DØMT: Egypts tidligere president Hosni Mubarak sitter på dette videostillbildet fra 2. juni inne et bur i en rettssal i Kairo. En egyptisk dommer dømte Mubarak for medvirkning til drapene på demonstranter under opprøret som endte hans 30 år lange regime og ga ham livstid i fengsel. Foto: Reuters

Egyptisk nyhetsbyrå: Mubarak er klinisk død: Full forvirring om Mubaraks helse

(VG Nett) Egypts fengslede ekspresident Hosni Mubarak ble sendt til et militærsykehus i Kairo etter å ha blitt rammet av hjerneslag i fengselet der han sonet sin livstidsdom.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det hersker full forvirring om hvorvidt Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død eller levende.o

Det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA meldte tirsdag kveld at livstidsdømte Mubarak ble dårlig på ettermiddagen, men at han hele tiden var ved bevissthet. I 23.30-tiden ble det meldt at han er klinisk død. Og blant annet den egyptiske nettavisen al-Shorouq var raskt ute med å publisere en nekrolog over den forhatte diktatoren.

«Rykter»

Men nyheten ble også umiddelbart møtt med skepsis.

- Det er bare tull at Mubarak er død, sier Saeed Abbas, medlem av militærrådet, til Reuters.

Et annet medlem av rådet, Mamdouh Shaheen, avviser også meldingene, men bekrefter at tilstanden er kritisk. Dette bekreftes også av en sykehuskilde.

- Han er i koma og legene forsøker å vekke ham til live. Han er lagt i respirator, opplyser kilden.

«Rykter, rykter» skal folkemassen på Kairos hovedtorg, Tahrir-plassen, ha ropt da de fikk høre nyheten om Mubaraks dødsfall.

Men mye kan uansett tyde på at Mubarak kan være døende. Hans kone Suzanne Mubarak skal ha ankommet sykehuset i rikmannsbydelen Maadi, for å være ved sin ektemanns side. Han ble fraktet dit fra det fryktede Tora-fengselet, der han tross protester ble overført etter å ha blitt dømt til livstid for å ha beordret drap på demonstranter.

- Hvis han dør, er det militærrådets ansvar, sier Mubaraks advokat, ifølge CNNs Kairo-korrespondent.

- I koma

En rekke kilder avviser også dødsfallet overfor internasjoanle medier. Ifølge Reuters og Associated Press er ekspresidenten bevisstløs og i koma.

Mubaraks advokat Farid El-Deeb benekter at den tidligere diktatoren har omkommet. To sikkerhetskilder sier til Reuters at Mubarak ikke er død.

- Mubarak er ikke klinisk død, men tilstanden er kritisk, sier general Mamdouh Shaheen, medlem av Egypts militærråd, ifølge CNN.

Den 84 år gamle avsatte presidenten ble i begynnelsen av juni dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter under revolusjonen i fjor. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken mot ham, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

Etter at dommen falt 2. juni skal helsen ha forverret seg markant. Ifølge fengselskilder led han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

Mubarak ledet Egypt i 30 år, fram til han ble avsatt under den arabiske våren i 2011. I begynnelsen av juni ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter under revolusjonen. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

Etter at dommen falt 2. juni skal helsen ha forverret seg markant. Ifølge fengselskilder lider han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær.

Kilde: VG Nett/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder