OFFENTLIG: Tjostolv Moland og Joshua French ble marsjert av militære styrker gjennom Kisanganis gater på vei til retsslokalet. Tilskuere følger etter bak de drapstiltalte nordmennene. Foto: Kristian Helgesen

Norge aksepterer ikke at nordmenn blir henrettet

UD vil sjekke om Moland og French kan sone i Norge

Avviser alle krav om milliarderstatning

(VG Nett) Norske myndigheter vil straks ta kontakt med kongolesiske myndigheter dersom de to tiltalte nordmennene i landet blir dømt til døden.

  • Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Fredag gikk aktoren i Kongo-saken ut og krevde at de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French dømmes til fem dødsdommer hver.

Det liker ikke det norske utenriksdepartementet.

- Dersom noen norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, så vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, skriver UD i en redegjørelse.

Tror de blir dømt

De to involverte nordmennene, Moland og French, legger ikke skjul på at de sannsynligvis blir dømt til døden.

- Vi er ikke overrasket over aktors påstander. Vi forventer dødsdom, sa de etter fredagens rettssak.

VGTV:Dette sa de tiltalte nordmennene etter rettssaken fredag

UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre. Foto: Kim Riseth

Soning i Norge

Redegjørelsen fra Utenriksdepartementet ble kunngjort fredag kveld, få timer etter at aktor i saken mot de to drapstiltalte nordmennene hadde lagt ned påstand om dødsstraff for dem.

Les hele redegjørelsen fra UD her.

Når det gjelder soning dersom de to blir dømt, skriver UD at Norge vil «undersøke om det vil være mulig at de kan bli overført til Norge for å sone en del av dommen i Norge».

Betaler ikke erstatning

UD avviser samtidig nok en gang alle krav om erstatning fra staten Norge med henvisning til at den norske staten ikke er part i saken.

LES OGSÅ:Kongo krever over 3000 mrd. kroner av Norge

UD avviser også alle påstander om at de to har vært på spionoppdrag for Norge i Kongo.

LES OGSÅ:Pekte ut norsk pressefotograf som oppdragsgiver

- De to nordmennene var i Kongo som privatpersoner og har ikke hatt noe oppdrag for den norske stat. Utenriksdepartementet har overlevert en note til kongolesiske myndigheter for å klargjøre at de to tiltalte ikke hadde noe som helst tjenesteforhold til den norske stat på det tidspunkt da forbrytelsen fant sted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder