PÅ RULLEBANEN: President Trump diskuterer stabssjef Reince Priebus' avgang. Han er nettopp kommet av flyet hvor han annonserte nyheten. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Trump bytter ut stabssjefen

WASHINGTON D.C./OSLO (VG) Etter en hektisk uke i Det hvite hus forsvinner stabssjef Reince Priebus. Spørsmålet er om det var frivillig.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nyheten om at presidenten fikk en ny stabssjef kom på Twitter.

Her takker presidenten Reince Priebus, som hadde jobben i seks måneder, for innsatsen.

– Jeg vil takke Reince Priebus for hans tjeneste og dedikasjon til sitt land. Vi oppnådde masse sammen og jeg er stolt av han! skriver han videre.

Saken fortsetter etter bildet

SISTE REIS: Priebus på vei inn i en bil på Andrews Airforce Base der presidentens fly landet. Det er etter alt å dømme hans siste. Foto: Alex Brandon AP

Presset ut?

I et intervju med CNN fredag kveld er det ikke tegn til ondt blod fra den tidligere stabssjefen.

– Jeg har det strålende. Jeg hadde nettopp en god samtale med general Kelly. Formelt sa jeg opp i går, og presidenten har vært storartet. Dette er ikke en situasjon der det er vonde følelser, sier Priebus.

Han uttrykker også forståelse for at presidenten ville endre på hvem som har toppjobbene i Det hvite hus.

– Jeg tror presidenten nå ville gå i en annen retning. Jeg støtter ham i det. Presidenten har rett til å trykke på «start på nytt»-knappen. Jeg tror Det hvite hus trenger det. Jeg tror det er sunt å bringe inn ferske fjes, fortsetter han.

Flere amerikanske medier, deriblant Washington Post og New York Times, skriver imidlertid at den erfarne politikeren ble presset ut av andre i Trump-leiren.

Pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders ville heller ikke kommentere hvem som besluttet at han skulle gå.

– Vi tjener alle på presidentens nåde. Samtalene om dette startet for to uker siden, sa hun fredag kveld.

Saken fortsetter etter bildet

NY STABSSJEF: Sikkerhetssjef, John F. Kelly, har blitt utnevnt som Det hvite hus nye stabssjef. Foto: Moises Castillo AP

General overtar

Det er John Kelly som overtar etter Priebus.

– Han er en flott amerikaner og en stor leder. John har også gjort en spektakulær jobb i Sikkerhetsdepartementet. Han har også vært en sann stjerne i min administrasjon, skrev Trump på Twitter.

Kelly, en tidligere general i Marinekorpset, ble med i Trumps regjering som minister for nasjonal sikkerhet. Det er uklart hvem som overtar denne posisjonen.

Trøbbel i kulissene

Utskiftingen kommer etter noen vanskelige dager i Det hvite hus. For en drøy uke sitden ansatte Trump forretningsmannen Anthony Scaramucci som ny kommunikasjonssjef.

Han og Priebus er bitre rivaler, og ansettelsen førte også til at pressetalsmann Sean Spicer, en av Priebus' støttespillere, sa opp i protest.

Sent torsdag kveld publiserte The New Yorker en spektakulær sak der Scaramucci omtalte Priebus som paranoid og schizofren, og sa han ville bli bedt om å trekke seg innen kort tid.

Problemer i Det hvite hus: Ny kommunikasjonssjef til angrep på stabssjefen

Tvitret fra flyet

Trump sendte twittermeldingene fra Air Force One på vei tilbake fra New York, men både Priebus og Scaramucci ombord, melder CBS News.

Presidenten ga en kort kommentar til media da han kom av flyet:

– Reince er en god man. John Kelly vil gjøre en fantastisk jobb. General Kelly har vært en stjerne. Han har gjort en utrolig jobb så langt, og er respektert av alle, sa president Trump til reporterne.

Stabssjefen har ansvar blant annet for presidentens program og avgjør hvem som skal innvilges møte med presidenten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder