KREVER HANDLING: USAs president Barack Obama advarer Iran i konflikten om Irans atomprogram. Foto: EPA

Obama advarer Iran

Iran må omsette ord til handling i konflikten om landets atomprogram, krever USAs president Barack Obama.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag ble det holdt internasjonale samtaler om Irans atomprogram i Genève. Samtalene var konstruktive, men Iran må nå følge opp med «konstruktiv handling», krever Obama.

- Vi holder ikke samtaler for samtalens skyld. Hvis Iran ikke lever opp til sine forpliktelser, vil USA øke presset. Vi vil ikke forhandle i det uendelige, advarer han.

- Atomenergi forplikter

Obama krever at Iran må gi Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) full tilgang til det nye atomanlegget i Qom og krever at landet må gjennomføre konkrete tiltak for å vise at atomprogrammet kun har fredelige formål.

- Som alle andre land har Iran har rett til atomenergi, men det følger forpliktelser med denne retten, sier Obama.

Foruten Iran, deltok de fem faste medlemmene i FN sikkerhetsråd og Tyskland i samtalene i Genève.

EU venter at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil få tilgang til Qom-anlegget innen et par uker, sa EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana i Genève torsdag etter internasjonale samtaler om Irans atomprogram.

- Iranerne har sagt til oss at de har planer om umiddelbart
å samarbeide fullt ut med IAEA om det nye anrikningsanlegget i Qom.

Iran har i prinsippet også gått med på å sende lavanriket uran ut av landet for å få det anriket videre hos en tredjepart, sier Solana.

Russland står nå klart til å ta imot uran fra Iran for å anrike det, melder flere russiske nyhetsbyråer. Det anrikede uranet skal så tas i bruk i en forskningsreaktor i Teheran.

- Fornyet samarbeid

Dialogen om Irans atomprogram vil bli tettere i tida framover, varsler Solana. Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland og USA deltar i samtalene med Iran, og et nytt møte skal være planlagt i slutten av oktober.
Irans sjefforhandler Saeed Jalili sier samtalene skapte en god mulighet til fornyet samarbeid. Han påpeker samtidig at Iran ikke vil gi avkall på sin rett til fredelig utnyttelse av atomteknologi.

FNs sikkerhetsråd har tre ganger vedtatt sanksjoner mot Iran som følge av landets atomprogram, og vestlige land truer med nye sanksjoner om regimet ikke retter seg etter internasjonale krav.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal forsøke å utvikle atomvåpen, noe Iran avviser kontant.

- Ingen land bør ha atomvåpen, sa Jalili etter samtalene torsdag.

Bilaterale samtaler

Under møtet ble det også holdt direkte samtaler mellom USA og Iran. Det var USAs sjefforhandler William Burns og hans iranske motpart som deltok i samtalene.

- Irans atomprogram var hovedtema i samtalene, men det ble også snakket åpenhjertig om andre saker, deriblant menneskerettigheter, sier Robert Wood, talsmann for USAs utenriksdepartement.

USAs utenriksminister Hillary Clinton beskriver de internasjonale samtalene i Genève som produktive, men hun påpeker samtidig at det gjenstår å se om de vil bære frukter.

- Vi holder ikke samtaler for samtalens skyld. Det vi ønsker å se, er konkrete tiltak og positive resultater. Jeg mener vi har åpnet en dør med dagens møte, så får vi se hva som skjer framover, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder