PÅGREPET: Rannveig Margrete Jacobsen ble pågrepet av dansk politi. Hun mener at politiet ikke hadde noen grunn til å pågripe så mange. Foto: Privat

- Merkelig og overraskende: Rannveig (22) arrestert under klima-bråket

(VG Nett) Flere norske studenter havnet uforvarende i politiets knipetangmanøver under klimabråket lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi hadde ikke trodd de ville arrestere alle oss, men det gjorde de. De satte på oss plastikkstrips, satte oss ned på bakken og vi ble sittende der på asfalten i fire timer. Det var veldig kaldt og vi satt der veldig lenge uten at vi fikk vite hva som skjedde, forteller norske Rannveig Margrete Jacobsen som er i København for å demonstrere under klimatoppmøtet.

Flere andre norske studenter havnet også i politiets knipetangsmanøver. Kort tid etter at Jacobsen ble løslatt fra «klimafengselet» i København kom det til nye tumulter på samme sted, melder Ekstra Bladet.

Studenten, som til daglig studerer ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, reagerer sterkt på massearrestasjonene.

REAGERER: Adrian Rasmussen synes det er urettferdig at kjæresten ble pågrepet. Foto: Privat

- Vi synes det er merkelig og overraskende, vi hadde aldri trodd at de ville arrestere så mange mennseker som ikke har gjort noe.

Etter fire timer ble hun fraktet til det såkalte «klimafengselet» utenfor København der flere hundre demonstranter, deriblant norske var på vei for å protestere. Lørdag kveld ble hun sluppet ut.

Flere av UMB-studentene skal ha blitt fanget i politifellen, men det er uklart hvor mange det er snakk om, melder Østlandets Blad.

Kjæresten og medstudenten Adrian Rasmussen reagerer sterkt på arrestasjonene.

- Det er veldig urettferdig, jeg vet at hun ikke ville gjort noe galt, jeg synes heller ikke det noe særlig at politiet behandler 22 år gamle jenter på den måten. Det er jeg ikke noe glad for, sier Rasmussen.

Bakgrunn:Norske studenter pågrepet i København

Artikkelen fortsetter.

HAVNET HER: Politiet i København beklager at uskyldige ble pågrepet under tumultene lørdag. Foto: EPA

Uskyldige ble tatt

Politiet erkjenner at noen av dem som ble pågrepet kan ha vært uskyldige.

- Vi kan ikke utelukke at fredelige demonstranter ved et uhell er tatt inn sammen med dem som ble arrestert. Men det er ikke mulighet for skille folk når slikt skjer, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Politiken.

Massearrestasjonene er de største i Danmarks historie, melder nyhetsbyrået Ritzau. Tilsammen skal over 900 ha blitt pågrepet i løp av lørdagens tumulter.

- Vi unnskylder overfor de mange demonstrantene som har måtte sitte på den kalde asfalten og fryse i flere timer, sier politiets talsmann Henrik Suhr til Berlingske Tidende.

Artikkelen fortsetter.

MASSEARRESTASJONER: Her sitter flere hundre på bakken med strips på hendene og venter på å bli fraktet bort. Foto: REUTERS

- Ligger an til bråk

Lederen for Rød Ungdom, Mari Eifring, befinner seg utenfor for «klimafengselet» i Vigerslev, der det sent lørdag kveld demonstreres for løslatelse av dem som fortsatt sitter innestengt.

Det ligger an til bråk, men vi holder oss i bakgrunnen, sier Eifring til VG Nett.

Sammenstøt

Rett før klokken 23 lørdag kveld melder Ekstra Bladet at det var et sammenstøt mellom demonstrantene og politiet utenfor «klimafengselet».

Over 200 demonstranter forsøkte å trenge seg helt frem til fengselet og brøt gjennom politiets sperringer.

Politiet klarte imidlertid å trenge demonstrantene tilbake. Minst en demonstrant ble pågrepet. Rett før klokken 23 oppfordret politiet demonstrantene til å gå hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder