VIL TIL BUNNS: Generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opdedal, var svært bekymret over kulturen i Forsvaret da han møtte VG på Krigsskolen på Linderud i går ettermiddag. Foto: Trond Solberg

Usikker på om norske soldater har drept unødig

Hærsjef Per Sverre Opedal har blitt varslet om at norske soldater kan ha tatt liv unødvendig - i skuddvekslinger de ikke skulle deltatt i.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Generalinspektøren for Hæren vil nå til bunns i ryktene som går om soldatene i avdelinger i Telemark bataljon.

Han reagerer kraftig på uttalelsene til magasinet Alfa, og han reagerer på bruk av dødninghoder og norrøne symboler.

BAKGRUNN:- Å krige er bedre enn sex

- I enkelte miljøer i Telemark bataljon er vi kanskje på vei til en ukultur. Det er det jeg må treffe tiltak for å unngå. Vi kan ikke ha en ukultur, sier generalmajor Opedal til VG.

- Har du hørt om soldater som oppsøker skuddvekslinger som er unødvendig å oppsøke?

Vet du noe om saken?Tips VG Nett her!

- Ja, det er en del av alt jeg hører, som vi ikke kan akseptere. Det er viktig å komme til bunns i dette, sier Opedal.

- Hvis det er riktig, kan norske soldater ha drept folk som det ikke hadde vært nødvendig å drepe?

- Jeg vet ikke, men jeg kan ikke forsvare at slike ting svever rundt. Alt dette må jeg ta alvorlig og komme til bunns i. Hvis det er noen som har vært med på dette, så må de i anstendighetens navn si det og være ærlige. Så får vi sette i gang de tiltak som er nødvendige, sier Opedal.

Les også:Redaktør: - Forsvaret svikter sine egne

(Saken fortsetter under bildet)

KAMPKLAR: Major Kristian Simonsen i Meymaneh er kompanisjef for MEK 4 i Afghanistan. Dette bildet er tatt 2. Juli, dagen etter at bårene med de falne norske soldatene ble fraktet hjem til Norge. Foto: Roar Dalmo Moltubak Foto:

Forventninger

Han beskriver situasjonene han har hørt snakk om slik:

- Hvis du er ute på et oppdrag i Afghanistan, du stopper og snakker med lokalbefolkningen, slik du skal gjøre, og så vet du at over den neste fjelltoppen, som ikke var en del av ditt oppdrag, så er det kanskje noen: «La oss svinge bortom.» Tenk deg i Oslo klokken to om natten, der du går den veien du er vant til å gå på tur hjem. Men så er mentaliteten: «La oss svinge nedom der», fordi du håper eller forventer at noe skal skje, sier Opedal.

- Har Forsvaret undersøkt om dette har skjedd?

- Det er sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter som har ansvar for operasjonene i Afghanistan - jeg har bare hørt rykter.

- Hvem har du hørt det av?

- Det er en snakkis - det er folk som jobber for meg som sier: «Har du hørt... nå snakkes det om», sier Opedal, som sier han tror han hørte det første gang i Afghanistan 8. mars.

Varslet i mars/april

- Kan norske soldater ha drept folk for moro skyld, slik det kommer meldinger om at amerikanske soldater skal ha gjort?

- Det kan jeg ikke svare på. Men jeg er redd folk ikke klarer å leve etter verdiene hver dag når påkjenningene blir harde, sier Opedal.

- Kan du ha ansvar hvis du er usikker på disse tingene?

- Det er jo det som har kommet opp nå. Jeg må ta ansvar og bringe dette fremover, det er derfor jeg tar ansvar for å komme til bunns i det. Det er det som er poenget.

- Det første alvorlige varselet kom i mars/april, og du er fortsatt usikker på om det skjer så alvorlige ting?

- Jeg har ikke fått noen konkrete henvendelser fra Afghanistan. Men når disse ryktene om hendelsene kommer til meg, så må jeg ta kraft og si at jeg må forutsette at det ikke står så bra til som det skal. Og så må jeg ta grep.

- Tar ansvar

- Har det blitt utøvd godt lederskap når denne kulturen har utviklet seg?

- Jeg er sjef for Hæren, så jeg må ta min del av ansvaret. Det kan jeg ikke løpe fra. Og så er det tiltakene vi skal kjøre fremover. Jeg har møte mandag med tillitsvalgte, jeg informerer alle ansatte i Hæren. På tirsdag møter alle bataljonssjefene i Hæren, og jeg tar opp lederskapet i forhold til verdiene vi står for.

Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, sier til VG at han ikke er kjent med at soldater skal ha oppsøkt unødvendige skuddvekslinger.

VGTV:Se intervju med forsvarssjefenVGTV:Se intervju med forsvarsministeren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder