ENGASJEMENT: Barack Obama varsler sterkere engasjement i Afghanistan. Det kan også påvirke Norge. Foto:

Etterretning første stopp for Obama

(VG Nett) I morgen får den ferske presidenten sin første briefing av den amerikanske etterretningen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Barack Obamas hjemmeside

Etter to års valgkamp og en intens innspurt kan Barack Obama se langt etter å hvile på laurbærene. To dager etter at 47-åringen tok innersvingen på John McCain og republikanerne, skal Barack Obama ha sitt første møte med etterretningen.

KLIKK HERfor å lese alt om det historiske presidentvalget i USA!

Der vil amerikanernes neste president få en langt grundigere briefing enn den han og McCain fikk da de ble utnevnt som presidentkandidater.

- Han vil se hele rekkevidden av alt vi er i stand til å gjøre for USA, opplyser CIA-direktør Michael Hayden i et brev til sine ansatte, melder NTB.

LES OGSÅ:Slik blir Obamas nye liv

Biden starter jobben

Som USAs nye president vil Obama måtte håndtere en rekke sikkerhetspolitiske utfordringer, fra terror og krigene i Afghanistan og Irak, til et sterkere Russland. Mindre blir ikke utfordringenene etter at den russiske presidenten Dmitrij Medvedev onsdag kunngjorde at Russland vil utplassere nye raketter nær grensen til Polen, som et svar på USAs planlagte rakettskjold i området.

Hva forventer du av Obama som president?Si din mening her

Disse brifingene varer normalt én time, men ifølge nyhetsbyrået AP er det ventet at Obamas briefing kommer til å ta lenger tid. Hans visepresident Joe Biden kommer også det å starte sine briefinger denne uka.

Hylles av verdensledere

Store deler av verden har i dag hyllet den nyvalgte presidenten, som skriver seg inn som den 44. i den amerikanske rekken.

I et personlig brev til den nyvalgte kollegaen hyllet den franske presidenten Nicolas Sarkozy Obama for hans «briljante seier» og fulgte opp med en samling superlativer. Trolig vil Obama se stort på at Sarkozy feilstavet hans fornavn i en håndskrevet hilsen på brevet.

Leserne diskuterer:- Gratulerer USA!

Også VG Netts lesere er i ekstase over at den demokratiske presidentkanidaten trakk det lengste strået.

Ønskes velkommen av Bush

Den 20.januar tar Obama-familien over nøklene fra sittende president Bush til Det hvite hus. Da skriver de historie som den første afro-amerikanske familien som stifter bo der.

VG-blogger:USAs president og verdens håp?

I en gratulasjonstale til ditt demokratiske motstykke lovet George Bush at han skal ønske Obama hjertelig velkommen. Selv vender han og kona Lauren tilbake til hjemstaten Texas. Bush lovet også at han skal gjøre sitt ytterste for at samarbeidet på tvers av de politiske retningene skal fungere.

- Jeg lover Obama et fullstendig samarbeid. Jeg kommer til å holde han informert om det som skjer frem mot 20.januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder