SJELDENT INNBLIKK: Den republikanske lederen Richard Burr og nestleder Mark Warner (D) i Senatets etterretningskomité møtte onsdag pressen. Foto: Chip Somodevilla AFP

Komité-ledere: Bred enighet om at russerne hacket «politiske filer»

Det er overensstemmelse om at russere spredte hacket informasjon med den hensikt å påvirke valget, sier lederne i Senatets etterretningskomité.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Komiteen ga onsdag et sjeldent innblikk i sitt ni måneder lange arbeid, da de orienterte pressen om at etterforskningen av mulig samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampapparat fortsetter.

Komiteens nestleder Mark Warner (D) sier det er en bred konsensus i komiteen om at russerne «hacket politiske dokumenter», samt offentliggjorde denne informasjonen med formål om å påvirke valgresultatet, slik etterretningstjenester tidligere har konkludert med.

Trump under lupen: Disse dokumentene vil spesialetterforskeren ha

Han får støtte av den republikanske lederen i komiteen, senator Richard Burr, som understreker at det fortsatt er et åpent spørsmål om hvor vidt noen fra Trump-kampanjen hadde en finger med i spillet.

Over 100 vitner er utspurt, men mer arbeid gjenstår.

– Komiteen fortsetter å se på alle bevis for å finne ut om det var noen sammensvergelse. Jeg skal ikke engang diskutere foreløpige funn, fordi vi ikke har noen, sier Burr.

Nylig opplyste Facebook at rundt ti millioner amerikanere så politiske annonser på nettsamfunnet som selskapet hevder ble kjøpt i Russland i tiden før presidentvalget. De over 3000 annonsene ble kjøpt av et såkalt troll-selskap. Burr sier onsdag at etterretningskomiteen ikke kommer til å offentliggjøre innholdet i disse annonsene.

Les mer: Twitter får refs etter Russland-høring

Les også: Mistenker Trump-kampanjen hjalp russerne å spre «fake news»

Siden Burr og Warner startet etterforskningen i januar, har titalls etterretningsansatte og tjenestemenn møtt til høringer. Målet er å kartlegge omfanget av russisk innblanding i fjorårets presidentvalg.

Granskingen i Senatets etterretningskomité er bare én av flere granskinger som pågår i Kongressen, som også undersøker om det finnes forbindelser mellom den russiske innblandingen og Trumps valgstab.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder