JORDSKJELV: Store deler av Indonesia er allerede hardt rammet av skader etter jordskjelv og flodbølgen. Foto: EPA

Kraftig jordskjelv ryster Indonesia

Et kraftig jordskjelv rystet lørdag morgen utenfor østkysten av Sulawesi i Indonesia. Folk strømmet ut av husene sine i panikk.

  • NTB

Artikkelen er over 15 år gammel

Skjelvets episenter var i nærheten av øya Buton, der mange mennesker som bor langs strendene, søkte tilflukt i et gammelt palass på en bakketopp av frykt for flodbølger.

Havet steg

Det ble meldt at sjøen steg tre-fire meter langs strendene etter skjelvet, men Bruce Presgrave ved USAs geologi-senter sa til BBC at det neppe er fare for en ny flodbølge.

Tallet på døde og savnede i Indonesia etter flodbølgekatastrofen andre juledag i fjor ble torsdag økt til 235.565. Over 120.000 av disse er bekreftet omkommet.

SPESIAL: Les mer om flodbølgekatastrofen.

Skjelvet var ikke kraftig nok til å utløse flodbølger som kan krysse verdenshavene, og om det ikke var kommet en flodbølge langs Sulawesis strender innen en times tid etter skjelvet, ville faren være over, sa han.

Presgrave sa også at det siste skjelvet ikke har noen forbindelse til det enorme jordskjelvet som utløste flodbølgekatastrofen i Indiahavet 2. juledag utenfor Sumatra, 3.000 kilometer lenger vest.

Etterskjelv

De indiske Andamanøyene og Nikobarene har opplevd 9.500 etterskjelv etter at den voldsomme tsunamien i desember.

Ifølge indiske myndigheter har flere hundre av innbyggerne på øyene rømt til fastlandet, livredde for at etterskjelvene skal forårsake en ny tsunami.

- Det hersker fremdeles panikk blant øyboerne på Andamanøyene og Nikobarene, men vi kan berolige dem med at det ikke er grunn til bekymring, sier den indiske geologen K. N. Mathur.

Ingen av etterskjelvene skal nemlig være kraftige nok til å forårsake en tsunami.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder