Forloveden skutt av politiet: – De
dreper oss fordi vi er svarte

Diamond Reynolds beskriver hva som hendte da Philando Castile (32) ble skutt av politiet onsdag. Hun og parets fire år gammel datter var begge i bilen da Castile ble skutt.

 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fire år gammel

Onsdag kveld ble bilen til Philando Castile (32) stanset i en trafikkontroll i Falcon Heights i Minnesota. Få minutter senere var han død – skutt fire ganger av en politimann.

Torsdag forteller hans forlovede Diamond Reynolds sin versjon av det som hendte kvelden i forveien.

– Ingenting i kroppsspråket hans var truende. Ingenting ved kroppsspråket hans sa «skyt meg». Ingenting ved kroppsspråket hans sa «drep meg, jeg ønsker å være død». Han gjorde ikke noe annet enn det politimannen ba oss om. Å rekke armene i været og strekke seg etter førerkort og vognkort, sier hun i et intervju publisert på CNN.

Les også: To afroamerikanere skutt og drept av politiet på to dager

Bar lovlig våpen

Drapet på Philando Castile (32) er annen gang en afroamerikaner er blitt skutt av politiet på like mange dager. Drapene har skapt store protester i USA.

Ifølge Diamond Reynolds ble paret stoppet av politiet fordi de hadde en ødelagt baklykt på bilen. Politiet i Minnesota har bekreftet at en mann er skutt i forbindelse med en trafikkontroll, men har ikke uttalt seg om hendelsesforløpet.

SØRGER: Diamond Reynolds så forloveden Philando Castile bli skutt av politiet i Minnesota onsdag kveld. Hun har fortalt historien i media fordi hun ønsker at hans historie skal bli kjent. Foto: Eric Miller Reuters

– Da vi begge holdt opp armene ba han om å få se førerkort og vognkort. Kjæresten min bærer alle papirene med seg i høyre baklomme på buksa. Da han strekker seg etter papirene varsler han politimannen: «Jeg har et våpen med meg», forteller hun.

Reynolds understreker at kjæresten har lisens og papirer for å kunne bære våpen.

– Det er da han begynner å skyte. Bam, bam, bam, bam. «Ikke rør dere, ikke rør dere». Men hvordan kan man ikke røre seg når man blir bedt om å finne fram førerkort og vognkort? spør hun gråtkvalt.

Les også: Sjokkvideo ryster USA: Svart mann skutt og drept av politiet

Fireåring i bilen

Philando Castile var leder for kafeteriaen på en offentlig skole. Familien beskriver han som en god mann som jobbet, betalte skatt og tilbragte fritiden med familien – gjerne i sofaen med TV-spill.

VIDEO: Diamond Reynolds lastet opp en livevideo fra bilen i sekundene etter at forloveden ble skutt. Videoen er sett over en million ganger. Foto: Stf AFP

– Han var den mest forsiktige, avslappede personen du noen gang vil møte. Han har aldri måtte oppgi fingeravtrykk, aldri blitt satt i håndjern. Nå er han blitt revet vekk fra dette nabolaget, sier forloveden.

Diamond Reynolds forteller at hennes fire år gamle datter satt i baksetet på bilen da de ble stanset.

– Jeg har ikke kunnet sove, ikke spise, ikke jobbe. Alt jeg har klart er å holde rundt datteren min og fortelle henne hvilken superheltinne hun er. Hun er en engel, hun forsto at han var borte før jeg gjorde det selv. Og hun sa «mamma, politiet er slemme menn. De drepte ham og han kommer aldri tilbake».

Lastet video på Facebook

I sekundene etter at forloveden ble skutt tok Diamond Reynolds en live-video med en Facebook-applikasjon. Videoen hadde over én million visninger før den ble tatt av Facebook.

På filmen kan man se Castile liggende i førersetet med T-skjorten full av blod mens den sjokkerte kvinnen forklarer hva som akkurat har skjedd. Det er også mulig å se armene til politimannen som fortsatt har våpenet hevet.

– Jeg gjorde det for å vise verden hva politiet gjør og hvordan de oppfører seg. Jeg gjorde det ikke for at folk skal synes synd på meg, jeg gjorde det ikke fordi jeg ville bli kjent. Jeg gjorde det så verden får vite at disse politifolkene ikke er her for å beskytte oss. De er her for å ta livet av oss. De dreper oss fordi vi er svarte, sier hun i det følelsesladde intervjuet.

«Svart mann på feil sted»

Familien til Philando Castile stilte torsdag opp på et intervju på CNN og fortalte at de er knust over meldingen om dødsfallet. De forteller at Philando og hans søster begge har våpentillatelse, men at de har vært redde for hvordan det kunne bli oppfattet dersom de ble stanset av politiet.

TRØST: Diamond Reynolds hadde med seg parets fire år gamle datter da hun talte til demonstrantene dagen etter at kjæresten ble drept. Foto: Stephen Maturen AFP

– Vi hører om dette hele tiden. Om folk som blir skadet eller drept av de menneskene som skal beskytte oss, sier onkelen Clarence Castile.

Tanten Valerie Castile spør seg i intervjuet om nevøen bare var «en svart mann på feil sted».

– Jeg tror disse tingene skjer fordi det ikke følges opp av rettsvesenet. Mange av våre afroamerikanske menn, kvinner og barn blir drept av politiet fordi det har så få konsekvenser.

Obama: Ikke en isolert hendelse

Fungerende politisjef i St. Anthony, Minnesota sa på en pressekonferanse torsdag at en av polititjenestemennene er blitt tatt ut av aktiv tjeneste.

– Vi vil komme med mer informasjon så snart vi har den, og vi vil følge opp de bekymringene som kommer når vi kjenner dem, sa Jon Mangseth.

PROTESTER: Demonstrantene ropte «Hands up, don't shoot» for å beskrive hvordan Philando Castile skal ha sittet da han ble skutt av politiet onsdag. Foto: Stephen Maturen AFP

Han bekreftet at han var kjent med Facebook-videoen fra bilen, men at han ikke hadde sett den selv.

Tror han ville vært i live om han var hvit

En sjokkert Minnesota-guvernør Mark Dayton (Demokratene) sier til NBC News at han tror Castile ville vært i live dersom han var hvit.
- Ville dette ha skjedd dersom sjåføren og passasjerene var hvite? Jeg tror ikke det, sier han.

Skyteepisoden skjedde bare ett døgn etter at fembarnsfar Alton Sterling (37) ble skutt av politiet i Baton Rouge, Louisiana. Også denne hendelsen ble filmet.

President Barack Obama skriver i en uttalelse torsdag at hendelsene i Minnesota og Louisiana ikke er isolerte hendelser.

– De er symptomer på bredere utfordringer i vårt rettssystem, på raseforskjellene som går igjen i systemet år etter år, og det resulterer i en mangel på tillitt mellom politiet og mange av de samfunnene de skal tjene.

Les også

 1. Store protester i USA: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

  Kaos har brutt løs i den amerikanske storbyen Dallas. Flere politibetjenter ble skutt under en demonstrasjon mot…
 2. Sjokkvideo ryster USA: Svart mann skutt og drept av politiet

  Demonstranter raser etter at 37 år gamle Alton Sterling ble skutt under et basketak med to politimenn i Baton Rouge i…
 3. Politiet i Chicago innrømmer å ha skutt uskyldig kvinne (55)

  Bettie Jones (55) åpnet døren da politiet ringte på. De var på utkikk etter naboen hennes, men endte opp med å drepe…
 4. Ny video sjokkerer USA: Svart mann i rullestol skutt av politiet

  Da Jeremy McDole (28) ikke fulgte politiets ordre om å løfte hendene i været, ble han drept av en rekke skudd.
 5. Politiet i USA i søkelyset igjen etter nytt dødsfall

  Amerikansk politi er igjen i søkelyset for sin behandling av afroamerikanere etter at en svart kvinne døde i fengsel…

Mer om

 1. USA
 2. Barack Obama

Flere artikler

 1. Forloveden ble skutt av politiet: –Det som skjedde i Dallas er større enn bare én hendelse

 2. Politimann skjøt Philando (32) – ble frikjent for drap

 3. Store protester i USA: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

 4. Avslutter etterforskningen av drapet på Alton Sterling

 5. Politimenn slipper tiltale etter at de skjøt Alton Sterling (37)

Fra andre aviser

 1. Sterke reaksjoner i USA etter at to svarte amerikanere er skutt av politiet på to døgn

  Aftenposten
 2. Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser

  Aftenposten
 3. Hvilken # velger du? #officerdown eller #blacklivesmatter

  Aftenposten
 4. Ny drapsvideo fra USA spredt på sosiale medier

  Fædrelandsvennen
 5. Williams tar et personlig oppgjør med amerikansk politi: - Jeg vil ikke være stille

  Aftenposten
 6. De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder