- LEGITIM REPRESENTANT: Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge anerkjenner Syrias opposisjon. Her fra pressekonferansen med generalmajor Robert Mood om FN-oppdraget i Syria tidligere i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Eide: Opposisjonen representerer Syrias folk

Den norske regjeringen anser den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket.

  • NTB

Det opplyste utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) søndag.

- Nasjonalkoalisjonen for de demokratiske og revolusjonære kreftene i Syria samler opposisjonen i kampen for et demokratisk styre, het det i en uttalelse fra utenriksministeren.

Han understreker at krigføringen i Syria har enorme konsekvenser for befolkningen i landet.

- Mellom 100 og 200 sivile drepes hver dag, og tallet på døde skal ha passert 40.000. Mange flere er såret, sier han.

EU splittet

EU-landene har vært splittet i synet på den syriske opposisjonen, og Frankrike har anerkjent nasjonalrådet som Syrias «framtidige regjering». Dette er en noe sterkere formulering enn den Norge nå har valgt.

Landene i EU klarte imidlertid å samle seg om en felles uttalelse om den syriske opposisjonen på et møte i slutten av november. Her ble Nasjonalkoalisjonen omtalt som «legitime representanter for det syriske folkets kamp».

Det var hard strid om ordvalget på møtet, og i motsetning til franskmennene ga Tyskland uttrykk for en mer forsiktig holdning. Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sa den syriske opposisjonen må vise hva den står for.

- Overgrep på begge sider

Espen Barth Eide peker på at begge sider i den syriske borgerkrigen begår overgrep mot befolkningen og hjelpearbeidere.

- Det er avgjørende at Nasjonalkoalisjonen må vinne større oppslutning blant befolkningen. Regimets brutalitet og overgrep er ingen unnskyldning for andre. Vi oppfordrer Nasjonalkoalisjonen til å forplikte seg til at humanitært hjelpepersonell ikke blir mål i krigen og gis full adgang til å utføre sitt hjelpearbeid, sier utenriksministeren.

Hans statssekretær Torgeir Larsen skal onsdag delta på et møte i Marokko hvor situasjonen i Syria skal diskuteres med representanter for Nasjonalkoalisjonen. En lang rekke land deltar på møtet.

På møtet vil Larsen oppfordre Nasjonalkoalisjonen til å underskrive en erklæring hvor de lover å ikke angripe humanitære organisasjoner i Syria.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder