svenske forsvaret, Micael Byden, med en amerikansk soldat i Gøteborg denne uken. FOTO: REUTERS

Sårbare Gotland

Det svenske forsvarets fokus på Gotland kommer etter at svenske myndigheter innså hvor sårbart øya ligger til da russerne annekterte Krim i 2014, sier sikkerhetseksperten Ries.

– Egentlig hadde man demilitarisert Gotland på 1990-tallet, men etter Russlands inntog i Ukraina begynte man å tenke at hvis Russland vil gjøre det samme mot svenske Gotland som de gjorde mot ukrainske Krim, ja, så kan de det. Dessuten frykter man at Russland i krigsoperasjoner vil kunne prøve å avskjære østersjøområdet dersom de ønsker å gå inn i de baltiske landene, sier Ries.

I november 2016 skrev VG om det svenske forsvarets opptrapping av militært nærvær i Østersjøen, med utplassering av kampstyrker på Gotland. Den gang fortalte lenshøvdingen på Gotland, Cecilia Schelin Seidegård, hvordan de føler at de er et utsatt mål, og at hun ser for seg at «Putin kan bruke Gotland som et springbrett».

Ifølge den russiske forsvarsministeren Aleksander Fomin omfatter den russiske øvelsen Zapad 12.700 mann, mens Norges etterretningstjeneste tror at Zapad kan bli mer enn 10 ganger større enn varslet.

Etterretningssjef i Norge, Morten Haga Lunde, sier til VG at også Norge følger nøye med på den store russiske øvelsen.

Interessert i mer om «Zapad»? NATO i høyspenn før stor, russisk militærøvelse

Les også

 1. Økt spenningen i Østersjøen: Sverige sender soldater til Gotland

  VISBY/TOFTA SKYTEFELT (VG) Bonden retter på heimevernslua, spytter ut snusen og sier: - Nå kan Putin bare komme.
 2. Svenske myndigheter ber om hjelp til å stoppe spionasje

  – Det er bedre å si fra én gang for mye, sier det svenske forsvaret, som oppretter en tipstelefon for å få spiontips fra…
 3. Ukjent ubåt ble observert på svensk marineøvelse

  Et ubåtperiskop ble observert og antatt å være fra en svensk ubåt under en marineøvelse i fjor.
 4. Sveriges nye forsvarssjef i eksklusivt VG-intervju: Vil Norge og Sverige skal samarbeide om droner og Afrika-operasjoner

  Sveriges nye forsvarssjef vil at Norge og Sverige skal samarbeide om droneprosjekt, og at norske og svenske soldater…
 5. Bekreftet: Ubåten sank i 1916

  STOCKHOLM/OSLO (VG) Det svenske forsvaret bekrefter langt på vei at ubåtfunnet som ble avslørt mandag er den russiske…
 6. Slik reagerte Russlands visestatsminister på ubåt-spørsmål

  SOTSJI (VG) Visestatsminister Arkadij Dvorkovitsj er på plass i Sotsji for å følge sjakk-VM.
 7. NATO-fly sendt opp mot russiske jagerfly

  Det latviske forsvaret melder at NATO-fly skal ha avskåret…
 8. Expressen: Russland øvde på atomangrep i Sverige

  Det russiske flyvåpenet skal ha øvd på å angripe Sverige med atomvåpen da to russiske bombefly fløy inn over Sverige i…

Mer om

 1. Sverige
 2. Nato
 3. Forsvaret
 4. Russland

Flere artikler

 1. NATO i høyspenn før stor, russisk militærøvelse

 2. Russisk militær maktdemonstrasjon nær grensen til NATO

 3. Pluss content

  Putin tester krigsmaskinen

 4. Lavrov til VG: – Lurer man på hvem som ruster opp i nord, må man snakke med NATO

 5. Russland holder rekordstor militærøvelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder