REAGERER: Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Lodve Solholm, mener det er unødvendig at en far må be om granskning av UD for å føle at norske myndigheter gjør nok etter drapet på sin datter. Foto: PRIVAT/SCANPIX

Solholm: - Trodde UD hadde lært etter tsunamien

(VG Nett) Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen utelukker ikke at Odd Petter Magnussens knallharde kritikk av UD kan ende med en stortingshøring.

Publisert:

I går mottok han og de andre komitémedlemmene et brev fra Martine Vik Magnussens far hvor han refser UD for det han mener er manglende interesse og handlekraft. I brevet forteller Odd Petter Magnussen om fortvilelsen over hvordan han har opplevd samarbeidet med utenrikstjenesten etter at datteren ble brutalt drept i mars i fjor.

Har du tips i saken?Kontakt VG Netts journalist her

Komitéleder Lodve Solholm (Frp) reagerer sterkt på at en far ser seg nødt til å be om granskning av UD i en slik sak.

- Jeg synes dette skulle ha vært unødvendig og jeg deler fullt ut hans syn om at vi lever i en globalisert verden hvor dette ikke skulle ha skjedd. Det må UD ta innover seg. Jeg trodde kritikken om et tungrodd og hierarkisk UD etter tsunami-høringen hadde ført til opprensking og bedring av systemet, men det er tydelig at det står igjen en del.

Det endte med høring av UD etter håndteringen av de norske pårørende av ofrene etter naturkatastrofen 2004. Nå åpner Solholm muligheten for at det samme vil skje med Martine-saken.

- Min magefølelse for denne saken er at det er helt naturlig med en høring, på lik linje med tsunami- og Kabul-høringen.

Foto: Scanpix

MARTINES PAPPA:- Toleransen kan ha tatt livet av henne

- Sterkt vitnesbyrd

Også nestleder i komiteen Øystein Djupedal (SV) er preget av å ha lest Odd Petter Magnussens brev.

- Det var et sterkt vitnesbyrd fra en far som har opplevd å bli frarøvet sin datter på en grusom måte. Jeg leste brevet med interesse, men også med uro. Slik han skriver det har han opplevd ting med norsk utenrikstjeneste som er kritikkverdig, men jeg kan ikke verifisere det på nåværende tidspunkt.

VG-DEBATT:- Er det godt nok?

Djupedal lover at komiteen kommer til å behandle brevet grundig. Han er likevel usikker om UDs håndtering av Martine-saken vil ende opp med en stortingshøring.

- Det er et langt stykke igjen til det. Først skal det korresponderes med UD og regjeringen, så skal komiteen bestemme seg for om det skal åpnes sak. Selv om det blir åpnet sak ender det nødvendigvis ikke med en høring.

ETTERSØKT: Farouk Abdulhak er mistenkt og ettersøkt for å ha drept norske Martine Vik Magnussen i London i mars. Foto: Scotland Yard

VG Nett har også vært i kontakt med komitémedlem Per-Kristian Foss (H), som ikke vil uttale seg om saken før han har lest brevet. Det er ventet at brevet blir tatt opp i komiteens neste møte førstkommende torsdag.

- Nullbidrag

Odd Petter Magnussen etterlyste handlekraft fra norske myndigheter allerede i februar i år. Nå ser han imidlertid ikke annet valg enn å klage saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Jeg er usikker på om UDs nullbidrag i en norsk borgers sak i dette tilfellet representerer konstitusjonell unnfallenhet, og vil derfor gjerne ha dette spørsmålet vurdert av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, skriver Magnussen i brevet.

Han mener det utfordrer folks rimelighetsoppfatning at UD ikke har spilt en mer aktiv rolle.

- UDs ofte ubegrensede engasjement - gjerne i pionèr-rollen - i etiske spørsmål andre steder i verden skaper derfor en kollektiv forventning om at UDs kapasiteter, organisasjon og engasjement også må mobiliseres når problemstillingene berører egne borgere, skriver Magnussen.

Odd Petter Magnussen ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet overfor VG Nett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJEMMER SEG HER? Flere jemenittiske journalister har fortalt at Farouks far, den styrtrike Shaher Abdulhak, har tatt sin sønn inn i varmen i sitt eget palass i hovedstaden Sana'a. Foto: PRIVAT

- Kjenner oss ikke igjen

Utenriksdepartementet bedyrer imidlertid at de, med utenriksministeren i spissen, har jobbet for å finne en løsning slik at den ettersøkte kan fremstilles for en britisk domstol.

- Vi kjenner oss ikke igjen i den omtalte kritikken. Siden dette nå er brakt inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen synes vi ikke det er riktig å kommentere detaljene i media, men UD kommer selvsagt til å besvare eventuelle spørsmål fra komiteen, sier ekspedisjonssjef Anniken Ramberg Krutnes, som har håndtert saken i embedsverket.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder