Kongolesiske kvinnere nær Goma demonstrerer mot overgrepene mot sivile i Kongo. Foto: AP

Også regjeringssoldater truer sivile i Kongo

Det er ikke bare opprørere og militser som truer sivile i Kongo. Også regjeringshæren anklages for voldtekter, drap og andre overgrep.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den kongolesiske hærens inkompetanse er blitt blottstilt de siste ukene, ettersom opprørslederen Laurent Nkunda relativt enkelt har kunnet legge under seg store områder av Nord-Kivu øst i Kongo..
VG Nett-spesial:Alt om krisen i Kongo

Opprørsleder i Kongo: - Jeg vil hjelpe fredsprosessen

- Soldatene kidnapper barna med makt

Kongolesiske regjeringssoldater har lagt på flukt og ifølge FN-styrken i landet stjålet biler, ransaket butikker og begått andre overgrep mot sivile i Kanyabayonga-området.

- Stor plage for sivile

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er ikke i tvil om at Kongos hær er en sentral del av problemet i Kongo.

Han mener både hutu- og tutsimilitsene må demobiliseres som en del av en fredsløsning, men legger til:
- Den kongolesiske hæren er en tredje faktor som er en akkurat like stor plage for sivilbefolkningen i det østlige Kongo som de to militsene, sier han.

- Derfor har vi tre store væpnede grupper, kanskje flere, i Kivu-området som alle i varierende grad er udisiplinerte og skyld i voldtekter, drap og tyverier fra befolkningen, understreker Solheim.

Han besøker fire afrikanske land denne uken og skal på sin rundreise innom både Rwanda og Kongo.

Korrupsjon

Rundt 26.700 kongolesiske regjeringssoldater har vært utplassert i Nord-Kivu-regionen, men de er blitt drevet på retrett av Nkundas mindre, men bedre utstyrte styrke.

Ett av problemene for forsvaret er å skape sterke enheter og samhold i landets væpnede styrker. Kongo er Afrikas største land sør for Sahara.

Elendig betaling - menige soldater må nøye seg med 450 kroner i måneden - styrker heller ikke moralen. Korrupsjon er utbredt, og soldatene anklages jevnlig for å utnytte sine stillinger til pengeutpressing, skriver nyhetsbyrået AFP.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener at Kongos hær er en sentral del av problemet i Kongo. Foto: SCANPIX

Forsyninger blir borte

Forsyninger ment for fronten har også en tendens til å forsvinne, og offiserer anklages for å forsyne seg av lasset. Andre varer havner på svartebørsen.

- Den kongolesiske hæren er totalt desorganisert i Nord-Kivu, sier en sentral vestlig diplomatkilde.

- Soldatene blir ofte overlatt til seg selv, og sjefene deres ser ut til å være isolert. De føler de ikke lenger har noen støtte fra Kinshasa og fatter dårlige beslutninger, sier han.
En talsmann for regjeringen lover at de soldatene som sto bak plyndringen i Kanyabayonga, vil bli straffet, og han varsler nulltoleranse for oppførsel som bringer hæren i vanry.

Krass kritikk

FN anslo i fjor at 40 prosent av alle menneskerettsbrudd i Kongo begås av regjeringssoldater.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch skriver i en rapport at hæren er elendig trent, har dårlig disiplin, ofte ikke får utbetalt lønn og mangler helt nødvendig utstyr.

Også under den siste oppblussingen i Øst-Kongo har regjeringshæren fått en stor del av skylden for at situasjonen nok en gang er kraftig forverret for sivilbefolkningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder