Norsk ekspert: Faren for tsunami over for nå

Faren for en flodbølge er trolig over etter jordskjelvet utenfor kysten av Sumatra mandag, sier Kuvvet Atakan, professor i seismologi ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til NTB.

  • NTB

Artikkelen er over 15 år gammel

-Cirka tre timer etter jordskjelvet, som var 18.09 norsk tid, vil man kunne avblåse faren for en flodbølge etter dette jordskjelvet, sier Atakan.

Jordskjelvets episenter ligger rett sør for skjelvet som forårsaket flodbølgekatastrofen 2. juledag.

Atakan tror en mulig grunn til at det ikke kommer noen flodbølge er at skjelvet ikke har fått en jordplate til å heve seg over en annen, men at de bare har beveget seg horisontalt mot hverandre på havbunnen.

-En mulig årsak til at det ikke ble dannet flodbølge kan være at bruddsonene ligger parallelt til den såkalte plategrensen der det forrige jordskjelvet forekom. Forskyvningen vil da forekomme på et horisontalt plan og da blir det ikke dannet en tsunami. En tsunami er avhengig av at det er en vertikal bevegelse på havbunnen, forklarer han.

-Dette jordskjelvet har mindre styrke og energi enn det forrige skjelvet og en eventuell tsunami ville derfor ha vært mindre og svakere, sier Atakan.

Årsaken til at ikke Sumatra ble rammet av en flodbølge forklarer han slik:

-Bruddet jordskjelvet forårsaket i havbunnen forplantet seg i sørøstlig retning, og energien blir dermed sendt i samme retning. En eventuell tsunami ville dermed også gå i samme retning ut mot åpent hav i Indiahavet.

Atakan understreker imidlertid at faren ved etterskjelv er stor.

-Dette er en fare for befolkningen. Spesielt bygninger som ble delvis ødelagt i dagens skjelv vil være farlige å flytte inn i igjen, sier seismologiprofessoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder