Kjempesatellitt falt trolig ned i Stillehavet

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

NASA meldte lørdag at den utrangert forskningssatellitten UARS har falt ned, nå mener de den trolig har falt ned i Stillehavet.

Den seks tonn tunge satellitten, som har vært ute av drift siden 2005, kom inn i jordas atmosfære og styrtet mellom klokka 5 og klokka 7 lørdag morgen.

Det er iallfall det den amerikanske romfartsorganisasjonen har beregnet. Ingen har selv sett at satellitten falt ned etter at den krysset Afrika og Atlanterhavet på sin siste runde rundt jorda.

BAKGRUNN: Kjempesatellitt treffer jorda i løpet av timer

Romfartssenteret på Vandenberg-basen i California hadde beregnet at det mest sannsynlige tidspunktet for at den skulle komme inn i atmosfæren, var klokka 06.16 norsk tid.

- Dersom den kom inn i atmosfæren klokka 04.16, har alle restene endt opp i Stillehavet, sier sjefforsker Nick Johnson i NASA.

På forhånd var det beregnet at mesteparten av satellitten ville brenne opp når den kom inn i atmosfæren, men at 26 mer solide stykker med en vekt på til sammen 500 kilo ville falle til jorda.

Norsk forsker: - Små sjanser for at satellitten blir funnet

De siste banene satellitten fulgte, var over Afrika, Indiahavet, Stillehavet, Canada, Atlanterhavet og Afrika igjen.
Det var minimale sjanser for at den kunne bli en fare for mennesker siden mesteparten av jordkloden består av hav, ørken og ubebodde områder

Denne artikkelen handler om