New York Times: Trump stanset planlagt angrep mot Iran

Ifølge New York Times godkjente USAs president Donald Trump et angrep mot Iran etter nedskytingen av en amerikansk drone tidlig torsdag.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB
 • Henrik Giæver

Artikkelen er over ett år gammel

Senere torsdag skal imidlertid Trump ha ombestemt seg, og avlyst angrepet, sier en kilde til avisen.

Operasjonen skal da allerede ha vært på et tidlig stadium, ifølge New York Times. Det betyr fly i lufta og skip i posisjon. Ifølge avisas kilder hadde Trump godkjent angrep på en håndfull mål, som radarstasjoner og rakettbatterier.

Det er ikke klart hvorfor angrepet, som ifølge New York Times skulle finne sted ved morgengry fredag, ble stanset, og det er uklart om det fortsatt vil finne sted på et annet tidspunkt.

Nyhetsbyrået AP får også opplyst av en kilde at militæret hadde gjort forberedelser til et militært angrep fredag, og at det ble avblåst før det ble satt i gang.

Les også: USA og Iran: Derfor hater de hverandre (Bak betalingsmur)

Skal ha advart Iran om angrep

Under et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau torsdag fikk Trump spørsmål om hvorvidt medlemmer av hans administrasjon forsøkte å dytte Trump inn i en konflikt med Iran.

– Nei, ikke i det hele tatt [...]. Faktisk er det i flere tilfeller det motsatte, svarte presidenten.

Hverken Det hvite hus eller Pentagon har villet kommentere opplysningene. Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at Trump i løpet av natten advarte Iran om et kommende militærangrep via Oman. Reuters siterer Iranske myndigheter.

Ifølge nyhetsbyrået skal Trump ha villet avtale samtaler med Teheran om forskjellige temaer, og gitt en kort frist.

– Vi gjorde det klart at lederen (ayatollah Ali Khamenei, journ. anm.) var mot samtaler, men at budskapet skulle videreføres, skal en iransk talsperson ha uttalt anonymt.

les også

Ekspert om USA og Iran-konflikten: Iran tror USA bløffer

– En krigserklæring

Angrepet skulle være et svar på nedskytingen av en amerikansk drone tidlig torsdag morgen. Iran hevder av dronen krenket iransk luftrom, mens USA hevder nedskytingen skjedde i internasjonalt farvann.

Trump tilbrakte store deler av torsdagen i møter om Iran, og på spørsmål om hvordan USA ville svare på nedskytingen av dronen, svarte han «Det vil dere snart finne ut av», skriver AP.

FIKK BESØK: Donald Trump fikk torsdag statsbesøk av Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Jacquelyn Martin / AP

I en TV-sendt tale torsdag omtalte general Hossein Salami nedskytingen av dronen som «en klar beskjed til USA». Generalen sa videre at Iran ikke ønsker krig med noe land.

NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, sa torsdag kveld til VG at man etter en slik hendelse kan forvente et militært motsvar:

– Å skyte ned en amerikansk drone i internasjonalt farvann er en krigserklæring, så det man forventer er et militært motsvar – noe amerikanerne ikke nødvendigvis har lyst til, sa NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk til VG torsdag kveld.

Forbyr flyvninger i iransk-kontrollerte områder

Spenningen mellom de to landene har eskalert de siste ukene, og natt til fredag sendte også det amerikanske luftfartstilsynet FAA ut en advarsel der de forbyr amerikanske fly å fly i områder som er kontrollert av Iran over Persia- og Omanbukta.

FAA hevder at de befant seg flere sivilie fly i nærheten da den amerikanske dronen ble skutt ned.

Det amerikanske flyselskapet United Airlines har allerede meldt at de stanser sine flyginger mellom Newark i New Jersey og Mumbai i India fordi de ikke vil fly over iransk luftrom.

– I lys av hendelsene i Iran har vi foretatt en sikkerhetsvurdering av våre India-flyvninger gjennom iransk luftrom, og besluttet å stanse disse flyvningene, sier selskapet i en uttalelse.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev VG at Irans øverste leder heter ayatollah Khomeini. Dette stemmer ikke, da han døde i 1989. Det riktige navnet er ayatollah Ali Khamenei. Artikkelen ble oppdatert den 21.06.2019 klokken 10.55.

Mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Rettet

Flere artikler

 1. Ekspert om USA og Iran-konflikten: Iran tror USA bløffer

 2. USA planla å bombe tre mål i Iran - stoppet minutter før

 3. Trump truer Iran med utslettelse

 4. Trump: USA har skutt ned iransk drone

 5. New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål

Fra andre aviser

 1. New York Times: Trump beordret angrep mot iranske mål – ombestemte seg

  Aftenposten
 2. Trump om nedskytingen av amerikansk drone: – Iran har gjort en svært stor feil

  Aftenposten
 3. New York Times: Trump beordret angrep på iranske mål

  Bergens Tidende
 4. Trump vil ilegge Iran nye sanksjoner

  Aftenposten
 5. Iran avviser å ha blitt varslet om angrep

  Fædrelandsvennen
 6. Trump innfører «hardtslående» sanksjoner mot Irans øverste leder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder