Gutt og jente syredrept i Afghanistan

En 12 år gammel jente og en 15 år gammel gutt er drept i et syreangrep i Afghanistan. Mulig årsak: De var venner.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det hevder i alle fall vitnene som fredag fant likene av de to ungdommene på en søppeldynge i Esfandi i Ghazni-provinsen.

Ifølge politisjefen i provinsen, Zorawar Zahid, var kroppene og ansiktene til de to barna brent av syre. De døde er brakt til sykehuset i Ghazni. Foreløpig har ingen pårørende meldt seg, opplyser politiet. Det er ikke kjent hvem som drepte dem, skriver AFP.

I det strengt konservative Afghanistan blir vennskap mellom jenter og gutter sett på med ublide øyne. Syreangrep er fortsatt utbredt, og i desember i fjor ble en 17 år gammel jente og hennes familie angrepet med syre og vansiret, angivelig fordi jenta hadde avvist et frieri.

Angripes på vei til skole

Under Talibanstyret som regjerte i Afghanistan fra 1996 til 2001, var det forbudt for jenter å gå på skolen. Fortsatt mener mange at kvinner bør holde seg hjemme fordi deltakelse i samfunnslivet kan så tvil om deres ære.

Siden regimet ble styrtet har hundretusener av jenter fått mulighet til å gå på skole, men det vært en lang rekke tilfeller hvor ekstremister har angrepet skoler, elever og lærere.

Den afghanske skolejenta Shamsia ble angrepet med syre på vei til skolen, men insisterte likevel på å fortsette utdannelsen.

Skjer i fattige landsbyer

Ifølge Acid Survivors Foundation, organisasjonen for overlevende etter syreangrep, har ikke angrepene sammenheng med en bestemt tro hos angriper. Angrepene skjer i fattige landsbyer over hele verden hvor syre er lett tilgjengelig, og hvor ære og skam spiller en stor rolle i lokalsamfunnet. 70 prosent av ofrene er jenter og kvinner, ifølge organisasjonen.

Syreangrep er utbredt i Afghanistan, Bangladesh, Kambodsja, India, Pakistan, Uganda, Nigeria og Malaysia.

Afghanistan er flere ganger kåret til verdens verste land å bo i for kvinner. Vold mot kvinner er svært utbredt og 86 prosent av kvinnene er analfabeter. Bare ett land har høyere mødredødelighet.

VG Nett/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder