FOKUS PÅ BIN LADEN: Både McCain og Obama har lovet velgerne at de skal fange terroristen Osama bin Laden. Foto: AFP

USAs forhold til omverden

(VG Nett) John McCain vil fortsette som George W. Bush: Nekte å snakke med statsledere han ikke liker. Barack Obama derimot lover en helt ny linje.

  • Geir Terje Ruud
  • Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

En av de store forskjellene på kandidatene er at Barack Obama lover å snakke med sine fiender. Han mener det er bedre enn ikke å gjøre det.

LES:Dette er forskjellene mellom Obama og McCain

- USA er sperret inne etter at Bush og Cheney nekter å snakke med statsledere vi ikke liker. Å ikke snakke med dem får oss ikke til å se tøffe ut, det får oss til å virke arrogante og det fratar oss muligheter til fremgang, mener Obama ifølge hans partiprogram.

John McCain står på en tøffere linje der han først vil snakke med fiendene etter at de har kommet med innrømmelser. Han fokuserer primært på trusler mot USA, og hvordan han skal forsvare landet slik at det ikke blir angrepet av terrorister.

- Som president vil John McCain ta det hellige ansvaret å holde USA fri, sikker og sterk - slik at vi bringer frihet og håp til verden, står det på McCain sin hjemmeside.

Store uenigheter

Men selv om McCain vil videreføre Bush sin tøffe holdning til andre statsledere, så har han også vært klart uenig med sin partifelle under valgkampen.

Irak-krigen er en sak for seg selv, og hadde kanskje vært den viktigste saken i valgkampen, hadde det ikke vært for krisen i amerikansk privatøkonomi og deretter finanskrisen. De siste ukene før valgdatoen har McCain tatt klar avstand fra Bush sin håndtering av landets økonomi.

- Vi kan ikke bruke de neste fire årene slik vi har brukt mange av de siste åtte; vente på at lykken skal snu seg. Det begynner å bli sent, og problemene våre blir stadig verre. Våre fiender følger med, og vi må handle umiddelbart. Vi må endre retning nå, sa McCain 13. oktober.

Kriger

Obama ønsker sterkere innsats i Afghanistan etter at styrkene i Irak trekkes hjem. Han lover å intensivere jakten på Osama bin Laden, også på pakistansk jord - hvis det er der han oppholder seg.

John McCain lover også hard kamp mot terrororganisasjoner, ikke minst de som har islamsk bakgrunn og bygger på islamistisk ideologi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder