Hunden Rupee på topptur i Himalaya

For få måneder siden var Rupee ei mager løsbikkje i den indiske slummen, nå er han trolig den første offentlig registrerte hunden på verdens høyeste fjell.

Artikkelen er over seks år gammel

Vel, iallfall nesten. For helt opp på 8848 meter over havet har ikke Rupee vært, «bare» opp til Base Camp som ligger på 5380 meter over havet.

Dette skal uansett være det høyeste punktet som en hund har vært på.

Forhistorien til den litt spesielle klatreturen er også unik. Hundeeieren, sørafrikanske Joanne Lefson, har i mange år jobbet intenst for løshunders rettigheter til et hjem.

Hennes organisasjon for adopsjon av løshunder fikk et kraftig medieoppsving i 2009 da hun og hunden Oscar la ut på en verdensomspennende turné, World Woof Tour, for å bedrive folkeopplysning rundt hunder uten et hjem å luske til.

De nærmeste årene brakte Oscar og Joanne Lefson til den kinesiske mur og til Macchu Picchu, til Amazonas og Eiffeltårnet. Hun og hunden har nippet til vodka på Den Røde Plass i Moskva, unnsluppet krokodiller i Zambezi-elven, fløyet hanglider over Rio og filosofert ved sfinksen i Egypt.

Og mye mer.

PÅKJØRT: Hunden Oscar rakk å besøke 29 ulike land, men kom aldri til Mount Everest. I januar i år ble han bildrept i California. Foto: Carter News Agency/Bulls

Det var nettopp Oscar som skulle bli den første hunden til å klatre Mount Everest, men tidligere i år inntraff tragedien; under forberedelsene til fjellturen ble Oscar overkjørt og drept i California, noe som gjorde matmor helt ute av seg.

Helt til hun fant Rupee på en søppelplass i Ladakh i Nord-India, forkommen og nær døden av sult.

- Han kan ikke ha vært mer enn en halvtime unna døden. Han klarte ikke å gå mer enn ti meter før han kollapset, sier Joanne Lefson til Daily Mail.

Hun satte Rupee på streng proteindiett og sakte, men sikkert vokste han seg så sterk at han kunne fylle Oscars plass på vei opp til Mount Everest - en tur som tok ti dager, men som Rupee fikset helt fint uten tegn til høydesyke!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder