ANGREP FLYBASE: President Donald Trump taler i Florida fredag, samme dag som USA angrep den syriske regjeringshærens flybase i Homs-provinsen. Foto: Alex Brandon AP

– Kan endre USAs Syria-strategi

Midtøsten-ekspert mener Syria-spillet er i stor endring etter en uke med kjemisk krigføring og et overraskende missilangrep fra USA. Aktører på alle sider i konflikten reagerer.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tirsdag denne uken ble byen Khan Sheikhoun nordvest i Syria angrepet fra luften av Syrias regjeringsstyrker.

Minst 87 mennesker døde i det som er beskrevet som et kjemisk angrep.

I dagene som fulgte tok Russland til orde for at den farlige gassen kom fra en av opprørernes våpenfabrikker som ble truffet, men USA la skylden på president Assad og skjøt natt til fredag opp 59 missiler rettet mot en syrisk flybase.

Seks personer på basen skal ha blitt drept.

Les også: Haaretz: Meldinger om nytt kjemisk angrep i Syria

– Mer kaotisk

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen sier han er spent på om Trumps opptrapping i Syriakrigen er en varig endring i USAs involvering. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Midtøsten-ekspert og professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen mener situasjonen i Syria etter de siste angrepene kan være i ferd med å endres betraktelig.

– De har snudd 180 grader, dette kan være en endring i USAs Syria-strategi, sier Vikør til VG.

Professoren sier han er spent på om dette blir et skifte i hvordan USA forholder seg til Syria-krigen, om de vil fortsette linjen med å ikke blande seg inn eller ikke.

– Situasjonen er enda mer kaotisk og uforutsigbar nå. Vi hadde mange utenlandske krefter som støttet hver sin alliert. Nå er det enda verre fordi USA og Russland ikke er på talefot igjen, utdyper han.

Les også: Putin: – Angrepet skader forholdet mellom USA og Russland

Reaksjoner etter angrepene

Rakettangrepet på basen Shayrat i Homs-provinsen i Syria blir sett på som en opptrapping av USAa engasjement i krigen i Syria og har fått Russland og Iran, som begge støtter Assad, til å reagere.

Russiske myndigheter innkalte til hastemøte i FNs sikkerhetsråd og anklaget USA for aggresjon og åpenbart brudd på folkeretten med rakettangrepet.

– Jeg er skuffet over reaksjonen fra russerne, fordi den viser at de fortsatt støtter Bashar al Assads regime, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson, som skal til Moskva i neste uke, ifølge NTB.

Irans president Hassan Rouhani mener amerikanernes angrep på Assads flybase har fått terroristene i landet til å juble.

– Mannen som nå sitter med makten i USA, hevder at han vil bekjempe terroristene, men i dag feirer alle terroristene i Syria det amerikanske angrepet, sier Rouhani, ifølge NTB.

Han spør hvilken rett Trump hadde til å avfyre raketter mot en suveren stat og tar til orde for en uavhengig gransking av påstandene om at syriske regjeringsstyrker står bar nervegassangrepet i Khan Sheikhoun.

Les også: Abdel-Hameed mistet tvillingene sine i angrepet

Vil påvirke krigen mot IS

Vikør mener angrepet kan føre til at supermaktene vil stoppe å dele informasjon i kampen mot IS.

– Hvis dette var en enkel reaksjon på gassangrepet, er det negativt for forholdet mellom Russland og USA. Det kan føre til større konflikt nord i Syria, hevder Vikør, som er usikker på hvilken rolle USA nå kan få i det krigsrammede landet:

– USA har egentlig ingen å støtte i denne krigen. De større motstandsgruppene er enten islamistiske, eller har samarbeid med islamister, og dermed trolig liten sympati hos Trump. Han vi ha mange å kjempe mot, men få eller ingen å kjempe for, skriver professoren til VG.

Les også: Norsk lege forteller: Slik ble Yasser (11) behandlet etter kjemisk angrep i Mosul

Avbryter Moskva-besøk

Også i Storbritannia har hendelsene den siste uken blitt møtt med reaksjoner. Lørdag fortalte Storbritannias utenriksminister Boris Johnson at han avbryter sitt planlagte besøk til Moskva som følge av den siste ukes hendeleser.

Johnson skulle etter planen til Moskva på mandag, men utviklingen i Syria "har endret situasjonen fundamentalt", sier han lørdag, ifølge NTB.

– Vi beklager at Russland fortsetter å ta Assad-regimet i forsvar selv etter det kjemiske angrepet mot uskyldige sivile, heter det fra den britiske utenriksministeren.

Storbritannia er blant landene som har gitt full støtte til det amerikanske rakettangrepet mot flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syria natt til fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder