GJEST: Barack Obama var gjest hos Jon Stewart via satellitt. Bildet er fra hjemmesidene til «The Daily Show». Foto: Faksimilie

Jon Stewart til Obama: - Er planen din å gjøre de hvite til slaver?

(VG Nett) I går besøkte Barack Obama «The Daily Show» med John Stewart. Der fikk han vite hva som «virkelig» bekymrer hvite amerikanere dersom han skulle bli deres president.

 • Jostein Matre

Artikkelen er over 12 år gammel

Noe av det siste Barack Obama gjorde før velgerne i Pennsylvania går til nominasjonsvalg i dag og natt til i morgen, norsk tid, var å delta på det politiske satire-talkshowet «The Daily Show».

Der ble Illinois-senatoren konfrontert med det, som ifølge programleder Jon Stewart, er de hvite amerikanernes største bekymring dersom USA får sin første svarte president i Barack Obama.

- Den virkelige bekymringen vår, og svar nå, så kan du bli kvitt spørsmålet for alltid, er at vi er redde for at dersom du blir valgt, så vil du snu opp ned på alt, og gjøre de hvite til slaver. Er det planen din? Stemmer dette? Vi er bekymret, så dersom det stemmer, vær ærlig og FORTELL DET NÅ! sa Stewart til stor latter fra både publikum og Obama selv.

- Hahaha... Nei, det er ikke planen Jon, men din paranoia vil gjøre deg til en dyktig debatt-moderator, svarte mannen som kjemper med Hillary Clinton om å bli demokratenes presidentkandidat.

Se videoklipp fra programmet her (VG Nett er ikke ansvarlig for eksterne lenker).

Hvor lenge kan Clinton fortsette?

Før valget i Pennsylvania stiller de fleste kommentatorer og eksperter spørsmål om Hillary Clinton kan fortsette dersom hun ikke tar en overbevisende seier. Mange mener at hun må slå Obama med minst et tosifret prosenttall. Gjør hun ikke det bør hun ta sin hatt og gå.

I Pennsylvania, som er den eneste store av den gjenværende statene, står slaget om 158 utsendinger. De fleste av disse blir fordelt i forhold til avgitte stemmer. Dermed vil ikke en knapp seier i denne staten endre noe særlig på avstanden de to i mellom. Per nå har Obama 1648 og Clinton 1509 delegater på sin side.

I praksis kan ingen av dem sikre seg de 2024 landsmøteutsendingene som kreves for å bli nominert selv etter at valg i alle de gjenværende statene er unnagjort.

Dermed er det de såkalte superdelegatene som vil avgjøre. Av de som ikke allerede har bestemt seg (rundt 500 av neste 800 har bestemt seg journ.anm.) for Clinton, eller Obama, er det naturlig å tro at mange vil følge folket. Dermed tror ekspertene at Hillary Clinton er sjanseløs uten storseier i natt. Likevel er det ikke gitt at hun trekker seg selv om hun ikke får en storseier.

KJEMPER: Hillary Clinton gjør alt hun kan for å holde seg inne i kampen om presidentvervet. Foto: AP

Clintons «manglende evne» til å gi opp har også Jon Stewart merket seg. Han stilte derfor følgende spørsmål til Barack Obama:

- Er du redd for at du nå skal slå Clinton i primærvalgene, bli demokratenes kandidat, så slå John McCain i hovedvalget og bli valgt til president, komme til innsettelsen, bare for å oppdage at Clinton fremdeles er der for å drive valgkamp?

- Hahaha... Hun er en formidabel kandidat. Hun jobber hardt og jeg respekterer henne for det, men jeg håper jeg er en sterkere kandidat, svarte Obama.

TETT PÅ NETT: NUPI-forsker Halvor Leira svarer på lesernes spørsmål etter valget i Pennsylvania (kl. 09.00 onsdag).Send inn spørsmål her!

Testet Obamas talekunnskaper

Til slutt i samtalen mellom de to, som foregikk via satellitt, ville Jon Stewart teste ut om Barack Obama virkelig er en så dyktig taler som han har fått rykte på seg å være.

- Man skryter over hvordan du i dine flotte taler klarer å gi folk håp. Men talene er jo dine ord. Spørsmålet er om du kan være like overbevisende og gi håp uansett. La oss derfor teste deg med et par helt vanlige fraser, sa Stewart, og ga Obama i oppgave å fremføre denne setningen: «Jeg ringer for å høre om du er fornøyd med mobilselskapet du bruker.»

Barack Obama tok utfordringen på strak hånd. Han fremførte setningen - med stor overbevisning, et par små kunstpauser og et fast blikk - til stor latter fra salen og skryt fra programlederen.

- Well done, sir!

FAVORITT: Barack Obama ligger best an til å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: AFP

Les også

 1. Moore: - Stem Obama!

  (VG Nett) Den oscarvinnende dokumentarregissøren langer ut mot Hillary Clinton og ber innbyggere i Pennsylvania om…
 2. Skremmevideo fra Clinton: Truer med Osama

  NEW YORK (VG) - Hvem tror du har det som trengs? spør Hillary Clinton i sin valgvideo, og viser bilder av Osama bin…
 3. Demokratene frykter vanskelig forsoning

  Demokratiske ledere frykter prosessen med å forsone partiet blir vanskelig etter den stadig bitrere striden mellom…
 4. Hyllet på hjemmebane

  SCRANTON (VG Nett) Hillary Clinton ser ut til å cruise inn til en sikker seier i Pennsylvania.
 5. Skjelles ut for McCain-støtte

  SCRANTON (VG Nett) Hillary Clinton liker ikke at Barack Obama roser presidentkandidat John McCain.
 6. Clinton leder klart på målingene

  Hillary Clinton har en betryggende avstand til Barack Obama på meningsmålingene før tirsdagens nominasjonsvalg i…
 7. Obama har nesten fem ganger så mye penger som Clinton

  (VG Nett) Barack Obama hadde over 160 millioner kroner mer å rutte med enn konkurrenten Hillary Clinton ved starten av…
 8. Obama vinner ungdommen

  SCRANTON (VG Nett) På gatehjørnene i Scranton står eldre kvinner og vinker med Hillary-plakater til bilistene.
 9. Hillarys råkjør

  SCRANTON, Pennsylvania (VG Nett) Sviktende stemme og meningsmålinger stanser ikke Hillary Clinton i jakten på en ny…

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Slik er sluttspillet mellom Clinton og Obama

 2. Visepresident, nei takk

 3. - McCain er valgets vinner

 4. Clinton + Obama = sant?

 5. - De vil fortsette å slå hverandre til blods

Fra andre aviser

 1. Clinton igjen

  Fædrelandsvennen
 2. Clinton håper vinden snur

  Fædrelandsvennen
 3. Clintons doble nederlag

  Bergens Tidende
 4. Rase og kjønn ble avgjørende

  Aftenposten
 5. Antyder at Clinton kan trekke seg i juni

  Bergens Tidende
 6. - Obama klar til å lede USA

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder