Hva sa egentlig Armstrong på månen?

I over 40 år har det vært diskutert - og fremfor alt siden i går kveld: hva var det egentlig Neil Armstrong sa da han tuslet ut på måneoverflaten?

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Vi pleier å si at det var:

Ole Kristian Strøm kommenterer

«Dette er et lite skritt for en mann, men et kjempesprang for menneskeheten».

Men, nå som vi har sett NASA-bildene fra juli 1969 om og om igjen siden i går kveld, så fremgår det da tydelig at Armstrong sier.

«That's one small step for man, one giant leap for mankind.»

Og det betyr noe ganske annet og er egentlig smør på flesk. For det mangler artikkelen «a» foran man, noe som betyr at man i denne sammenhengen betyr omtrent det samme som mankind.

Umiddelbart etter landingen i 1969 sa Neil Armstrong at han hadde blitt feilsitert og at det han egentlig sa var: «That's one small step for a man». Bare at folk ikke hørte det.

På 30 årsdagen for månelandingen, i 1999, innrømmet Armstrong også selv at det var umulig å høre «a» foran man på TV-bildene fra 1969.

- Det var meningen å si «a». Jeg trodde jeg sa det. Men jeg kan altså ikke høre det jeg heller, i disse opptakene. Så jeg ville bli glad hvis dere tok med en «a», i hvert fall i parentes.

Vitenskapen har kastet seg over saken, og i 2006 mente en dataanalytiker at han hadde funnet bevis for at Armstrong virkelig hadde sagt «a».

Det var australske Peter Shann Ford som kjørte en analyse av lydbølgene og mente å kunne fastslå at Armstrong I 35 millisekunder hadde sagt «a», noe som er for kort til at noen kan registrere med det menneskelige øre.

Til 40 årsdagen for Apollo 11-ferden, i 2009, stilte NASA seg bak Armstrong: jo, han hadde sagt «a».

- Hvis Neil Armstrong sier at det var en «a», så var det så vidt vi vet en "a", sa talsmannen Michael Cabbage.

Selv sa Neil Armstrong i et NASA-intervju kort tid før sin død:

- Jeg tenkte på det etter landingen¿ Og fordi vi hadde så mye annet å gjøre, så var det ikke noe jeg konsentrerte meg veldig om. Det var en enkel setning, jeg snakket om å gå ut av noe. Det var ikke noe komplekst. Det var hva det var¿

I biografien om Armstrong, skrevet av James R. Hansen, antyder han noe av det samme: at han ikke hadde tenkt så nøye på hva han skulle si da han kom ut på månen, og at han snublet litt i ordene og altså sa setningen uten det viktige «a». NASA har i mange sammenhenger hevdet at problemet var den dårlige forbindelsen til månen og at «a» derfor falt ut.

Neil Armstrong var den mest private av de 12 astronautene som har vært på månen. Han ga ikke intervjuer siden han forlot NASA og trakk seg tilbake til et rolig liv på landet. Han holdt heller ikke så ofte foredrag og fortalte lite om hva han tenkte og syntes om å være en av de mest kjente personene i vår levetid.

Lørdag kveld ble det kjent at han har forlatt vår jord. Igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder