Dukket opp og viste v-tegn utenfor journalistenes hotell i natt

Gaddafis sønn: - Situasjonen i Libya er strålende

(VG Nett) Muammar Gaddafis sønn Saif al-Islam dukket overraskende opp i sentrum av Tripoli natt til tirsdag - og avviste at han og familien var fanget av opprørere.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over ni år gammel

Det var utenfor hotellet Rixos, der mange av de utenlandske korrespondentene på plass i Tripoli holder til, at sønnen til Muammar Gaddafi plutselig dukket opp like før klokken 02 norsk tid.

Ifølge CNN ankom Saif al-Islam Gaddafi i en konvoi av pansrede biler, og reportere fra både CNN og BBC fikk muligheten til å snakke med diktatorens sønn inne i en av de pansrede bilene.

VGTV: Gaddafis sønn viste seg i Tripoli i natt

Bilder viser en smilende Saif al-Islam som viste v-tegnet.

Han tok også med seg journalister til farens hovedkvarter Bab al-Azizia, der han smilte og bokset i lufta mens han pratet med oppstemte tilhengere.

- Jeg vil forsikre verden om at situasjonen i Libya er strålende, sa Gaddafis sønn ifølge Sky News.

Les også: Pentagon: - Tror Gaddafi fortsatt er i Libya

Saken fortsetter under bildet

DUKKET OPP: Utenfor dette hotellet, hotell Rixos i Tripoli, dukket Muammar Gaddafis sønn opp natt til tirsdag. Han avkreftet at han var tatt til fange, og bedyret at familien hans var i sikkerhet. Foto: Reuters

Opprørsleder: - Saif rømte

Til al-Jazeera hevder Waheed Burshan, president for overgangsrådet, at de hadde ham fanget, men at han har rømt. Han kunne ikke svare på hvordan han hadde rømt og skyldte på lite erfaring hos styrkene som Burshan hevdet holdt Gaddafi-sønnen fanget.

Hevder faren er i sikkerhet

Aktor i Den internasjonale straffedomstolen ICC, som har etterlyst Saif for forbrytelser mot menneskeheten, sa søndag at han var tatt til fange av opprørerne, og at ICC håpet han snart ville bli overført til dem.

Opprørerne bekreftet at de holdt ham som fange, men dette viste seg altså ikke å stemme. Heller ikke Muammar Gaddafi skal være skadet etter opptøyene de siste dagene, ifølge sønnen.

- Vi brakk ryggen på opprørerne. Det var en felle. Vi har gjort det hardt for dem, så vi vinner, sa han.

Det har mandag versert mange spekulasjoner om hvor den aldrende diktatoren kan befinne seg, og om han i det hele tatt har overlevd angrepene de siste dagene.

Ifølge BBC skal Saif ha blitt fornærmet da han fikk spørsmål om faren hans var i sikkerhet.

- Selvfølgelig er han det, skal han ha sagt med et skuldertrekk til BBCs korrespondent.

Ifølge CNN skal Saif også ha forklart at opprørerne var blitt lurt i en felle, og at han og familien fremdeles befant seg i sikkerhet i Tripoli.

- Jeg er lojal mot min far og selvsagt vinner vi denne kampen, sa Saif til BBC.

Saif, som av mange er utpekt som Gaddafis etterfølger, mottok hyllest av flere Gaddafi-forkjempere utenfor hotell Rixos. Hotellet befinner seg i et område som fremdeles er kontrollert av Gaddafis styrker.

LOJALE: Frivillige som har tatt til våpen for å beskytte Gaddafi-regimet roper her slagord etter at diktatorens sønn, Saif Al-Islam, snakket til dem og pressen natt til tirsdag. Foto: AP


Bombet hovedkvarteret

Opprørerne har likevel lyktes i å ta kontroll over deler av Tripoli etter offensiven i helgen. NATO-fly bombet natt til tirsdag hovedkvarteret til Muammar Gaddafi i sentrum av Tripoli, meldte TV-kanalen Al Arabiya.

Lokale vitner blant opprørerne sa til kanalen at de hørte bombenedslagene like i nærheten.

Medarbeidere av Muammar Gaddafi gjorde flere desperate forsøk på å forhandle med USA rett før opprørernes storoffensiv mot Tripoli, sier amerikanske tjenestemenn, ifølge NTB.

- Det var en rekke følere fra mange som hevdet at de representerte Gaddafi, inkludert en rekke desperate følere de siste 48 til 24 timer, sa talskvinne for utenriksdepartementet Victoria Nuland mandag.

- Men ingen av dem var seriøse siden de ikke oppfylte minstekravet det internasjonale samfunnet insisterer på, nemlig at Gaddafi er villig til å gå av, sa hun videre.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Gaddafi-sønn: - Muammar Gaddafi er i Tripoli

 2. Gaddafis sønn: - Vi kommer til å vinne

 3. Sky News: Livvakt hevder Gaddafi rømte sørover

 4. Full forvirring om skjebnen til Gaddafis sønn

 5. Al Jazeera: Opprørerne vet hvor Gaddafi er

Fra andre aviser

 1. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende
 2. - Gaddafi-styrke overgir seg

  Bergens Tidende
 3. Her viser Gaddafis fryktede sønn V-tegnet

  Bergens Tidende
 4. - Gaddafis sønn arrestert

  Bergens Tidende
 5. &ndash; Opprørsstyrker inntar<br/>Gaddafis hovedkvarter

  Fædrelandsvennen
 6. Muammar Gaddafis sønn dømt til døden i Libya

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no