Har funnet galakse fra 13 milliarder år tilbake i tid

NASA-teleskopet Hubble har fanget opp en av universets eldste galakser.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det offentliggjorde NASA torsdag, da de la ut det utrolige bildet tatt av Hubble-teleskopet.

– Vi har gått langt tilbake i tid, lengre enn hva vi noensinne hadde forventet å kunne gjøre med Hubble. Vi klarte å se tilbake i tid og måle avstanden til en galakse da universet bare var tre prosent av sin nåværende alder, sier forsker Pasccal Oesch ved Yale University ifølge NASA.

Bildet viser galaksen, som har fått navnet GN-z11, fra omkring 400 millioner år etter Big Bang. Det er 13,4 milliarder år siden. Aldri før har et teleskop fanget noe som ligger så langt unna i tid.

LES OGSÅ: Kan ha funnet beboelig planet

TIDSREISE-REKORD: Romteleskopet Hubble viser et bilde av galaksen med det klingende navnet GN-z11 (innfelt), slik den så ut for 13,4 milliarder år siden. Da var universet bare 400 millioner år gammelt, altså tre prosent av sin nåværende alder. Foto: Nasa , Reuters

«Tidligere har vi regnet distansen til galakser ved å bestemme fargen ut fra bilder fra Hubble og NASAs Spitzer-teleskop. Nå, for første gang for en galakse som ligger i en så ekstrem distanse, brukte teamet Hubbles Wide Field Camera 3 til å spektroskopisk måle nøyaktig distanse til GN-z11, ved å splitte lyset i komponentfargene», skriver NASA om distanserekorden.

Forsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk, er blant dem som følger galakseutviklingen tettest i Norge. Han mener Hubble-funnet er overraskende, og samtidig en svært god nyhet.

– Det som er så overraskende, er at denne galaksen er såpass massiv og lyssterk. Den har bare hatt 400 millioner år på seg til å bli dannet, og man skulle forvente at det tok lengre tid, sier Dahle.

VISSTE DU? Solsystemet kan ha en ukjent planet

I GN-z11 dannes stjernene 20 ganger mer effektivt enn i vår egen galakse Melkeveien. Snart vet vi kanskje noe om hvorfor, for i 2018 skal det nye James Webb Space-teleskopet sendes ut i verdensrommet. Det skal være i stand til å observere enda større avstander enn Hubble-teleskopet.

– Det er et mye kraftigere instrument for å studere slike galakser. Forhåpentligvis kan det si noe om hvorfor det er så kraftig stjernedannelse, sier Dahle.

For å måle avstanden til en galakse så langt unna, ser man på bølgelengdene i lyset, forteller forskeren.

– Hydrogenatomer blokkerer lys på en bestemt bølgelengde i ultrafiolett, og så har man sett at alt lys som har kortere bølgelengde enn en gitt verdi, er borte – altså blokkert av hydrogengass. Hvis man ser på hvor den bølgelengden er målt av Hubble-teleskopet, kan man si hvor mye bølgelengden er blitt strukket på sin vei mot oss, som igjen sier noe om hvor langt unna galaksen ligger, forklarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder