HOLDT SEIERSTALE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu tok med seg kona Sarah opp på scenen i Tel Aviv onsdag kveld. Foto: JIM HOLLANDER / EPA

Netanyahu mot valgseier

TEL AVIV (VG) 97 prosent av stemmene er talt, og Israels tre store TV-stasjoner melder at Benjamin Netanyahu har sikret seg en femte statsministerperiode.

Like før klokken 06.30 onsdag norsk tid er 97 prosent av stemmene talt, og det er helt jevnt mellom de to partiene – Benjamin Netanyahus Likud og rivalen Benny Gantz’ Blått og hvitt. Likud har nå 35 plasser i Knesset, mens Blått og hvitt også har 35.

Landets tre store TV-stasjoner erklærer likevel tidlig onsdag morgen Netanyahu for valgvinneren, skriver Reuters. Ifølge avisen Haaretz har nemlig den konservative blokken et klart overtak over venstresiden – Likud og deres koalisjonspartnere ligger an til 65 av de totalt 120 plassene i Knesset.

Det er godt nytt for den sittende statsministeren Benjamin Netanyahu (69). I hans Likud-parti ble seieren feiret allerede etter de første valgdagsmålingene tirsdag kveld.

KONKURRERER: Benny Gantz (t.v.) og Benjamin Netanyahu (t.h.). Foto: NIR ELIAS og Ariel Schalit / Reuters

– Det er nesten ufattelig at det med en slik ensidig mediedekning, under umulige forhold, at Likud har økt oppslutningen så dramatisk, sa statsminister Benjamin Netanyahu etter at han tilfreds innså at han får en femte periode som Israels statsminister.

Målingene like etter at valglokalene stengte tydet på at det ville bli et dødt løp mellom de to kandidatene, men i halv to-tiden natt til onsdag snudde to TV-stasjoner i sine prognoser, skriver AP.

Det var også stor stemning i Blått og hvitt-leiren etter de første valgdagsmålingene ble kjent. Gleden ble kortvarig, men likevel er det som tydet på å bli et stort nederlag for partileder Benny Gantz, blitt til et uavgjort resultat de to store partiene i mellom. Ved ni-tiden, israelsk tid, skriver den liberale avisen Haaretz at Likud får 35 plasser i Knesset, det samme får Blå-Hvitt.

Det er de små høyrepartiene som støtter Netanyahu og Likud som bidrar til at Bibi Netanyahu nok en gang vinner et israelsk valg.

Begge partene hevdet tirsdag kveld at de allerede var igang med sonderinger hos de respektive støttepartiene, selv om det ble Netanyahu som til slutt trakk det lengste strået.

– Jeg takker Israels borgere for tilliten, og vil begynne å sette sammen en høyre-regjering med våre åpenbare partnere i kveld, sa Netanyahu, som til sommeren blir den lengstsittende statsministeren i Israels historie når han sannsynligvis vinner sin femte termin.

Se dokumentaren om Netanyahu her:

Et endelig resultat sies å kunne komme tidligst onsdag morgen, men kan drøye til senere i uken.

Sikkert er det imidlertid, som tidligere spådd, at de arabiske partiene har gjort et elendig valg. Med stor splittelse partiene imellom var det også en historisk lav valgdeltakelse hos israel-araberne. De to millionene palestinske-israelere utgjør 20 prosent av den israelske befolkningen.

Netanyahu har vært statsminister i ti år sammenhengende, men Benny Gantz har klart å bli en reell utfordrer.

– Det er mange mennesker som vil at vi skal fortsette denne fantastiske reisen som førte Israel til det beste tiåret i landets historie, kommenterte Netanyahu etter å ha stemt sammen med sin kone i Jerusalem tirsdag.

les også

Valg i Israel i kveld: – Det er for eller imot Benjamin Netanyahu

Hevder det var valgfusk

Flere partier i Israel hevdet på valgdagen å være rammet av valgfusk. Det ble blant annet kjent at skjulte kameraer ble utplassert i valglokaler i områder hvor det bor mange palestinske israelere.

Det var medlemmer av regjeringspartiet Likud som hadde tatt med kameraer inn i stemmelokaler nord i Israel. Representanter for partiet sier målet var å avsløre valgfusk.

Palestinsk israelske politikere reagerte sterkt på avsløringen, og sa at kameraene er i strid med loven. En talsmann for Israels sentrale valgkomité bekrefter at det er ulovlig å filme folk mens de avgir stemme.

Det kom også meldinger om at stemmesedler enten var fjernet eller hadde blitt tegnet på slik at de ikke lenger var gyldige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder