TAR OVER: Egyptiske Saif al-Adel er utpekt som midlertidig leder for terrorgruppen etter Osama bin Ladens død. Foto:AP /FBI

- Al-Qaida har utpekt midlertidig leder

(VG Nett) Al-Qaida har utpekt egyptiske Saif al-Adel som midlertidig leder for gruppens væpnede operasjoner, ifølge en libysk terrorekspert som selv har en fortid som islamistisk geriljakriger.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

På sikt skal det imidlertid være al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri, også han fra Egypt, som vil overta ledelsen av organisasjonen. Behovet for en midlertidig leder har oppstått fordi det tar tid å sørge for at al-Qaidas mange undergrupper sverger lojalitet til al-Zawahiri, skriver NTB.

Det hevder Noman Benotman, som i dag jobber som analytiker for den britiske tankesmien Quilliam Foundation. Han har en fortid som ytterliggående islamist og geriljaleder, men tok avstand fra terrorisme i 2001.

Les også: Han kan bli bin Ladens arvtaker

Øverste militære ledere

Noman Benotman ledet tidligere gruppen Libyas islamske kampgruppe. Han har også kjempet sammen med opprørere i Afghanistan, blant dem al-Adel som han i sin tid kjente personlig.

Opplysningene om at Saif al-Adel er blitt al-Qaidas midlertidige leder, kommer fra Benotmans egne kilder i forskjellige ekstreme islamistiske miljøer. Påstanden bekreftes av den pakistanske avisa The News, som henviser til opplysninger fra ikke navngitte kilder.

Saif al-Adel antas å være en av al-Qaidas øverste militære ledere. Han har angivelig tidligere vært spesialsoldat i det egyptiske forsvaret, og allerede før Osama bin Laden ble drept, skal han ha fungert som en slags stabssjef i al-Qaida.

VGTV: Her ser Osama bin Laden seg selv på TV

Får store utfordringer

Al-Adel har ifølge Benotman blitt utnevnt til midlertidig leder da flere i det globale terrornettverket skal ha reagert på at det enda ikke har vært noen annonsering av bin Ladens etterfølger, ifølge CNN.

Beslutningen om at al-Adel skal ta over som midlertidig leder i al-Qaida ble ikke bestemt av det formelle rådet i al-Quaida da det for tiden er umulig å samle dem på et sted. Det var en gruppe på seks til åtte ledere fra terrorgruppen på grensen mellom Afghanistan og Pakistan som tok beslutningen om at al-Adel skulle fungere som midlertidig leder.

En av utfordringene al-Adel nå møter som leder for al-Qaida er det faktum at USA nå sitter på store mengder med sensitiv informasjon som de fant i Osama bin Ladens hjem i Abbottabad i Pakistan. At USA nå har denne informasjonen vil høyst sannsynlig skade al-Qaidas virksomhet.

Ifølge Benotman skal det ha vært forventet at bin Ladens etterfølger skulle være fra den arabiske halvøyen, derfor kan det være grunn til å tro at valget av en egypter som leder av terrorgruppen kan vekke misnøye.

LES OGSÅ:Her er bin Ladens nærmeste terrorvenner

Bin Ladens høyre hånd

Valget av en midlertidig leder gjør det mulig for al Qaida å starte prosessen med å samle tillitt fra al-Qaida i andre steder av verden som den Jemen-baserte al-Qaida på den arabiske halvøyen og al-Qaida i Nord-Afrika.

Saken fortsetter under bildet...

DEN NYE LEDEREN: Ayman al-Zawahiri skal etterhvert ta over som ny leder i al-Qaida. Foto: AFP

Mannen som omsider skal overta som leder for terrorgruppen, egyptiske Ayman al-Zawahiri (59), har vært regnet som Osama bin Ladens nestkommanderende i terrororganisasjonen al-Qaida. Men flere mener al-Zawahiri mangler egenskapene som skal til for å lede al-Qaida.

- Al-Qaida skal få problemer med å finne bin Ladens etterfølger. Han (al-Zawahiri) har få av de egenskapene som kreves for å bli en suksessfull leder. Han er anti-karismatisk, og hans egen egyptiske terrororganisasjon gikk dunken, skriver forfatteren Lawrence Wright i sin blogg på nettsiden til det amerikanske magasinet the New Yorker.

Wright har skrevet boken «Al-Qaida og veien til 11. september» som han fikk Pulitzerprisen for.

Hjernen bak al-Qaida

Ayman al-Zawahiri ble med i egyptisk Islamsk jihad i 1973. I 1993 ble han leder av gruppen. Målet var å etablere en islamsk stat i landet. Han er dømt til døden blant annet for massakren på 62 turister i den egyptiske byen Luxor i 1997. I 1998 gikk han sammen med Osama bin Laden og utstedte en felles fatwa: World Islamic Front Against Jews and Crusaders.

Enkelte har hevdet at al-Zawahiri er hjernen bak al-Qaida.

- Det er Ayman som er bin Ladens læremester. Det er han som har kunnskapen. Al-Zawahiri styrer al-Qaida. Han er ikke nummer to, han er nummer én, sa den egyptiske advokaten Montasser El Zayat til VG på kontoret sitt i Kairo i 2003.

Amerikanerne hevdet at de var svært nær med å ta ham i 2008, men da kom han seg unna, eller hadde aldri vært der de trodde han var.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder