STORE PROTESTER: Studenter over hele Minneapolis deltok mandag i demonstrasjoner under sluttinnleggene i rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin. Foto: Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Juryen har trukket seg tilbake – erklærer krisetilstand før avgjørelse i George Floyd-saken

Minnesotas guvernør Tim Walz er bekymret for hva som vil skje når juryen kommer med sin avgjørelse i drapssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin.

Av 

Ingrid Hovda Storaas

Publisert:

Dommeren i retten i Minneapolis, der Derek Chauvin står tiltalt for drapet på George Floyd 25. mai i fjor, ba i 23-tiden mandag kveld norsk tid juryen om å trekke seg tilbake.

De skal avgjøre skyldspørsmålet i saken, der 45 år gamle Chauvin er tiltalt for forsettlig drap og forskjellige grader av uaktsomt drap på 46 år gamle Floyd.

Chauvin nekter straffskyld.

– Under drøftingene må dere ikke la slagside, fordommer, medlidenhet og sympati eller offentlige meninger påvirke deres beslutning, sa dommer Peter Cahill til de 12 jurymedlemmene før han sendte dem av gårde.

Sluttinnleggene i saken: − Det var som han pustet gjennom et sugerør

Juryen må komme frem til en enstemmig avgjørelse, og det er uklart hvor lang tid de vil bruke. I 03-tiden norsk tid var de ferdige for dagen, og vil overnatte på hotell frem til diskusjonene fortsetter igjen tirsdag.

Ber om hjelp fra andre delstater

Omtrent samtidig som juryen trakk seg tilbake, kom delstaten Minnesotas guvernør Tim Walz med en erklæring om krisetilstand i flere fylker, skriver CNN.

– Skjebnen hans vil avgjøres av juryen, sier han om Chauvin sent mandag kveld.

– Men vi avgjør denne delstatens skjebne, fortsatte han.

Den demokratiske guvernøren sier han frykter konsekvensene av dommen, og viser de voldsomme protestene i Minneapolis i kjølvannet av drapet på Floyd, der flere bedrifter og eiendommer ble plyndret og ødelagt.

Fikk du med deg? Floyd-dommer kritiserer kongressrepresentant

I en uttalelse fra guvernørens kontor kommer det frem at Minnesota har bedt om bistand fra politifolk i nabostatene Ohio og Nebraska før dommen faller, for å unngå at det samme skjer igjen.

– Mens verden venter på en dom i rettssaken mot Derek Chauvin, trenger vi støtte i våre forsøk på å ivareta den grunnlovfestede retten til fredelige protester, samtidig som vi ivaretar den offentlige sikkerheten, skriver han i en uttalelse.

les også

Storbyer med økt beredskap i påvente av dom i George Floyd-saken

3000 medlemmer fra nasjonalgarden og 1000 politifolk er allerede på vakt i området, skriver New York Times. Nyhetsbyrået beskriver Minneapolis som en festning.

– Lokale og statlige ressurser er allerede sendt ut, men det er ikke nok til å adressere trusselen, sier guvernør Walz.

Walz peker på at klimakset i rettssaken kommer i en betent tid, etter politiskyting mot Daunte Wright 11 april. Hendelsen skjedde i Brooklyn Center, som er en forstad til Minneapolis, og protestene har ført til at politifolk fra Minneapolis er blitt sendt hit.

– Den ventede dommen i Chauvin-rettssaken og den dødelige politiskytingen mot Daunte Wright har hevet potensialet for videre uroligheter.

Også i Chicago i Illinois er det uroligheter. 13 år gamle Adam Toledo ble skutt og drept av politiet i mars, og en nylig frigitt video fra politiets kroppskameraer har skapt sinne i byen.

Familien om drepte Adam (13): Drømte om å bli politimann

Guvernør J.B. Pritzker kunngjør sent mandag kveld at han sender 125 soldater fra nasjonalgarden til byen for å hjelpe politiet med å håndtere protestene, som han forventer vil øke i påvente av dommen i George Floyd-saken.

– Tro på øynene deres

Aktoratet i rettssaken kom mandag med sine sluttinnlegg i saken.

– Bruk deres sunne fornuft. Tro på øynene deres. Det dere har sett, det har dere sett, sa aktor Steve Schleiser til juryen før de trakk seg tilbake.

Forsvaret i saken argumenterte på sin side med at den tidligere politimannen reagerte slik enhver politibetjent ville gjort om de befant seg i en «dynamisk» situasjon som involverte en «stor mann som kjempet mot tre politifolk».

Han ba juryen om å se nøye på hva som ledet Chauvin til å bruke makt mot Floyd.

– Dere må huske på at politibetjenter også er mennesker som kan gjøre feil i svært stressede situasjoner, sa forsvareren Eric Nelson, skriver AP.

Les mer om siste dag av rettssaken her: – Han gjorde det utvilsomt med vilje

Publisert:

Mer om

George Floyd

Politivold

Flere artikler

 1. Storbyer med økt beredskap i påvente av dom i George Floyd-saken

 2. Protester og portforbud etter at politi skjøt mann ved Minneapolis

 3. Drapet på George Floyd: Derek Chauvin kjent skyldig

 4. George Floyd-rettssaken: - Det var som han pustet gjennom et sugerør

 5. Frigir video: Skjøt tenåring fire ganger

Fra andre aviser

 1. Chicago offentliggjorde video av politidrap på 13-åring

  Aftenposten
 2. Går Derek Chauvin fri, kan det bli opptøyer over hele USA: – Folk er klare for å eksplodere

  Aftenposten
 3. Slik kunne det skje at nok en svart person ble drept av politiet – til tross for klare våpenregler

  Aftenposten
 4. Floyd-saken: Juryen har kommet til en kjennelse i rettssaken mot Derek Chauvin

  Bergens Tidende
 5. – George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag

  Aftenposten
 6. Aktor: Derek Chauvin svek sin ed som politi

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no