Varebil kjørte inn i folkemengde i London – én død og åtte skadet

Vitner forteller at flere av de som ble rammet hadde vært i en moské i nærheten da varebilen kjørte inn i folkemengden.

Artikkelen er over to år gammel

Politiet rykket ved 01.20-tiden norsk tid ut etter melding om at en bil hadde kjørt inn i flere fotgjengere på Seven Sisters Road i nærheten av Finsbury Park, nord i den britiske hovedstaden.

Det kom raskt meldinger om at flere personer var skadet, og tidlig mandag morgen bekrefter politiet at én person er død. Ytterligere åtte personer er fraktet til sykehus, og ambulansetjenesten sier at flere også ble behandlet for mindre skader på åstedet.

Ifølge Sky News har politiet oppjustert antall skadede til ti personer.

Sjåføren av bilen – en 48 år gammel mann – ble pågrepet etter å ha blitt holdt på åstedet av flere personer, skriver politiet i en uttalelse. Han er nå tatt til sykehus for undersøkelser, og politiet leter ikke etter flere mistenkte.

Statsminister Theresa May omtaler det som et «mulig terrorangrep», og politiet bekrefter at antiterrorpolitiet leder etterforskningen.

Er du i området? Ta kontakt med VG her!

Siktet for drapsforsøk

Alle de ti som har fått helsehjelp etter varebilangrepet i London mandag, er en del av det muslimske miljøet, opplyser Neil Basu fra London-politiet på en pressekonferanse klokken 09.30.

Han bekreftet at åtte personer ble fraktet videre til sykehus og at to personer ble behandlet for lettere skader på stedet.

En mann er pågrepet og politiet mener han handlet alene. Han er siktet for drapsforsøk. Politiet opplyser også at det er for tidlig å si om den drepte døde som følge av angrepet.

Basu understreket i tillegg at det ikke var noen andre gjerningspersoner i varebilen.

Borgermesteren: «Et forferdelig terrorangrep»

Borgermesteren i London Sadiq Khan beskriver hendelsen som «et forferdelig terrorangrep» i en uttalelse mandag morgen.

– Vi har ikke alle detaljene, men dette var åpenbart et angrep med hensikt å treffe uskyldige Londonere, mange av dem var ved å avslutte bønnene under den hellige måneden Ramadan, sier Khan ifølge CNN.

Khan oppgir også at politiet i London styrkes med flere betjenter på jobb for å sikre en trygg by.

– Mine tanker går til alle som er berørt. Jeg vil takke nødetatene som reagerte raskt og har jobbet på stedet i hele natt, sa Khan.

London-angrepet: Dette vet vi

ÅSTEDET: Nødetatene i Seven Sisters Road i nærheten av Finsbury Park. Foto: REX/Shutterstock

Det ligger en moské like ved åstedet, og flere vitner sier at bilen kjørte over folk som var på vei hjem fra midnattsbønn i forbindelse med muslimenes fastemåned ramadan.

Generalsekretær Harun Khan i britiske Islamsk Råd forteller det samme.

– I natt ble vanlige britiske statsborgere rammet når de levde sine liv, og fullførte sin bønn. Mine bønner går til ofrene og deres familier. Ut fra vitneskildringer ser det ut som om angriperen var motivert av islamofobi, sier han i en uttalelse.

Dette er ikke bekreftet av politiet.

Holdt sjåføren til politiet kom

I et intervju med BuzzFeed forteller Abdulrahman Saleh Alamoudi at varebilen kjørte mot en gruppe mennesker som hjalp en eldre mann som hadde falt.

– Jeg tror åtte eller ti ble skadet. Jeg kom meg heldigvis unna. Da sjåføren kom ut av bilen var det en mann som løp etter, og sammen klarte vi å legge ham i bakken. Han ropte «jeg skal drepe alle muslimer» og prøvde å slå oss.

Han forteller at de holdt sjåføren nede til politiet kom omtrent 20 minutter senere.

Styrelederen i den aktuelle moskeen sier følgende til The Sun:

– Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier Mohammed Kozbar.

Vitne: – Imamen reddet livet til angriperen

London-angrepet skjedde like utenfor Muslim Welfare House. Lederen Toufik Kacimi forteller til Sky News at en imam hos dem reddet angriperen fra folk som var vitne til hendelsen.

– Han traff et gjerde fordi dette er en blindvei og folk tok tak i ham og begynte å slå på han. Da grep imamen i moskéen inn og reddet livet til angriperen.

Angriperen skal deretter ha sagt til imamen at «jeg gjorde mitt».

Beboer Cynthia Vanzella forteller at hun lå i sengen da hun hørte folk skrike. Da hun gikk til vinduet så hun masse folk som samlet seg på andre siden av veien.

BER: En gruppe muslimske menn har natt til mandag samlet seg i nærheten av åstedet for å be. Foto: Neil Hall Reuters

– De ropte høyt, og forsøkte desperat å få kontakt med en politibil som akkurat kjørte forbi. Mange av dem gråt, forteller hun til CNN.

Et vitne sier til radiostasjonen LBC at det var en varebil kjørte inn i folk på fortauet, og at det så ut som at sjåføren hadde mistet kontroll over bilen. En annen forteller til radiostasjonen at han så seks personer som lå på bakken.

Tiltrakk seg ekstremister

Finsbury Park, best kjent som området hvor Arsenal fotballklubb holder til, ligger noen kilometer nord for London sentrum, og er en typisk multikulturell forstad.

Selv om området har gjennomgått store oppgraderinger de siste årene, er det fremdeles et område preget av en del fattigdom. I dag er det stort sett arbeidsklasse-familier som holder til her.

Tidlig på 2000-tallet var moskeen i Finsbury Park et arnested for islamister og jihadister, og ble ledet av den ytterliggående imamen Abu Hamza al-Masri, som senere er dømt til livstids fengsel for terror i USA, melder NTB.

I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazzia, men to år senere åpnet den igjen med ny ledelse, og al-Masris tilhengere var ikke lenger velkomne.

Gjenåpningen skjedde med støtte fra Muslim Association of Britain, som blant annet har markert seg som motstandere av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsliv.

Moskeen skriver i en uttalelse at de ønsker ro etter hendelsen:

«Vi har arbeidet veldig hardt i over et tiår å bygge et fredelig og tolerant samfunn her i Finsbury Park. Vi fordømmer alle hatefulle handlinger som prøver å splitte vårt nydelige samfunn. Nå vil vi ha ro etter det som skjedde. All vår innsats bør ligge i å få rettferdighet for ofrene og sikre at samfunnet forblir det mangfoldige, tolerante og velkomne stedet slik vi kjenner det».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder