KJEMPER TILBAKE: En ukrainsk soldat inspiserer skyttergravene som russiske styrker har forlatt etter ukrainske fremrykk i Kherson fylke. Bildet er tatt den 12. oktober.

Forbereder seg for slaget om Kherson: − Vil starte innen kort tid

Kherson-regionens russiskinnsatte myndigheter transporteres allerede onsdag over Dnipro-elven - til motsatt side av hvor Kherson by ligger.

Publisert:

Det statseide russiske mediet Ria Novosti viser onsdag formiddag til et TV-intervju med den russiskinnsatte guvernøren i den okkuperte regionen, Volodymyr Saldo.

Han opplyser at militær og sivil administrasjon samt regionsdepartementer skal gjennomføre sine oppgaver fra østsiden av elven i en periode.

Tom Røseth, førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole, sier at de siste nyhetene er nok et tegn på at det kommer kamper som kan føre til at de forlater Kherson helt.

– Ukrainske styrker har den siste tiden hatt streng operasjonell stillhet, så vi får ingen informasjon fra deres side. Samtidig har russerne de siste dagene innrømmet at situasjonen er krevende, så det er derfor ikke så overraskende at administrasjonen nå også trekker seg ut, sier han.

Kherson er en av de fire regionene i Ukraina som nylig ble annektertannektertAnnektering betyr å forsøke å erobre et område, og erklære det for sitt. av Russland, og regionshovedstaden Kherson var den første store ukrainske byen som falt til russiske styrker etter invasjonen i februar.

Tirsdag ble det også kjent at sivilbefolkningen i fire byer i Kherson fylke vil bli flyttet vekk fra områder ved elven Dnipro.

De russiskinnsatte myndighetene i regionen kaller det en «organisert forflytning».

Ifølge Reuters er bakgrunnen for flyttingen en frykt for angrep fra ukrainske styrker.

Allerede forrige uke varslet både britisk etterretning og den den russisk-innsatte lederen i Kherson at det kunne bli fare for gatekamper i Kherson.

Da varslet lederen, Vladimir Saldo, at han ville be Russland om det de kaller en evakuering av lokalbefolkningen.

Til Mosvka24 sier den pro-russiske nestsjefen for Kherson, Kiril Stremousov, at han ber om at evakueringen skjer raskt.

– Slaget om Kherson vil starte innen kort tid. Sivilbefolkningen er rådet til, om mulig, å forlate området der harde kamper vil skje.

– Russland vil framfor alt sikre en sikker evakuering av innbyggerne i Kherson, sier general Sergej Surovikin til den russiske TV-kanalen Rossija 24 tirsdag kveld.

Surovikin innrømmer også at situasjonen for de russiske styrkene i Ukraina er «spent» etter at russerne har gått på en rekke nederlag i møte med den ukrainske motoffensiven.

Surovikin ble tidligere denne måneden utnevnt til øverstkommanderende for de russiske styrkene i krigen i Ukraina.

Kampene om Kherson har pågått i flere uker, men ukrainske myndigheter har ikke snakket om byen de siste dagene. Det har sin grunn, ifølge den britiske mililtærprofessoren Michael Clarke.

– Det betyr at noe stort er på gang, sier han til Sky News. De har alltid gjort dette tidligere før en stor offensiv er på gang. Jeg vil tro at i løpet av 48–72 timer, så vil de fortelle oss hva som foregår.

TOPP: General Sergej Surovikin fotografert under et pressetreff i Moskva tirsdag.

Forrige uke innrømmet Russlands president Vladimir Putin at årsaken bak avgjørelsen om å mobilisere flere til militæret var at de slet med å holde frontlinjene:

– Det er umulig å holde frontlinjen ved å bare bruke tjenestemenn under kontrakt, det er derfor vi annonserte mobiliseringen, sa Putin under en pressekonferansen i Astana i Kasakhstan i forbindelse med et toppmøte.

Ukraina har gjennomført en offensiv i Kherson, men ifølge eksperter ønsker Ukraina helst å unngå en bykrig i Kherson. Byen hadde en befolkning på 283.000 innbyggere før krigen.

Britisk etterretnings skrev i sin statusoppdatering torsdag forrige uke at lokale myndigheter trolig forbereder evakuering, noe som antyder at det kan gå mot bykrig.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no